HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Miről ismerjük fel az inkompetens menedzsert: a feladatokat látja, de a felelősséget nem.

Miről ismerjük fel az inkompetens menedzsert: a feladatokat látja, de a felelősséget nem.

Amikor mint menedzser bemutatkozok valakinek, akkor azt szoktam mondani, hogy ezért és ezért vagyok felelős. Nem azt mondom, hogy mit csinálok (pl. tesztelő), milyen technológiákban fejlesztünk (pl. JAVA fejlesztő) vagy milyen rendszereket kezelünk (pl. SAP tanácsadó), hanem a felelősséget hangoztatom. Ami meglepő lehet, hiszen a munkatársak nagy része az általa végzett munkával, feladatokkal definiálja magát.

Ezzel alapvetően nincs is gond: a munkatársak nagy része beosztott, azaz a saját két kezével végez valamilyen konkrét munkát. Az életét a feladatok, az elvégzett munka határozza meg, különösen a sikeresen elvégzett munka.

De eljön az a pont, amikor a sikeres, tehetséges munkatárs picit fentebb lép, senior pozcióba kerül, és terelgetnie kell az alá beosztott junior munkatársat. Mivel a munkatárs eddig feladatokkal definiálta magát, a fiatal kolléga vezetését is feladatokkal teszi –> azaz delegál. És itt hirtelen fordul egyet vele a világ: felelőssé válik az ifjú munkatársért, az ő munkájáért.

Ha egy beosztott hibázik, akkor világos hogy ő a hibás. Ha valaki más hibázik, akkor feltehetőleg emberünk nem hibás, hanem a másik, aki a hibát elkövette. Tiszta sor.

De ha a senior pozícióban lévő munkatárs védelmére bízott junior munkatárs hibázik, akkor ott mindketten felelősek! Óriási a különbség.

Ez az, amit senior pozícióban az emberek nagyon nehezen – vagy sosem – értenek meg, hogy ezután már nem csak magukért felelősek. A senior pozíció nem csak több pénzzel és beosztottal jár, hanem a felelősséggel is.

Vannak, akik pont azért nem akarnak előlépni és alsó-közép vezetők lenni, mert nem kérnek ebből a felelősségből. Nehéz ugyanis mások tetteiért felelősséget vállalni, kiváltképp ha nincs is 100% rálátásunk arra, amit csinálnak.

Mert amíg az ember senior (pl vezető fejlesztő), addig még csak-csak belelát a dolgokba, hogy mit csinálnak a többi fejlesztők. De ha valakit menedzserré neveztek ki, akkor onnantól kezdve már nem nézegeti a forráskódot és nem tervez alkalmazásokat. Ezek jósága teljesen a többiektől függ – miközben a menedzsert fogják fenéken billenteni, ha nem működik.

Félelmetes, nem?

Ha valaki menedzser akar lenni, akkor meg kell tanulnia felelősséget vállalni a beosztottaiért, a csapatáért. Ez nagyon nehéz – sőt a csapat méretével arányosan egyre nehezebb – hiszen bárki bármikor hibázhat, és nem vagyunk ott hogy rászóljunk vagy kijavítsuk.

De a jogok kötelezettségekkel járnak, a felelősséget el kell fogadni. Akkor is, ha valami jól ment, és akkor is, ha valami rosszul ment.

Amikor egy menedzser nem fogadja el saját személyes felelősségét egy beosztottja hibája miatt, akkor önellentmondásba kerül. Ha nem vállal felelősséget a csapatáért, azzal önként lemond annak vezetéséről, és nem menedzser többé.

Hogyan képes egy menedzser elérni azt, hogy nem rúgják fenékbe valamelyik beosztotta miatt?
Erre megvannak azok az eszközök, amiket egy vezetőnek ismerni és alkalmaznia kell.
Mivel rengeteg sikeres vezető létezik, ezért bizonyosan kijelenthetjük, hogy ezek az eszközök megvannak, rendelkezésre állnak. És innentől kezdve már csakis az adott menedzseren múlik, hogy megtanulja-e saját szakmáját (a menedzserkedést) vagy nem.

És hogy mennyire fontos mindez?
A menedzser olyan, mint egy hadvezér. A hadvezér készíti a haditervet, rendet tart, felkészíti a katonákat, és csatába vezeti őket. Amint a hadvezér lemond a felelősségéről, és a saját élete védelmében menekülni kezd a csatából, a sorok összeomlanak, a csata elveszik.

Címkék: menedzser felelősség

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr195211454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kétszeri Csaba · http://www.ketszeri.hu/ 2010.12.15. 20:39:54

"A menedzser olyan, mint egy hadvezér. A hadvezér készíti a haditervet, rendet tart, felkészíti a katonákat, és csatába vezeti őket. Amint a hadvezér lemond a felelősségéről, és a saját élete védelmében menekülni kezd a csatából, a sorok összeomlanak, a csata elveszik." Egy fontos kiegészítés: ha fegyvert ragad és lövöldözni kezd, az jobban néz ki mint a menekülés, de a csata attól még ugyanúgy elveszik... esetleg a látványa vállalhatóbb egy kicsit (hős vs. gyáva... a csata és az ország szempontjából egyébként ez utóbbi lényegtelen).

Gábor 2010.12.15. 21:13:18

"Erre megvannak azok az eszközök, amiket egy vezetőnek ismerni és alkalmaznia kell" Erről esetleg lehetne bővebben hallani? :-)

Ismeretlen_102125 2010.12.16. 11:30:15

@Kétszeri Csaba: Igazad van, még akkor is, ha a mozivásznon ezt a megoldást preferálják. @Gábor: Nagyon jó a kérdés! Elvileg ez az egész blog erről szól, de majd célirányosan irok róla.

Wyfli 2010.12.16. 15:42:33

"Vannak, akik pont azért nem akarnak előlépni és alsó-közép vezetők lenni, mert nem kérnek ebből a felelősségből. Nehéz ugyanis mások tetteiért felelősséget vállalni, kiváltképp ha nincs is 100% rálátásunk arra, amit csinálnak." Mit csináljon szegény senior akiből akarat ellenére tűzön-vízen át vezetőt akarnak csinálni? És mit csináljon vele a managere? :)

Ismeretlen_102125 2010.12.16. 18:37:50

@Wyfli: Elméletben ilyen nem fordulhat elő. Nálunk a gyakorlatban sem. Van training plan, karrier út, tehetség gondozás. Ha valaki vezető akar lenni, ahhoz fel kell nőni és bizonyitani. Majd ha teljesitette az elvárásokat, akkor lesz belőle öltönyös. Ezért nálunk kizárt a leirt eset. Egyébként meg mindenki rosszul jár ha szegény seniort öltönybe kényszeritik. Nem fog jól teljesiteni, aztán meg lehet hivni mellé drága pénzen a coach-ot hogy kideritse mi a baj :)
süti beállítások módosítása