HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Fiktív mese egy fiktív munkahelyről.

Fiktív mese egy fiktív munkahelyről.

Az alábbi történet – habár valós élményekből épül fel – egészében mégiscsak fiktív, kitalált. Ha valaki magára ismerne, az csak a véletlen műve.

A mese főhőse Kovács Gábor, 32 éves pénzügyi végzettségű banki menedzser. Szegről-végről rokona Kovács Petinek.

Kovács Gábort a gazdasági válság hatására előző munkahelyén leépítették. Számos jelentkezés és interjú után, 9 hónap álláskeresést követően új állást kapott egy fővárosi banknál. Az Értékpapír és Részvények (röviden ÉR) osztályán lett a Kiemelt Ügyfelekkel foglalkozó részlegének vezetője.

Új főnöke Ferenc, egy pragmatikus és gyakorlatias öreg róka. Szigorú, de igazságtalan. Ferenc sok munkát és nagy célokat ígért az interjún. Szó volt kihívásokról, céges autóról és bónuszról is. Minden nagyon szépen hangzott, és az urak egymás kezébe csaptak. Gábor ugyan több dolgot nem értett az interjún, de hát van ez így, és majd menet közben úgyis megtanulja.

Gábor az első héten megismerkedett a csapatával. 5 fő, igen lelkes, és persze ott vannak az értékesítők. A csapat már jó ideje vezető nélkül futott (a HR adminisztratív lassúsága miatt 6 hónapja nem volt menedzser), ezért többé-kevésbé a dolgok mentek a maguk útján. Gábornak túl sok teendője nem akadt.

A személyes beszélgetésekből az derült ki, hogy Gábor elődje összekülönbözött Ferenccel, és ezért hagyta el a céget.

Ahogy teltek a napok, Gábor megismerkedett a többi osztállyal és a többi menedzserrel.

Éva kedves, mosolygós 30-as hölgy egyre növekvő pocakkal. Hamarosan szülési szabadságra megy. Ő és a csapata igyekszik a többiektől elkülönülni, és a maga módján tisztességesen ellátni a munkáját. Nem igazán beszél Ferenccel. Éva világossá tette, hogy ő terhes, nem lehet kirúgni, és ezért nem érdekli semmi. Vitatkozni nem akar, védi embereit és végzi a munkáját.

Áron fiatal, 28 éves menedzser. Kemény és gyakorlatias. Ő a feltörekvő ifjú tehetség, a cég új sztármenedzsere, aki mindenbe beleszól és mindenkit ismer. Minden nagyobb projektbe bevonják, nem csak ennél az osztálynál, hanem máshonnan is. Ferenc őt állítja példaképnek mindenki elé.  Sajnos Áron a sok munka miatt sosem elérhető, mindig éppen valami máson dolgozik.
Ezt orvosolandó szóba kerül, hogy Gábor csapatából át kellene adni pár embert Áron csapatába. Ott ugyanis a hatalmas fluktuáció miatt csak kevesen dolgoznak, és ha fel is vesznek valakit, rövid idő után lelép.

Dezső egy középkorú menedzser, aki sokat beszél, és sokszor változtat véleményt. A dolgokat néha kétszer kell neki elmagyarázni, hogy megértse. Ferenc sokat foglalkozik vele, ezért Dezső egyre jobban teljesít. Dezső egyszer már leszokott a dohányzásról, és évekig nem gyújtott rá, az utóbbi időben azonban újra rákapott. Gyakran látni Ferencet, Dezsőt és Áront az udvaron cigizni.

Végül pedig itt van Ildi, akivel élmény beszélgetni. Nem csak a szerteágazó tapasztalatai miatt, hanem mert nagyon jól összeszedett, és kézben tartja a dolgokat. A csapata is nagyon szereti, és tűzbe mennek érte emberei.
Valamit azonban Ildi rosszul csinál, mert folyton az ő csapatának van lemaradása, ők nem teljesíti a célokat. A heti megbeszéléseken folyton Ildi a fekete bárány. Pedig a többiekkel szemben Ildiék gyakran este 8-ig, 9-ig dolgoznak, és a hétvégi munka sem ismeretlen számukra.
Ildi szerint az a gond, hogy az adatok, amiket a többi csapattól kapnak, nem helyesek, ezért ahhoz, hogy saját feladataikat jól végezzék, előbb a többi csapat dolgait kell rendbe tenniük. Ferenc szerint ez nem több kifogásnál, és nagyon elégedetlen ezzel a csapattal. Állítólag már kiabáltak is egymással.

Gábor igyekezett megtalálni Ferenccel a közös hangot. Megegyeztek, hogy Gábor milyen report-okat csináljon és milyen megbeszéléseken vegyen részt. Ferenc felhívta rá a figyelmet, hogy ne telefonálgassanak és ne emailezzenek egymásnak, ha az íróasztaluk 10 méterre van egymástól. Elvégre itt együtt kell dolgozni!
Ezekkel a dolgokkal Gábornak már rögtön az elején gondja akadt. Sürgősen kellett volna jóváhagyni valamit, de Ferenc nem volt bent. Ferenc állandóan oda volt valahol: megbeszéléseken, lent az udvaron cigizett Áronnal, vagy a kávézóban élvezte a jobbnál jobb kávé-különlegességeket. Gábort ennek okán így egy mailt küldött, amit Ferenc egy jó darabig nem olvasott el. Aztán amikor Gábor odament érdeklődni, akkor megkapta: ne emailt írogasson hanem menjen oda és kérdezzen.

Gábor ezért néha ráfanyalodott, hogy a cigiző társasághoz (Ferenc, Áron és Dezső) csapódjon, habár ő maga soha nem cigizett, és nem is akart rászokni. Zavarta a büdös szag, hogy az öltöny átveszi ezt a büdöset, az ing és a nyakkendő kiállhatatlan szagú lesz. És persze nem volt ideje cigizni, hiszen dolgozni kellett.

A többieknek szemmel láthatóan volt rá ideje. Nem csak nekik, hanem a többi részlegből is akadtak menedzserek, akik cigiztek és kávéztak, mintha semmi dolguk nem lenne. Ezen közös cigizések alkalmával átbeszélték a cég dolgait, döntéseket hoztak, információt osztottak meg.

Ferenc néhány megbeszélést eleve a kávézóba vagy az udvarra szervezett, ahol Gábor kénytelen volt cigifüstben tölteni az időt, és a végén szinte bemenekült az irodába.

Egy idő után feltűnt, hogy Ferenc olyan megbeszélésekre hivatkozik, olyan döntéseket említ, amelyek bár Gábort érintik, de Gábor nem volt belevonva. Valaki valahol valamit már megbeszélt. Gábor azt várta volna, hogy majd vele is konzultálnak, kikérik a véleményét, de nem, hozzá már csak a kész döntések jutottak el, de azok sem hivatalosan, hanem csak pletyka formájában. Egyre inkább úgy érezte magát, mint aki valamiből kimarad.

Ezzel együtt Ferenc előbb finoman, majd egyre konkrétabban kezdte emlegetni, hogy nem elégedett Gáborral. Elmondása szerint nem látja tisztán, mit is csinál Gábor.
Egy adott projekt kapcsán Ferenc más megoldást akart, mint amibe Gábor emberei belekezdtek. Gábor kész lett volna elmondani, hogy szakmai alapon miért így, és nem úgy kellene csinálni, de Ferenc a projekt megbeszélésre nem ment el (más fontosabb dolga volt).

A nézeteltérések egyre sűrűbbek és egyre hangosabbak lettek. Ferenc végül felhívta a figyelmet, hogy lassan lejár a próbaidő, és ő nem elégedett. Gábor végiggondolta a lehetőségeket, és megpróbált jobban, keményebben dolgozni. Szép lassan egyre tovább maradt bent, és Ildiékkel együtt túlórázott. Megpróbált mindent jól csinálni, de a munkája egyre kevésbé lett jó.

A beosztottai sokat segítettek neki, és valahogy nem látszottak meglepettnek a helyzettől. Megemlítették, hogy talán beszélnie kellene elődjével, aki közben megfelelő állást kapott egy másik banknál, és a telefonszámát is megadták.

Hétfőn reggel Ferenc váratlanul mindenki összehívott, és fontos bejelentést tett: megpályázott és elnyert egy vezetői pozíciót a cég bécsi irodájában, ezért gyakorlatilag azonnali hatállyal áthelyezik. És íme utóda, Ernő, fogadja mindenki szeretettel.

Mint kiderült, e változás már jó ideje lógott a levegőben, Gáboron kívül mindenki tudott róla. Ernőt nem nagyon ismerték, az olasz irodában dolgozott Rómában, állítólag igen eredményes.

Ernő az első héten nem túl sokat mondott, viszont mindenkivel leült beszélgetni. A második héten nekiállt megbeszéléseket szervezni, és új jelentési folyamatot javasolt. A harmadik héten a futó projekteket is átnézte, és megjegyzéseket tett velük kapcsolatban. Ebben az időszakban Ernő késő estig bent maradt az irodában, hogy az átadás-átvétel minél gyorsabban megtörténhessen. Természetesen szemet szúrt neki Ildiék rendszeres túlórázása, ezért leült velük beszélgetni, és megegyeztek, hogy ezután másképp csinálják a dolgokat.

Egyre több lett a közös megbeszélés, ahol a menedzserek mind jelen voltak, és ráláttak egymás munkájára. A projektek összehangoltabbak lettek, és többet beszéltek egymással. Még Éva is lelkesen részt vett a közös munkában, amit nem sokan gondoltak volna róla.

A következő héten Ernő átszervezést eszközölt: Ildiék feladatainak egy részét Dezső kapta, illetve létrehoztak egy új csapatot, amit főképp Áron beosztottaival töltöttek fel. Áron egyre kevesebb feladatot kapott, így ő foglalkozhatott a kiemelt projektekkel.

Dezső leszokott a dohányzásról, és valaki szóvá tette, hogy Áron miért tölt olyan sok időt a kávézóban.

Ernő meghallgatta Gábor szakmai észrevételeit, és elfogadta azokat. A próbaidő végén Gábor szerződését állandósították, habár Gábornak még van miben fejlődnie.

Itt a vége, fuss el véle J

Címkék: dohányzás menedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr405211340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2010.04.30. 16:08:54

Azt kell mondjam, Gábor szerencsés ember. :)

Petya · http://susnya.hu/ 2010.05.01. 13:58:46

Igen, valóban szerencsés! :) És azt hiszem egy nagyon szép esettanulmányt lehetne arról írni, hogy Ferenc hány helyen hagyta figyelmen kívül például az ITIL-t vagy bármely más "best practice" irányelvet, feltéve, hogy működött ilyen a cégnél. :P

PetiAti 2010.05.04. 23:05:35

Azt kell mondjam, hogy sajnos elég sokszor találkoztam már ehhez hasonló helyzettel magam is. Dolgoztam olyan helyen, ahol valóban a dohányzó kollégától tudtam meg a legtöbbet a cég belső történéseiről és nem a főnökeimtől. Szinte mindenhol a "nem hivatalos" megbeszéléseken (cigi szünet, kávé vagy ebéd) közben dőlnek el a dolgok, amiből ha kimaradsz, akkor bizony idővel lemaradsz. Én részben így szoktam rá a kávéra. Az, hogy valaki sokat dolgozik nem mindig számít. Utálom ezt mondani, de "marketing" sajnos sokszor többet és a munkánál.
süti beállítások módosítása