HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Korábban arról írtam, az IT miért nem gyártósor, illetve miért nem matematika. Most pár szó arról, hogyan és miért alakult ki mindez.

Korábban arról írtam, az IT miért nem gyártósor, illetve miért nem matematika. Most pár szó arról, hogyan és miért alakult ki mindez.

A számítógép és a számítástechnika történetét sokan leírták, számos helyen elérhető. Például itt vagy itt vagy itt. Ezek ismétlése helyett kiemelem azokat a főbb pontokat, ahol az IT elvált a többi diszciplínától.

Nem egyszerű arra a kérdésre válaszolni, hogy mikor ki készítette az első számítógépet. Mechanikusan működő logikai gépek, számítást segítő gépek az ókorban is léteztek. A történelem során számtalan különböző feltaláló, tudós, mérnök és matematikus számtalan különböző logikai gépet hozott létre ilyen-olyan céllal. (pl. abakusz, lyukkártyával vezérelt szövőgép, Kempelen sakk-automatája, asztronómiai órák, és végül a Turing-gép)

Az első fordulópont az 1940-es évek voltak, amikor egyre nagyobb számító-gépek, azaz komputerek épültek, mert ezeket egyre sokoldalúbban, egyre összetettebb feladatokra használták. Ezzel együtt a számítástudomány kiszélesedett, és megjelent az igény a specializált „informatikus” iránt – a mérnök megépítette a számítógépet, de nem tudta programozni, a matematikus számára pedig nem volt eléggé absztrakt a számítógép. Az első informatikai-számítástechnikai diplomát 1962-ben adták át USA-beli Purdue egyetemen.

Ekkor még az informatika a matematika egy része volt, nem önálló tudomány; inkább elmélet, mint gyakorlat volt, ami nagyjából a következőket jelentette:
- Számításelmélet
- Algoritmusok
- Formális módszerek
- Adatbázis elmélet
- Analízis
- Számítógépes grafika
- Mesterséges intelligencia

Ez volt az a világ, ami Asimov könyveiben köszön vissza: miközben mindent számítógép vezérel, egyetlen programozó, rendszergazda vagy informatikus sem létezik. A számítógépeket matematikus vezérlik logikai úton.

A 70-es években megjelentek az első PC-k mikroszámítógépek formájában, és rohamos sebességgel elterjedtek. A számítógépeket egyre több feladatra kezdték használni (például kiderült, hogy játszani is lehet vele), egyre kisebb és olcsóbb lett, miközben a programozása egyszerűsödött. Ahogyan a számítógép mindenki számára elérhetővé vált, és képessé vált a hagyományos folyamatok kiváltására, úgy hirtelen mindenkinek kellett.

Csak egy példa: annak idején levelek megírására az ember két eszközt használhatott: írógépet vagy számítógépet. Azon a ponton, hogy a klaviatúrán begépelt levelet el lehet menteni, rendszerezni, később visszatölteni, módosítani és újra kinyomtatni, az írógép elavulttá vált.

Az igazi robbanást persze az adatbázisok jelentették: az eddig papíron/fejben/kartotékokban tartott információ egy gombnyomásra mindenkinek elérhető, nagyságrenddel meggyorsítva a folyamatot és csökkentve a költséget. A számítógép és a programozás a zárkózott zsenik markából hirtelen kikerült a piacra, közcikk lett, elpiacosodott. Akárki vehetett számítógépet otthonra, otthon írhatott rá programot, utána azt tetszés szerint eladhatta.

1980-2000 között minden cég eszeveszett módon nekiállt komputerizálni az élet összes területén. Akkora előnnyel járt, hogy bármilyen rosszul is lehetett csinálni. Ez volt az IT aranykora. (Különösen az 1992-2000-es időszak, a dotkom lufi…)

Sok forradalmi újítás és új módszerek láttak napvilágot ezen időszakban. Az egyik fontos eredmény az, hogy a számítástechnika tudománya nélkül is lehet programozni – szétválik az IT elméleti háttere magának a programozásnak a tudásától. A programozó immár nem matematikus, mégis programozik, cseppet sem rosszabbul, mint a matematikusok.

Egyre láthatóbbá vált, hogy az informatikai feladatok végrehajtásában nem csak a mérnök, a matematikus, a számítógép és az informatikus vesz részt, hanem valaki, akire eddig senki sem gondolt: a felhasználó és az ügyfél.
Szép lassan kiderült, hogy az informatikai projektek nagy része bukás. Ezért az ügyfél és a felhasználó nem csak szerepet kap, hanem átveszi főszerepet (amit eddig a technológia – és a mérnök - töltött be).

Ahogy a számítógépek és programok mind több helyen bukkant fel, kiderült, hogy nem elég, ha a programot megírták – fontos az is, hogy a program mindig elérhető legyen és mindig jól működjön -> előtérbe kerül a kényelem, a megbízhatóság, a rendelkezésre állás és az üzemeltetés.

Az egyre modernebb programozási nyelvekkel és fejlesztő eszközökkel eljutottunk oda az ezredfordulóra, hogy miközben a programozáshoz szükséges elméleti háttértudás szerepe lecsökkent, az ügyfélkapcsolat és üzemeltetés szerepe megnőtt. A modern informatikus tehát egyre kevésbé matematikus, viszont egyre fontosabb a gyakorlati tudás, a tapasztalat és a szoft képességek.

Miközben az informatikus képességei megváltoztak, megváltozott a cél is. Az 1950-1990-es évek között az volt a kérdés, hogy egyáltalán ki képes egy adott problémát megoldani. 2000-re (de különösen 2005-re) már inkább az a kérdés, hogy ki tudja olcsóbban megoldani. Az ezredforduló előtt a programozó isten volt, hiszen a cég üzleti folyamatait alakították a szoftver képességeihez, nem pedig a szoftvert az üzleti folyamatokhoz.

 

A sort akármeddig lehetne folytatni. A múltban a számítástechnika más iparágak mellékhajtása volt, de olyan sok forradalmi változás és irányváltás történt, hogy ez már nem mellékág, hanem egy teljesen más iparág a maga sajátosságaival és egyedi szabályaival.

Címkék: it történet múlt

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr435211376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizike 2010.07.23. 10:34:43

Ne haragudj, de szerinted ki epitette meg a Turing-gepet? Ha te sem ugy gondoltad, akkor viszont megteveszto volt egy sorba irni a tobbi szamitogeppel.

Ismeretlen_102125 2010.07.23. 11:22:41

Nem Alan Turing érdemeinek kisebbítéséről van szó. Munkássága nagyban hozzájárult a modern számítástechnika kialakulásához. De az a gép, amit ő megalkotott, elektromechanikus volt, nem hasonló ahhoz, amit ma mindenki számítógépként használ. Habár nevezhetjük Alan Turning-ot számítástechikusnak, az ő korában a számítástechnika, és a munka amit ő számítástechnikusként végzett, távol áll attól ami az manapság. Ilyen értelemben ő nem a jelen hanem a múlt, és beleillik egy történeti felsorolásba. Az igaz, hogy nem feltaláló volt, ezért a szöveget módosítom.

gizike 2010.07.23. 15:06:31

igen, en arra gondoltam, hogy a Turing-gepnek elmeleti jelentosege sokkal nagyobb, ezert nem vennem egy kalap ala (elektro)-mechanikus ketyerekkel.
süti beállítások módosítása