HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Rácz Péterrel (üzleti blogja itt) beszélgettünk a héten a kérdésről.

Rácz Péterrel (üzleti blogja itt) beszélgettünk a héten a kérdésről.

Azzal nem foglalkozok, hogyan kell külföldre menni dolgozni, hogyan lesz az embernek állása. Ezekről számtalan blog szól.

A kérdés inkább az, kell-e, érdemes-e Angliába kimenni?

És rögtön adjak is egy csattanós választ: jelenleg Angliában is válság van, a gazdaság nem muzsikál valami jól, tehát most nem a legjobb az időzítés. A BBC cikke szerint Londonban 9.1%, UK-ben átlagosan 7.8% a munkanélküliség.

Ha ennek ellenére ha valaki mégis ki akar menni, akkor gondolja végig, mit akar elérni. Pénzt? Tanulni szeretne valami újat? Világot látni? Elérni valamit? Esetleg végleg kint maradni?

Aki abban gondolkodik, hogy néhány év múlva visszajön, annak adnék egy tanácsot.

Tegyük fel, hogy kimész Angliába. Tegyük fel, hogy bekerülsz egy nagy céghez, mondjuk Shell, JP Morgan vagy Tesco. Tegyük fel, hogy ott varázslatos karriert futsz be – menedzser leszel, Prince2 minősítést szerzel, sikeresen levezényelsz néhány nagy és izgalmas projektet, mindenki elismer és vállon vereget.

De amikor hazajössz, ugyan mihez fogsz kezdeni a nagy tudásoddal?

Itthon mások a módszerek, mások az elvárások és mások az emberek. Amit megtanultál és amihez hozzászoktál, az itt nem olyan.
A projektek mérete, az ügyfél elvárásai is kissé mások.
A Prince2 szép dolog, de állást nem fogsz kapni. (Azt hiszem a PMI kapósabb itthon)

Ezzel szemben amid biztosan nem lesz: kapcsolati tőkéd. 2-3-4 év alatt kiesel az itthoni körforgásból. Nem lesznek meg az ismerősök, barátok, akik tippet tudnának adni. És Téged sem fog ismerni senki. Egy „idegen” leszel, egy messziről jött ember, aki vagy igazat mond vagy nem, vagy ért hozzá vagy nem. Gyakorlatilag a marslakókkal kerülsz egy kategóriába.

(Ha itthon állásra jelentkezel, akkor nyilván elárulod, hol dolgoztál előtte. Mivel ebben az országban „minden mindennel összefügg”, feltehetőleg a leendő munkahelyeden valakinek van ismerőse a volt munkahelyeden, és utána tud kérdezni, mennyire voltál jó munkásember. Szakszóval „lekáderez”. Ha külföldről települsz éppen haza, akkor ezt nem tudja a munkáltató megcsinálni, ergo jelentős hátránnyal indulsz.
Rosszabb esetben az iwiw-en se vagy fent, mert Angliában erre nem volt szükséged –> a HR-es kislány nem tudja megnézni a profilodat -> nem létezel -> megbízhatatlan vagy -> inkább felvesznek egy szerényebb képességű de „létező” embert.)

Vagyis az a 2-3-4 év – ahogyan „m” fogalmazott korábban – ledolgozandó hátránnyá válik.

Ezzel együtt - vagy mindezek ellenére – szerintem érdemes világot látni (főleg fiatalon), és sok hasznosat lehet tanulni. Ezt mindenki döntse el saját maga, annak függvényében, hogy mit akar elérni az életben, és hogyan képzeli a jövőjét.

Címkék: külföldi munka

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr315211321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varsányi Martina · http://blogvilag.hu 2010.04.02. 18:36:38

Én mentem már haza 3 év németországi munka után, s hihetetlenül kapós voltam. Külföldön az ember meglátja azt a mást, amit érdemes itthon változtatni és meglátja azokat a jó dolgokat, amiken nem szabad. Nehezemre esik elhinni, hogy manapság van valaki, aki IT-ben dolgozik és nincs fent iwiw-en, facebookon. Ez a két portál nagyszerű módja az otthon maradtakkal való kapcsolattartásra is. Az ember nem megy ki külföldre úgy, hogy felégesse maga mögött az összes hidat. Arról nem is beszélve, hogy a kinti tapasztalatairól írhat blogot (ez a kedvenc témám). Máris lemeózható. Persze minden problémát és megoldást csak és kizárólag általánosítva szabad leírni. A bloggal lemérhető a szakmai hozzáértés és képet lehet kapni az elvégzett feladat méreteiről is. Főleg az IT-ban egy angliai munka után nem kell bizonygatni az idegen nyelv ismeretét, ami szintén előnyt jelenthet. Azt nem tudom, hogy pont Angliába érdemes-e menni dolgozni, de egy külföldi munkatapasztalat, mindenképp jó pont a leendő magyar munkaadó szemében.

Ismeretlen_102125 2010.04.04. 15:09:11

Örülök, hogy valakinek pozitív volt a tapasztalata. Sajnos az enyém negatív volt, és úgy tűnik másnak is (igaz hogy 2004-es cikkek): http://www.fn.hu/allas/eselyegyenloseg/20040203/hazatero_magyarok_kinek_kellenek/ http://www.mfor.hu/cikkek/15829.html Sőt még Vámos Miklós is megénekelte a témát "A New York-Budapest Metró" című könyvében. A blog jó ötlet, de nem fogja tudni kompenzálni azt, hogy egy idegen vagy, azaz "nem a mi kutyánk kölyke". Meg azt sem, hogy itt másképp történnek a dolgok. Még az olyan objektív területen is, mint IT, érheti kultúrsokk az embert. Az olyan szubjektív területről, mint management, pedig nem is beszélve - a leendő főnök nem fog olyan embert felvenni maga alá, akinek más elképzelése van.

Ismeretlen_87799 2010.04.04. 22:43:12

Én kiváncsi vagyok arra, hogy ha valaki kint sikeres (ténylegesen, nem csak személyes meggyőződés alapján), akkor miért is akarna hazajönni? Kint van az állása, nagyon valószínűleg kapcsolatai is (komolyabb vagy kevésbé komolyabb), ha itthonról vitt családot, akkor az is kint van. Ott építgette az életét jónéhány évig, megvallása szerint sikerrel. Miért is jönne haza akkor, ha tényleg jól megy kint a szekér?

Ismeretlen_102125 2010.04.05. 13:50:18

Mindenkinek másak a szempontjai, ezért erre a kérdésre nem lehet válaszolni. Ma már nincs diktatúra, azaz a kivándorlás nem kényszer hanem szabad választás. Ugyanúgy mindenkinek a szabad választása, hogy kint marad, vagy egy idő után hazajön. Olyan apró részletek is számítanak, mint például a kivitt család mennyire érzi jól magát - a kertes háztól és a drága autótól nem lesz mindenki boldog.

attilak 2010.05.25. 02:42:21

ez egy jobb angliai munkanelkulisegi grafikon: http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7789784.stm

Pötyi 2011.05.19. 03:49:38

Nekem is jó tapasztalatom van. 2 évet dolgoztam Angliában miután vissza mentem Magyarországra és nem kellett sokáig állás után keresgélnem. A nyelvtudás nagyon nagy előny volt az biztos.
süti beállítások módosítása