HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Az AgileHungary november 11-i rendezvényének egyik témafelvetése arról szól, amikor az IT szolgáltató cég kívülről próbálja megváltoztatni az ügyfélnél lévő cégkultúrát. Ehhez kapcsolódóan arról írnék, hogy szabad-e, lehet-e az ügyfelet (ki)oktatni, vezet-e ez bárhová?

Az AgileHungary november 11-i rendezvényének egyik témafelvetése arról szól, amikor az IT szolgáltató cég kívülről próbálja megváltoztatni az ügyfélnél lévő cégkultúrát. Ehhez kapcsolódóan arról írnék, hogy szabad-e, lehet-e az ügyfelet (ki)oktatni, vezet-e ez bárhová?

Igazából az agilitáshoz csak kis mértékben kapcsolódik az ügyfél nevelése. Azon a ponton, hogy az agilis szoftverfejlesztésben hívő programozók a projekt elindítása után (vagy még előtte) elkezdenének belecsapni a lecsóba, és önhatalmúlag agilizálni az ügyfelet. Nyilván a programozók véleménye az, hogy a számukra leghatékonyabb módszereket szeretnék alkalmazni, és az majd biztosan jó lesz az ügyfélnek is – elvégre őt a kész szoftver érdekli.

A másik oldalról viszont az ügyfél oldalon már létezik egy cégkultúra, esetleg konkrét IT-s folyamatok és előírások is vannak. Ugye a klasszikus szituáció szerint az ügyfél egy multi a maga kiforrott és globális működési környezetével, amit a frissen belecsöppent néhány ifjú titán szeretne fenekestől felforgatni. És nekifognak az ügyfelet nevelni…

Persze nem csak ez az egyetlen szituáció, ahol a kis IT cég a nagy multit szeretné kioktatni. Ott vannak a programfejlesztő guruk, akiknek a kisujjában van az egész. Aztán ott vannak azok a cégvezetők/menedzserek, akik csak egy módon tudják elképzelni a projektet: ha ők diktálnak.

Ugyebár az IT-vel foglalkozó kkv ért az IT-hoz – pontosan ezért kötöttek vele megállapodást. A multis ügyfelet tipikusan az IT-hoz kevéssé értő üzleti szakértő/szponzor/Product Owner és a még kevéssé értő beszerzés fogja képviselni. Szakértők vs laikusok meccs.

Az ember naivan azt gondolná, hogy egy kis oktatás segít, ha jobban értenek a szoftverfejlesztéshez akkor jobban megtalálnánk a közös hangot. Ezzel a szándékkal alapvetően semmi gond, csakhogy:
- Az ügyfél nem akar informatikussá avanzsálni. Pont azért hívta a vállalkozót, mert ő nem akar vele foglalkozni.
- Az ügyfélnek megvan a maga elképzelése és módszertana a saját munkára – amit nem fog a programozók kedvéért megváltoztatni.
- A programozók – mint kívülről jövő emberek – nem látják át a nagyvállalat belső működését, a folyamatokat és elvárásokat, a dzsungelharcot és kapcsolati hálókat. A tanácsuk körülbelül annyira lesz releváns, mint a szerencsesütiből nyert bölcsesség.

A legrosszabb pedig az, hogy maga az elgondolás („változtassuk meg az ügyfelet”, „neveljük az ügyfelet”) abból a feltételezésből indul ki, hogy mi vagyunk a tökéletes tudás letéteményesei, miközben az ügyfél egy szerencsétlen pancser. Illetve szerencsés pancser, hiszen belénk botlott.

És itt egy pillanatra álljunk meg, és gondoljuk végig, hogyan és miért kerültek a programozók az ügyfél közelébe! Azért kerültek oda, mert írni kell egy programot vagy egy új funkciót. Ebben az lesz a legnagyobb kihívás, hogy az ügyfél oldali szakértő/kulcsfelhasználó pontosan elmondja, mire van szüksége, és az ő fejében meglévő képet az elvárásokról valahogyan beletöltsük a fejlesztőkébe.
Ez csakis akkor tud sikerülni, ha a fejlesztők figyelnek az ügyfélre, és tényként elfogadják amit ő mond.
Ha a fejlesztők nem figyelnek az ügyfélre, akkor bármilyen jól is programoznak, az elkészült program nem lesz jó a felhasználóknak, a projekt csúszni fog vagy megbukik.

Márpedig ha a fejlesztők meg akarják nevelni az ügyfelet, akkor ugyebár feltételezik róla, hogy buta pancser, amit mond az tévedésen alapul – pontosan azért akarják megnevelni, hogy ezeket a tévedéseket kijavítsák és jó útra tereljék az ügyfelet.
Ugyebár a követelmény specifikáció egyirányú kommunikáció: ügyfél -> programozók.
Az oktatás szintén egyirányú kommunikáció, csak pont fordított irányú: programozók -> ügyfél
(itt most a kommunikáció irányáról van szó, nem a programozók és a felhasználók közvetlen kapcsolatáról)

Tehát aki szoftvert fejleszt és közben kioktatja a kulcsfelhasználókat, az ott biztosan egy kommunikációs hiba, ami nagyon csúnyán meg tudja magát bosszulni.

Például azon nagyon egyszerű módon, hogy az ügyfélnek/kulcsfelhasználóknak nem fog tetszeni a kioktatás. Nekik megoldás kell, nem lecke. Megromlik a viszony, megkérdőjeleződik a vállalkozó hitelessége. Aki viszont úgy fogja értelmezni a helyzetet, hogy az ügyfél nem értette meg az oktatást, és még erősebben próbálkozik… amivel még jobban romlik a helyzet, egészen a kirúgódásig.

Nem elfelejteni: az ügyfélnek jogában áll butának lennie, hiszen mindig igaza van!

Néha előfordul az az érdekes spin-off, hogy a projektben váratlanul felbukkan egy informatikus az ügyfél oldalon, hirtelen kiderül, hogy a messiás szerepben tündöklő külső informatikai cég a nemes közművelés mellett elhanyagolta a szakmai nívót… „hoppá” pillanatok…

Saját tapasztalatok: eddig két olyan partnerrel találkoztam, aki megmondta, hogyan végezzem a munkámat… ma egyikük sem a partnerünk J

Mit tanácsolnék azoknak az informatikusoknak, akik a fenti szituációba csöppennek, azaz gyenge az ügyfél oldal, és úgy érzik oktatni kell, forradalmat kell kirobbantani?

Először is mélyen magunkba/tükörbe kell nézni. Könnyű az ügyfelet kritizálni, könnyű más szemében a szálkát meglátni. Előbb 10-szeresen is ellenőrizzük a saját munkánkat, mielőtt másra ujjal mutogatnánk!

Ha az ügyfél oldal gáz, akkor sem szabad elfelejteni, hogy eredményeket kell letenni az asztalra. Az én olvasatomban a guru nem az, aki tanít, hanem aki hozza a kész, működő szoftvert a nehézségek ellenére is.

Ha maga a teljesítés van veszélyben az ügyfél oldal gyengesége miatt, akkor nyilván el kell gondolkodni, hogyan lehet az ügyfelet segíteni anélkül, hogy abból konfrontáció legyen. De ez a kérdés már nem az informatika, hanem a projekt menedzsment körébe tartozik. (Például eleve beárazzuk az ügyfélkockázatot a projekt elején.)

 

Update:
Hogyan lehet  jól oktatni az ügyfelet? Akkor, ha ezt ő akarja. A változás csak akkor lehet sikeres, ha belülről fakad, és fentről támogtják. Alulról vagy kívülről nem lehet megváltoztatni semmit.
Tehát a helyes út az, amikor a menedzsment kifejezett kérésére jön egy tanácsadó, és a megfelelő módon hozzányúl a cégkultúrához.

A tanácsadó ért hozzá - a programozók nem.

Címkék: oktatás projekt ügyfél menedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr745211432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_16561 2010.11.09. 15:30:18

Nagyon jó a témafelvetés és hasznosak a gondolatok!!! A december 9-i AgileHungary rendezvényen mi is erről szeretnénk beszélgetni, pont egy multi szemszögéből. Ahol szeretnénk az ügyfeleket és az IT-t is átalakítani, "leanesíteni".

Imre 2010.11.09. 15:54:43

gondolom az "Az OpenAgile november 11-i" Az a AgileHungary meetupot jelentené .. :-) http://www.meetup.com/AgileHungary/calendar/14750379/

Ismeretlen_102125 2010.11.09. 15:59:18

Köszönöm a helyreigazítást, korrigáltam. Egy kis magyarázkodás: az említett oldalakat a cégünk nem engedi munkaidőben megnyitni, ezért "vakon" írtam a hivatkozást.

Ismeretlen_102125 2010.11.09. 16:08:51

Holden, végre akkor személyesen is találkozunk. Öltönyben leszek, meg fogsz ismerni.

JoeP 2010.11.09. 16:26:53

Hadd jegyezzem meg, hogy szerintem ez az írás nem az egész IT-re vonatkozik, hanem csak a szoftverfejlesztés ágára. Amennyiben outsourcing jellegű üzemeltetésben utazol, akkor ott nem kicsit kell "képezni" az ügyfelet, ha az eddigi IT üzemeltetési folyamatai távol álltak az általános ajánlásoktól (pl ITIL).

Sipos Tamás 2010.11.10. 09:28:58

Ez így nagyon le van általánosítva! Az agilitásnak van egy negatív kicsengésű jelentése is! Akikről írtál, ez azokra vonatkozik! Másrészt, ha már a kódoló beszéli meg az üzlettel, hogy mit szeretne, akkor ott már nagyon nagy bajok vannak és nem csak a szállító oldaláról! Az agile szemléletmód ma már mindenhol ott van! A készülő PMBOK-ban, benne van a BABOK-ban! Ezekben és más agile módszertanokban (pl. DSDM) mind arról van szó, hogy meg kell ismerni az ügyfelet (kemény követelménykezeléssel megtámogatva), az igényeit, alkalmazkodni kell a megrendelő cégkultúrájához, együttműködni vele, és az üzlettel a Business Analyst-nek kell beszélnie!

Ismeretlen_102125 2010.11.10. 10:03:32

@Sipos Tamás: Úgy érzem, hogy ugyanazt írtuk mindketten: ajtóstól házba rontás helyett előbb gondolkodni. A kódoló-üzlet kommunikációnál csak a kommunikáció irányát emlegettem, nem azt hogy ők közvetlenül beszéljenek. Ahogy írod, fontos a BA szerepe!

Imre 2010.11.10. 14:31:51

Én megváltoztatnám a címet .. erre pl: "Ha meg akarod nevelni az ügyfelet,akkor jó módszert válasz." mert azért vannak jó példák is. Ahogy te a "nevelést" érted, arra inkább a kioktatás és az ügyfél nem tisztelése lenne megfelelő fogalom. A lean-es TPS-ben olvastam olyan példákat, amikor a Toyota a beszállítóit "neveli", segíti ők ezt itt fogalmazzák meg: "11. alapelv: Tiszteljük partnereink és beszállítóink hálózatát." Tehát ha a tanácsadói etika alapján megfogalmaznám, akkor "Segítsük a partnereket a fejlődésben." és ebben szerintem nincs semmi veszély :-)

Ismeretlen_102125 2010.11.11. 10:36:13

@Imre: Teljesen igaz, hogy a történet igy ahogy van nem kerek. Amikor egy lean vagy TPS szakértő megy "megnevelni" az ügyfelet, az ott teljesen rendben van. Viszont az AgileHungary oldalán azt az esetet feszegetik, amikor az IT szolgáltató cég a szoftver leszállitásán felül megpróbálja kivülről önhatalmúlag megváltani a világot az ügyfélnél (pl. megpróbálja az ügyfelet agilizálni) - és ennek a hatékonyságával kapcsolatban kétségeim vannak.

imre 2010.11.11. 14:43:00

>Viszont az AgileHungary oldalán azt az esetet >feszegetik, amikor az IT szolgáltató cég a szoftver > leszállitásán felül megpróbálja kivülről önhatalmúlag > megváltani a világot az ügyfélnél (pl. megpróbálja az > ügyfelet agilizálni) Erre gondolsz? "OpenSpace: Modszertan valtas - kultura valtas?" http://www.meetup.com/AgileHungary/ideas/482571/ az "önhatalmú változtatást" hol olvastad?

Imre 2010.11.11. 15:08:15

Én úgy fogalmaznám meg, amit te körbejársz, hogy Tisztelettel és megfelelő Alázattal kell a változásokat véghezvinni. és ez ( számomra) szinkronban van a manifesztóban megfogalmazottakkal : -"Individuals and interactions over processes and tools" mivel (szerintem) az agilitásnak egyetlen fő mértékegysége van: "Working Software" , vagy az (üzleti) életben a túlélés .. emiatt a kívülről -nem jól végrehajtott változásmenedzselés - ellenállást hozhat létre, ami megakadályozhatja a működő szoftvert, vagy a (vállalati) túlélést - emiatt pont nem az agilitás irányába visz .. az eredeti gondolatodat én annyival folytatnám,hogy: - Egy működő szoftver - akkor "működő", hogyha az ügyfél használja, és segít neki a problémái megoldásában. de ez továbbvezet a lokális optimumtól( agilis szoftver) a globális optimumig ( agilis vállalkozás [aki a szoftvert használja] ).. És szerintem itt a globális optimum a fontos .. Ha nem tudunk üzleti értéket teremteni, akkor az IT nem járul hozzá az agilitáshoz. :-)

Ismeretlen_102125 2010.11.13. 11:02:20

Hol olvastam? "Ha egy uj modszertant kezdunk adoptalni (pl. agilis technikakra allunk ra), az megvaltoztatja a csapattagok munkajat, a kommunikaciojukat, az egymashoz valo viszonyukat, azaz elobb-utobb a cegkulturara is kihat. Hogyan lehet ebbe a valtasba az ugyfelet is bevonni?" Az "ügyfél bevonása" az új módszertan adoptálásába számomra azt jelenti, hogy valami olyasmit erőszakolunk rá amit nem kért. Később egy megjegyzésben: "latod h a megrendeloi oldal meg gaz, akkor hogyan veszed ra a szerinted helyes utra" Nyilván a "hogyan veszed rá a szerinted helyes útra" azt jelenti, hogy nekifogunk világot megváltani a megrendelőnél.

Ismeretlen_102125 2010.11.13. 11:11:03

@Imre: köszönöm a tanácsokat, némileg belejavítottam a posztba
süti beállítások módosítása