HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Egy szakmai cikken dolgozok, ami a projektmenedzsment és az agilis szoftverfejlesztés viszonyáról szól. Mivel szeretném jól csinálni, egy Certified Scrum Master társszerzőre lenne szükség - aki csinálja is, és ha lehet tanitja is. De ugyanakkor a CSM lássa a projektvezetés oldalát is, vagy legalábbis legyen tisztában az alapkérdésekkel.

Azt hihetnénk, hogy ilyen emberből sok van, hiszen a szoftverfejlesztés alapvetően projektszerű, tehát a két területnek (PM és Scrum) - elvileg - nagy a metszete.

Sajnos ez nem igaz. SCM-ből sok van, akik saját magukat fejlesztőként, tanácsadóként definiálják, és a projekt oldalhoz nem értenek. A másik oldalon pedig sok IT menedzsert lehet találni (PMP-vel, MBA-val), de minimális agilis ismerettel.

Országunk gazdaságából adódóan a szakértők nagy része kkv-knél dolgozik, ahol kevés lehetőség van teljeskörű projektmenedzsmentre. Másrészt pedig a szakértők alapvetően IT szolgáltató cégeknél gyűjtik a tapasztalatot - biztos távolságban az ügyféltől, ahol az IT-t érintő döntések történnek.

Kinek mi a véleménye?

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr85211499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hatvani András 2011.03.17. 09:12:49

Én a klasszikus projektmenedzsereket nem a Scrum Masterrel, hanem a Product Ownerrel szoktam összehasonlítani, mert a Scrum Master: - operatívan, és nem stratégiailag vezeti a csapatokat, tehát sem tartalmilag, sem pedig határidő tekintetben nem ő, hanem a Product Owner irányít - ügyel a sprintek integritására és arra, hogy a meghatározott folyamatokat betartsák - átveszi a hátráltató problémák (impediment) megoldását a csapatoktól - biztosítja a csapatoknak a munkához szükséges megfelelő környezetet, akár a Product Ownerrel szemben is védve a csapatokat - támogatja a Product Ownert a backlog menedzselésében. Viszont az operatív munka nem jelenti azt, hogy a fejlesztésből vagy tesztelésből is kiveszi a részét, mert ez a szerep egy teljes embert igényel.
süti beállítások módosítása