HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A tankönyvekben és az elméleti előadásokban a szoftverfejlesztés mindig mint projekt jelenik meg. Pedig a projektek csak kis részét jelentik az informatikai munkának.

A tankönyvekben és az elméleti előadásokban a szoftverfejlesztés mindig mint projekt jelenik meg. Pedig a projektek csak kis részét jelentik az informatikai munkának.

Nem tudom egy átlagos informatikus hányszor használja naponta a „projekt” szót, de feltehetőleg valahol a 10 leggyakoribb szó között lenne. A tankönyvekben, az informatikai előadásokban (főleg a gyakorlatot nélkülözőkben) mindig projektként azonosítják a szoftverfejlesztést. (Lehet, hogy egyes programozók nem is tudnák megmondani a kettő közötti különbséget…)

Na de projekt-e a szoftverfejlesztés?

A projekt tulajdonképpen változás. A projekt a változás eszköze: a cég megváltozik arról, amilyen ma, azzá, amivé holnap akar válni. A vállalat tökéletesen tudna működni akkor is, ha egyetlen projektje sem lenne, hiszen a tegnap folyamatai ma és holnap is érvényesek.

A projektekre nem ezért van szükség, hanem mert az élet, a világ, az ügyfelek és a piac változik. A változáshoz pedig alkalmazkodni kell.
Ilyen például amikor valamilyen jogszabályi változás történik, és annak meg kell felelni január 1-től. Vagy amikor a vezetőség elkötelezte magát a környezetbarát autók mellett és neki akar állni hibrideket gyártani. Vagy egyszerűen ha valami apróságot másképp akarnak csinálni amitől plusz bevételt remélnek.

Tehát minden projekt változás.
Új szoftver bevezetése vagy fejlesztése is projekt, hiszen az új szoftver értelemszerűen új/jobb folyamatokat jelent, a cég működése megváltozik.

Igaz-e, hogy minden változás projektet jelent?
Nyilvánvalóan nem igaz, hiszen apró változtatások lépten nyomon vannak, de ezekre mégsem indítunk projektet. A különbséget a keretek jelentik: míg a projekthez projekt szervezet tartozik Projekt Menedzserrel és a többi bürokráciával (ami biztosítja a projekt sikerét), addig a kis apró változások erejét pont a gyors végrehajtás adja.

Ökölszabály: ami 1 hónapnál kevesebb munka, az változás (szoftver esetén Change Request), ami nagyobb az projekt.

Miből van több, projektből vagy Change Request-ből? Számszerűleg CR-ből rengeteg van, projektből pedig kevés. Az arány kb 1:20.

Mi az érdekesebb? Egyértelműen a projekt, ami 3-6-9 hónapig tart, tele van érzelmekkel, nagyszerű várakozásokkal, izgalommal, kétségbeeséssel, drámával, és a végén a csattanó. Nem mellékesen a projekt sok pénzt jelent, lehet fontoskodni és nagyot számlázni.

A sok kis változáskérelem kevésbé izgalmas, viszont állandó és folyamatos munkát – bevételt – biztosítanak. Szemben a projekttel – ami bizonytalan, mint a kutya vacsorája – az ember biztos lehet a jövőjében, kevesebb a kétség.

Melyikben van több pénz?

Az üzemeltetési, szoftvertámogatási kiadások nagyobb részt jelentenek, mint a projektszerű fejlesztések. Persze aki új ügyfelekre vadászik, annak a projektek jelentik az igazi vadászterületet és a megszerezhető pénzt.

Ennyit a szoftverfejlesztésről. Az informatikai ennél sokkal több, és sokkal több informatikai feladat van. Amik szintén projektszerűek (pl. Windows 7 bevezetés, hardver csere, licensz megállapodás, Helpdesk felállítás, ToIP bevezetés) de mégsem járnak programozással.

Miért mondom el mindezt?
Mert a legtöbb fejlesztő projektszerű munkákat tud csak elképzelni magának, és csak a projektszerű munkát tanulta meg. Pedig a leszámlázható mérnökóra nagyobb része támogatás, üzemeltetés jellegű. Ezt is meg kellene tanulni, nem csak a szoftverfejlesztési metodológiákat.

Címkék: szoftver fejlesztés projekt üzemeltetés

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr365211455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rónai Balázs · http://it-tanacsado.hu 2010.12.17. 10:10:48

A projekt azért klasszikusan a scope-ráfordítás-határidő aranyháromszög miatt projekt. A projekt szervezet (van-e dedikált PM, ...) az pedig projekt módszertani kérdés. (Többféleképpen lehet projektet csinálni.) Egy CR esetén az aranyháromszög ugyanúgy értelmes, és ettől projektszerű lesz a működés. Azzal teljesen egyetértek, hogy az alkalmazott módszertan a projekt méretétől függően nagyon más kell, hogy legyen, különben kis projekteknél az adminisztráció többszöröse lesz az érdemi munkának.
süti beállítások módosítása