HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Ki a jobb menedzsernek: aki jól multitasking-ol vagy aki jól delegál?

Ki a jobb menedzsernek: aki jól multitasking-ol vagy aki jól delegál?

Egy kollégával beszélgettünk - aki menedzser szeretne lenni – arról, hogy mit csinál jól és miben kellene fejlődni. Az erősségei között említette a multitasking-ot.

Amivel nem értek egyet.

Ugyebár a multitasking károsítja az agyat. Meg egyébként is az a jó, ha nem csináljuk.

Amikor valakinek az az ereje, hogy jól tud egyszerre sok dologba belekapni, akkor valójában nagyon rosszul csinálja. Más belekapni dolgokba és más befejezni dolgokat. Csak az utóbbinak van értéke.

A jó menedzser erénye egyébként is az, ha nem maga csinálja a dolgokat, hanem a megfelelő emberének kiosztja a feladatot – azaz multitasking helyett delegál. A kettő nagyon nem ugyanaz!

Az előbbi káros, az utóbbi helyes.

Miért?
Mert az emberi agy egyszerre csak korlátozott számú dologgal tud foglalkozni, tehát multitasking esetén a menedzser csak korlátozott számú feladatot tud vinni. Már 3-4 feladat esetén is csökken a hatékonyság, 7-nél pedig nem lehet hatékonyan többet csinálni.

Delegálással viszont a megfelelő embert tud a megfelelő feladattal dolgozni, a menedzser ideje sem megy el vele. Ráadásul tetszőleges számú feladatot lehet ledelegálni.

Amikor egy menedzser úgy old meg feladatokat, hogy valójában nem ő, hanem egy embere végzi a munkát, azzal nincs baj, az helyes. (Persze túlzásokba is lehet esni, de az egy másik cikk lenne…)

A multitasking arra utal, hogy az illető mikromenedzsel, ami szintén nagy baj. Típushibája azoknak, akik beosztottból válnak vezetővé. Úgy érzik, hogy közvetlenül nekik értéket kell termelni, részt venni az értékteremtési folyamatban, megfogni a munka végét.

Igen, kell – csak másképp.

És ezt a másik utat nehéz, nagyon nehéz megtanulni.

Kíváncsi lennék, hány menedzser volt tisztában a menedzseri kinevezésekor azzal, hogy pontosan mire nevezték ki, mit kell csinálnia és milyen képességekre lesz szüksége. Illetve hogy amilyen képessége, tudása, tapasztalata van, abból mit fog használni és mit dobhat ki örökre.

Visszakanyarodva a multitasking-oló menedzserekhez: a delegálást tanulni kell. Nem csak abból áll, hogy kiosztjuk a feladatot. Ismerni kell a beosztottainkat, a gyengéiket és erősségeinket. Motiválni is kell őket. És persze a végén ellenőrizni, hogy a munkát elvégezték-e.

Ezzel szemben a multitasking egyszerűbbnek tűnik. Egyszerűbb, de zsákutca.

Címkék: menedzser delegálás multitasking

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr355211531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása