HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Avagy a külföldi munka csábító ígérete, és amit ez jelent Magyarországra nézve.

Avagy a külföldi munka csábító ígérete, és amit ez jelent Magyarországra nézve.

A Munkahelyi Terror blogon rendszeresen jelennek meg elkeseredett írások „elhúzok ebből az országból” vagy „elhúztam ebből az országból” témában. Ami e cikkek valóságtartalmát illeti: külföldön sincs kolbászból a kerítés, és sok esetben a kivándorolt honfitárs rosszabb életkörülmények közé kerül, mint itthon. Valószínűleg alacsonyabb presztízsű munkát fog elvállalni (amit nem biztos, hogy egy helybeli elvállalna).

Ami viszont közös ezekben a történetekben – a népmesei hozzáköltést és az anyagiakat leszámítva – hogy a főhős boldogságot keres és talál.

Miért mennek a magyarok külföldre? Csanády Márton és Személyi László 2005-ben felmérést végzett a Brain Drain jelenségről. Ebből emelnék ki egy grafikont:

A fizetés nagyon fontos, és ez nyilván a gazdasági környezet függvénye, de ezen túl sok olyan tényező van, amin igenis lehet változtatni. Például miért kell külföldre menni ahhoz, hogy valaki szakmailag fejlődjön? Tán csak nem azért, mert magas szakmai színvonalú munkahelyek helyett call center-ek és shared service center-ek települtek hazánkba?

Képzettségnek megfelelő munka miért nincs? A „brain waste” az a jelenség, amikor a képzett diplomás munkaerő rendelkezésre áll, de nincs munka ezért őket gyakorlatilag elveszítjük. Az sem ismeretlen jelenség, hogy miközben egy magas tudásigényű munkára nem találni megfelelő jelöltet, addig a diplomás képzett jelöltek nem találnak munkát. Egyszerre van hiány és többlet.

Lakókörnyezet… ez már tényleg nem pénz kérdése, pusztán igényesség és személyes tenniakarásé. Az utca pont annyira tiszta, amennyire nem szemetelünk. A házunkat, lakásunkat ki tudjuk csinosítani. A szomszéd pont annyira bunkó, mint amennyire a közösség kitermeli a bunkókat.

Társadalmi helyet… miért érezzük azt, hogy nem jó a társadalmi helyzetünk? Mert nem járhatunk a legújabb BMW terepjáróval, mert a szomszéd kertje zöldebb, és mert a TV-ben azt mondták hogy nekünk rossz?
Ha valaki kimegy külföldre, akkor ugyanúgy nem fog BMW-vel járni, de rájön arra, hogy ez felesleges dolog. Találkozik sok boldog emberrel, akik elégedettek az autójukkal, és rájön, hogy neki is jó ez így.

Furcsa, hogy a munkavégzés eszközei szempont, hiszen Magyarországon mindent meg lehet kapni. Nevetségesnek tűnik, hogy miközben a megfelelő munkaeszköz biztosítása a tulajdonos, a munkáltató érdeke lenne, a munkavállalók azért mennek el, mert nincsenek megfelelő munkaeszközök.

Összességében tehát nagyon is sok dolog van, ami nem a külső kényszereken múlik, hanem csak rajtunk.
És ha akarnánk, ezeket a jelenségeket a visszájukra is fordíthatnánk.

Mit veszítünk azzal, hogy polgártársaink máshol keresik a boldogságot? Íme egy cikk, igaz hogy 2004-ből, de konkrét számokat tartalmaz. A 15-74 éves korosztály 3-4%-a gondolt külföldi munkavállalásra, 1-2%-a szeretne külföldön élni, a teljes migrációs potenciál pedig 6%.

(Bizonyos felmérések szerint 41% gondolkodik a külföldre költözésen…)

Akik külföldre mennek, azok nem itt fognak termelni, nem itt fognak adót fizetni. Sőt ami még rosszabb, pont azután mennek ki, miután az állam (és az adófizető állampolgárok) annyit költött a felnevelésükre és taníttatásukra.

Kik azok, akik külföldre mennek? Tipikusan azok, akik rendelkeznek valamilyen diplomával vagy végzettséggel, nyelvet beszélnek, ráadásul még gyakorlati tapasztalatuk is van. Hiszen ahhoz, hogy külföldön megvethessék a lábukat, erre van szükség.

Viszont kikre lenne szükség ahhoz, hogy a nagy cégek Magyarországra hozzák a valóban értékes munkát, a kutatás-fejlesztéseket? Nyelveket beszélő tapasztalt diplomásokra. Pont azokra, akik elmentek.
Természetesen rajtuk kívül is maradt itt elég nagyszerű szakember, csak éppen kevesebb.
És ha nincs elég sok ilyen szakemberünk, akkor azzal kell főzni, ami van. Csak a maradékot tudjuk felmutatni a nemzetközi versenyben, miközben más országok sikeresebbek voltak az agyelszívás megfordításában. Ha pedig nem tudunk minőséget felmutatni, akkor könnyen az olcsó ár csapdájába esünk, amivel aztán partvonalra is tesszük magunkat.

Hogyan lehetne a kivándorlás hatásait megfordítani, a hátrányból előnyt kovácsolni? 3 módszert találtam (sajnos nem tudok linket adni):
1) A külföldön dolgozók hazautalásai pozitív hatással vannak az ország GDP-jére, tehát nem csak negatív hatások vannak.
2) A külföldre szakadtak később hazajönnek, hazahozzák a megszerzett tudást (know-how), amit aztán itthon hasznosíthatunk.
3) A külföldön befutott szakemberekkel továbbra is fenntartani a kapcsolatot, hogy ők továbbra is részt tudjanak venni a hazai tudományos életben.

Sajnos van egy olyan érzésem, hogy a 3-as esetre nincs sok példa. A szakmai sajtó nem attól hangos, hogy a külföldön sikeressé vált magyar informatikusok mivel virágoztatják fel a hazát. Más, nem-IT területen sajnos azt láttam, hogy a hazai és külhonba szakadt tudósok egyenesen egymás konkurenseivé váltak, ahol a kakasok igyekeznek a saját szemétdombjukat megtalálni és megvédeni. Meg ugye a szólás a dudásokról és a csárdáról.

Ha van pozitív példa, akkor azt szívesen várom.

A 2-es eset biztosan nem működik, erről sok cikk született, saját tapasztalatom is ez, sőt még Vámos Miklós is kerített belőle egy könyvet. Egy korábbi cikkben ki lett tárgyalva a téma.

Mit lehetne hát tenni, hogy megelőzzük a bajt, azaz ne jelenjen meg több „rossz itt élni” cikk a Munkahelyi Terroron?

- Csináljunk egy olyan országot, ahol jó élni.

- Ahol lehetőség van szakmai fejlődésre, tanulhatunk a munkahelyemen, és ha tapasztalt lettem, akkor van lehetőség az előléptetésre vagy egy másik munkahely megszerzésére.

- Ahol van igény a szakmai tudásra, és az idősek után is kapkodnak a munkavállalók azok tapasztalata miatt. Ahol minden generációra szükség van a munkaerő-piacon.

- Legyen minden körülmény adott a minőségi, versenyképes munkavégzéshez.

- Az „Amerikai Álom” mintájára legyen „Magyar Álom”, ne a minimálbérhez hanem a tisztességes megélhetéshez igazítsuk az igényeket.

- Igényes és tisztességes munkahelyen igényes és tisztességes munkavégzés.

- Ismerje fel a szakma, hogy nem sziget vagyunk, hanem csepp a tengerben. Ennek megfelelően nem elszigetelt zsenikre, hanem világlátott emberekre van szükség. Vezető pozícióknál legyen feltétel a külföldön végzett munka.

- Ami külföldön már bevált, azt nem vitatni vagy vakon követni, hanem alkalmazni.

- A tudás fokmérője a siker. Ne a jól ismert hangos, hanem a sikeres emberek véleményére legyünk kíváncsiak.

- Gondolkozzunk globálisan, de cselekedjünk lokálisan! (lopott szlogen)

Címkék: kivándorlás

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr525211385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2010.08.03. 07:22:54

A külföldi munkavállalás egy igen lobbanékony téma :) A magam részéről elsősorban az életszínvonal miatt mennék. Tegyük azt félre, hogy több a fizetés, nem az számít, hogy mennyi, hanem hogy mekkora az értéke, azaz hány órát kell dolgoznom egy hamburgerért. Itthon sokkal többet. Hangoztatják, hogy nem is kell az LCD tévé, minek a hitel, de ugye nyugatról mást sem látunk, csak a fejlődést, mi meg itt bombázzuk magunkat elektroncsöves dobozokkal. Az pedig kifejezetten dühítő, hogy a bruttó fizetésem 40%-aként befizetett adóból a politikai szereplők mennyit lopnak el, hogy az állami intézmények emberekhez való viszonya közel sem kiegyensúlyozott, se nem baráti. Persze, nincs motíváció. Ami pedig a jobbítást illeti: a magyaroknak van egy alap mentalitása, ami évtizedek során vésődött be, a "dögöljön meg a szomszéd tehene is", ezen változtatni csak radikális ellen-bevésődéssel lehet, amire ebben az országban senki és semmi nem képes. Nem mondanám magam élettapasztaltnak, de amit eddig láttam egyre inkább csak arra sarkall, hogy menjek innen, mert mindig egy kicsivel rosszabb.

Ismeretlen_1974 2010.08.03. 10:00:19

A bejegyzés tartalmával egyetértek, erről sokat lehet olvasni és saját bőrömön tapasztaltam, tapasztalom. A lakókörnyezettel viszont nem tudom mit akarsz mondani. Én a saját portámat rendben tarthatom, de ha azt a "társadalom által kitermelt bunkók" veszik körül akkor mit csináljak? Egyébként bunkók mindenhol vannak, szerintem cirka ugyanolyan arányban, csak külföldön talán kevesebb velük a kapcsolatunk. A záró felsorolás szép, dicséretes kezdeményezés, hangzatos szavak, de hiányzik a hogyan, a megvalósítás mikéntje. @ deejayy: Ha tudnád mennyit lopnak a külföldi politikusok! Azok sem jobbak egy cseppet sem, csak talán nagyobb a fazék amiből meríteni lehet és marad még a népnek is pár falat, nem csak morzsa. (lásd a napokban az osztrák Jörg Haider ügy újabb fejleményei)

Ismeretlen_11337 2010.08.03. 10:35:03

"Az utca pont annyira tiszta, amennyire nem szemetelünk." Hehe... Mult honapban volt szerencsem eltolteni egy hetet Svajcban. A repulom koran reggel indult vissza, igy hajnalban kellett boklasznom Lausanne utcain (vasarnap hajnalban nem jar a metro). Teli volt reszeg fiatallal es jelentos mennyisegu szemettel. Amde! Van egy olyan sanda gyanum, hogy a szemetet eltakaritottak reggelre. Ezt vesd ossze egy setaval a XI. keruleti Feneketlen to koruli setaval. Az utcak pont annyira szemetesek, amennyire nem takaritjak oket. Mert (az idezet Antalk-tol): "bunkók mindenhol vannak, [...] ugyanolyan arányban", csak van, ahol takaritanak utanuk.

Ismeretlen_11337 2010.08.03. 10:36:32

flood, bocs: az eltakaritas gyanuja onnan jott, hogy ottartozkodasom ideje alatt egyszer sem lattam szemetesnek az utcat, ellenben takaritoszemelyzetet, na azt rengeteget volt szerencsem megfigyelni.

Ismeretlen_164550 2010.08.03. 13:16:45

ez a post ötös, pipa pontosan az a baj a magyar munkáltatókkal, hogy míg a munkavállaló egy profin felkészült ember, aki szakmai tudásának megfelelő minőségben adja el a terméket (munka), addig a terméket megvásároló cég nem nyújt olyan versenyképes jutattásokat, amik elengendőek lennének. a versenyképességen van a hangsúly, illetve annak hiányán

Ismeretlen_83451 2010.08.03. 13:34:37

Ot eve, hogy kulfoldon elek.A legnagyobb kulonbseg az, hogy hagynak elni.Az otthoni fojtogato politikatol atitatott legkort feledni tudom, mert nem vagyok otthon, nem erint szemelyesen, kulfoldikent itt pedig nem kell bekapcsolodnom az itteni problemakba.A munkahelyemen nincs furas, mindenki vegzi a munkajat, es ha jol csinalom, akkor szobeli es anyagi elismeresre is szamithatok.Az emberek mosolygosak, udvariasak, es ez rengeteget szamit, meg akkor is,ha keves barat vesz orul es tavol van a csalad.

Ismeretlen_1974 2010.08.03. 15:34:04

@Phoebe: Így van! Az egyik ok amiért az itt maradás mellett döntöttünk a hazamenés helyett, az a mindennapi légkör. Mindenkiből árad a panasz, még abból is aki nyugati színvonalon él, szidnak mindent és mindenkit, a politikusokat, az országot, a szomszédot és mikor felvetettem, hogy jönnénk haza, szinte kivétel nélkül mindenki kézzel lábbal próbált lebeszélni róla. Itt politikailag totál semleges a légkör és tényleg kevesebb az igazi barát.

Ismeretlen_99894 2010.08.03. 15:59:53

A probléma örök: "Ott, ahol egy mérték mér polgárnak s idegennek, és az igaz törvény útjáról senki le nem tér, dúsan hajt az a város, benne virágzik az ember, békesség lakozik földjén, ifjak nevelője, messzetekintő Zeusz nem támaszt ellene harcot. Nem pusztítja a törvénytartó népet az ínség, sem rontás, a nehéz munkát a siker koszorúzza. Bőséges termést hoz a föld, erdő a hegyekben, tölgy koronáján makk, odvában méhek, a réten sűrű gyapja alatt már szinte leroskad a bárány, szülnek az asszonyok és a fiú az apára hasonlít. Minden jó az övék, ily népnek azért sohasem kell szállni hajóra: az áldott föld meghozza a termést." Hésziodosz: Munkák és napok

Ismeretlen_101737 2010.08.03. 21:44:25

10 eve elek külföldön es itt igenis megy a furas, hogy Phoebe szavaival eljek. Annyira, hogy egy kolleganöm egyszer elintezte, hogy kirugjanak. Es itt is allandoan sopankodnak az emberek, hogy milyen szar nekik. De en soha az eletben nem mennek vissza Mo-ra, mert meg ha munkanelküli segelyböl elnek is, magasabb lenne az eletszinvonalam, mint otthon (jo, oke, a büszkesegem nem engedne, hogy sokaig abbol eljek, de ez mas tema). Ha pedig otthon vagyok, mindenkinek azt mondom, hogy ha tud, menjen külföldre. A magyar allam szinte semmiben nem tamogatja a fiatalokat, meg a diakhitel is egy nagy lehuzas. En otthon erettsegiztem de amit addig tanultam az itt semmire sem volt jo. Nemet közepfoku? Itt azt se tudtak, hogy mi az. Amit angolul megtanultam a gimiben, meg alapfoknak sem mondhato. Az OKJ-s külker üzletkötöi kepzesemet itt kidobhattam a kukaba. Nem erzem, hogy valamivel is tartoznek szülöhazamnak.
süti beállítások módosítása