HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Egyik ismerősöm véletlenül megtalálta azt a jellemzést, amit a HR-es irt róla az állásinterjún.

Szóval egyik ismerősöm véletlenül megtalálta a cégénél azt, amit a HR-es irt róla az állásinterjú alatt (ami után felvették). Vajon mit írhattak róla? Félelemmel vegyes izgalommal olvasta el.
Mindenkit érdekel, hogy mások mit gondolnak róla. Egy állásinterjú után pedig főleg, hogy az interjúztatóra milyen benyomást tettem.

Másrészt pedig, ki tudja milyen titkokat tudok meg. Mi van, ha az interjúztató kritizált? Ha például azt mondta, hogy jó-jó, csak nagy az orra?

Az ismerősöm azt gondolta, hogy majd a leírásban magára ismer, jól vagy rosszul (amennyire meg lehet valakit ismerni valaki 30-60 perc alatt). Nagy meglepetésére a HR-es jellemzésben egyáltalán nem köszönt vissza semmi ismerős. Mintha egy idegenről írtak volna.

A jellemzés stílusa is furcsa volt. Nem arról szólt, hogy ő (mármint a jelölt) milyen, hanem inkább valahogy behízelgő módon próbálta magyarázni, hogy miért ő a legalkalmasabb a pozícióra.

Például ha egy bányászt keres a cég, akkor olyan jellemzést tudunk elképzelni, hogy „erős testalkatú", vagy „eddig is fizikai munkát végzett", esetleg „alkalmas monoton munkavégzésre". Ezzel szemben az adott HR-es úgy jellemezne, hogy „már az oviban is csákány volt a jele", „sötét és zárt helyen történő munkavégzésre vágyik", vagy „tökéletesen illik erős férfiak közé".

Vagyis a HR-es nem a jelöltet jellemezte, hanem eldöntötte hogy a jelölt alkalmas, és arról próbálta meggyőzni (a leíráson keresztül) a leendő főnökét, hogy őt vegyék fel.

Ezzel igazából az a probléma, hogy talán nem így kellene csinálni. Lehet hogy személyiségjegyek, benyomás, viselkedés, stb alapján egyik jelölt alkalmasabbnak tűnik, mint a másik, de akkor is a jelöltről kellene írni, nem az elképzelt „ideális jelöltről".

Mert sokszor előfordul, a beajánlott jelölt ugyan aranyos és talpraesett, a horoszkópja és a grafológiai elemzése is stimmel, de nincs sok köze a kérdéses pozícióhoz.

Címkék: interjú hr

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr255211267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása