HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Igaz-e, hogy a menedzsereket első benyomás alapján veszik fel?

Igaz-e, hogy a menedzsereket első benyomás alapján veszik fel?

Nagy izgalommal írtam anno a „Projektmenedzsment mint szakmaiság ismérvei – élmények” című cikket. Sok meglepő és vitára alkalmas állítást tartalmaz. Teljesen meg voltam győződve róla, hogy parázs vita fog kialakulni, dühödt indulatok csapnak össze, és záporoznak a megjegyzések.

Ugye a témaválasztás is sláger jellegű: hogyan feleljünk meg az állásinterjún, hogyan „nyerjünk el” zsíros állásokat.

Furcsa módon aztán egyetlen hozzászólás sem érkezett.

Pedig fel lehetett volna tenni olyan kérdéseket, mint amit a cimben vagy bevezetőben tettem :)

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr45211345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petya · http://susnya.hu/ 2010.05.12. 19:54:41

Hallottam már olyat, hogy a HR-es hölgyek a jóképű férfiakat választották egy tapasztaltabb, idősebb szakember helyett, aztán pár hónappal később a cég csak felkereste az idősebb "tagot", mert bár a fiatalok helyesek voltak, de alkalmasak már nem. :) Szóval a kérdésedre az én válaszom az lenne, hogy sok esetben tényleg nem számít.

PetiAti 2010.05.13. 10:32:08

Ha felszínes egy manager, akkor valóban az első benyomás alapján dönt és nem is kísérli meg megismerni kicsit jobban a pályázót. Találkoztam olyan IT managerrel, aki "csak" használta az internetet és amikor a munkára jelentkező rendszergazdának feltette a kérdést "Mi a baj az internettel?", akkor furcsállta, hogy a delikvens csak hebegett-habogott. Ez a kérdés még '98 környékén tevődött fel és az volt az egyetlen gond, hogy a srác "tudta" mi az internet, csak a kérdés alapján nem tudta, hogy a "kifogyó" IP címekre, sávszéllességre, biztonságra vagy éppen mire vonatkozik a kérdés. Csodálkozott is a manager, amikor csoportvezetőként mégis ezt a srácot javasoltam. Igaz én nem 5-10 percet beszéltem vele, hanem majd egy órát, mert lassan jutottunk be a főnökömhöz. Volt olyan állásinterjúm, amikor láttam a főnökön is, hogy "kötelező" kérdésként megkérdezi, hogy miért éppen oda jelentkeztem. Gondolom vártak tőlem némi cég fényezést, de csak azt a választ kapták, hogy ők keresnek embert. Véleményem szerint az a baj, hogy ritkán hagyatkoznak a döntéshozók (mindegy hogy HR vagy szakmai vezető) az ösztönükre, nem azt kérdezik meg, amit igazából akarnak, hanem a "nagy könyvből" teszik fel a kérdéseket, amire a gyakorlott és jó marketinggel rendelkező pályázó már betanulta a választ. Aztán amikor dolgozni kellene, akkor kiderül, hogy a sablon válaszokon kívül nem tud a kolléga semmit.

Ismeretlen_102125 2010.05.14. 09:12:58

@PetiAti: Azt hiszem, igen jól leírtad az okokat :) A főnök 5-10 percet beszélget a jelölttel, felveszi, aztán nagyon nem válik be. A főnök ebbből NEM arra következtet, hogy benne van a hiba, hanem arra, hogy felesleges kérdezősködni, úgyse tudja eldönteni ki jó/rossz. Ezért aztán marad az első benyomás és a szimpi/nem szimpi faktor.
süti beállítások módosítása