HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Ez is vezet, az is vezet, nem ugyanaz? Nem.

Ez is vezet, az is vezet, nem ugyanaz? Nem.

Tipikusan a vezető fejlesztőket (rendszerszervezőket, főmérnököket, senior fejlesztőket nem kívánt rész törlendő) szokták felelőssé tenni a projekt műszaki kivitelezéséért. Mit is jelent ez:
- Megmondja a fejlesztőknek, beszállítóknak, alvállalkozóknak hogy mit csináljanak
- Tervet készít a megvalósításra
- Ellenőrzi az elvégzett munkát, a megvalósítást
- Kapcsolatot tart az ügyféllel
- Gondoskodik a sikeres átadásról
- Követi a módszertant
- Úgy általában felelős a projekt műszaki megvalósításáért

Ezzel szemben mit csinál a projektvezető?
- Kapcsolattartás fejlesztőkkel, beszállítókkal, alvállalkozókkal
- Tervet készít a megvalósításra
- Ellenőrzi az elvégzett munkát, a megvalósítást
- Kapcsolatot tart az ügyféllel
- Gondoskodik a sikeres átadásról
- Követi a módszertant
- Úgy általában felelős a projekt megvalósításáért

Mi a különbség? Elsőre elég kevés, egyikük a projekt műszaki megvalósításáért felelős (Delivery Manager), a másik pedig a teljes projektért felelős (Project Manager). Végülis mi az, amivel egy jó képességű vezető fejlesztő ne tudna megbirkózni?

Két fontos dolgot tudnék felhozni (lehet hogy van több is): a projekt indítása és a problémák kezelése.

A műszaki vezető számára a projekt ott kezdődik, hogy megtesszük az első kapavágást, azaz például összejönnek a kulcsfelhasználók, fejlesztők és beszállítók egy szobába, és nekiállnak ötletelni a megírandó szoftverről.
A projekt azonban ennél sokkal hamarabb elkezdődik! Pénzt kell szerezni, meghúzni a projekt kereteit, meghatározni célját, megfelelő engedélyeket és jóváhagyásokat megszerezni, megkötni a szükséges alkukat, és előre megvívni a szükséges harcokat. Mire mindenki egy irányba kezd el gondolkodni, mire a fejlesztők, felhasználók és beszállítók eljutnak abba az állapotba, hogy neki tudnak állni a projekttel foglalkozni, addig hosszú az út.

Természetesen ezt az előzetes munkát el is lehet hanyagolni, neki lehet ugrani rögtön a megvalósításnak – hogy aztán a projekt soha ne fejeződjön be.

Ha az előkészítés tökéletes, a projekt keretei tiszták és adottak, akkor is lesznek problémák, váratlan események. Ha ezek nem lennének akkor egy vezető fejlesztő is le tudná szállítani a szoftvert… de ez csak elméleti feltevés, hiszen problémák úgyis lesznek. Az ügyfél új igényekkel áll elő, a beszállító nem akar többet dolgozni, valami késik. Nem is kell konkrétan hibának lennie, elég olyan apróság, mint mondjuk a projekt átnyúlik a következő pénzügyi évbe… és a vezető fejlesztő nem fogja tudni, mit csináljon.

A projektvezetés nagy részben arról szól, mi mindent kell tenni ahhoz, hogy ne legyenek problémák és váratlan események. A projektvezetési módszertanokat nem véletlenül dolgozták ki.

Ezeknek a dolgoknak a kezelésére egy vezető fejlesztő nem alkalmas, hiszen nem képzett benne és soha nem is csinálta. Annak idején én is voltam amolyan „műszaki projektvezető” szerepkörben, akkor úgy tűnt, ez mennyire fontos, de aztán láttam, hogy mennyi mindent kell még EZEN FELÜL tenni egy sikeres projekthez. A két szakma (műszaki vezetés és projektvezetés) között sokkal nagyobb a távolság, mint azt az ember gondolná.

Igazából nem a műszaki vezetőnek kellene belekontárkodnia a projektvezetésbe, hanem a projektvezetőnek kellene értenie az adott iparághoz, hogy hozzá tudjon szólni. Létezik ugyan „univerzális” projektvezető (maga a projektmenedzsment tudománya univerzális), de amikor konkrét állásba keresünk PM-et, akkor elvárás a szakirányú ismeret, azaz IT projektvezetőről, banki projektvezetőről vagy telekom projektvezetőről beszélünk.

A HR szakmában dolgozók szoktak panaszkodni, hogy ha meghirdetnek egy PM állást, akkor mennyi hozzá nem értő ember jelentkezik. Például teljes szoftver életciklus tapasztalattal rendelkező vezető fejlesztők, akik egyébként eszes-okos emberek. Biztosan meg is tanulnák a projektvezetést egy idő után, de addig a projekt jó eséllyel (Murphy nem alszik …) valamelyik akadályon fennakad… a megbízó pedig nem szokott türelmes lenni.

Átavanzsálhat-e egy vezető informatikus informatikai vezetővé? Határozottan igen. De az út egészen más, mint ami a fejlesztőből a vezető fejlesztőig vezetett. A sima fejlesztőből lehet úgy vezető fejlesztő, hogy amit csinál egyre jobban csinálja, a szakmáját egyre jobban megismeri, és megtanul mellette ezt-azt. De innen igazi vezetőnek lenni azt jelenti, hogy egy egész más irányba, egy nem-műszaki területbe kell beletanulnia – és ezt a lépést sokan nem akarják megtenni. Ami rendben is van – vezető fejlesztőnek lenni hasznos és érdekes -, csak akkor lesznek nehézségek, ha valaki a kettő közé pozícionálja magát. Jelen esetben ugyanis a középút azt jelenti, hogy sem ez, sem az.

Címkék: hr menedzser vezető fejleszto

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr125211394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeP 2010.08.17. 20:01:17

Olvasom ám, és figyelek. ;)
süti beállítások módosítása