HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A szoftverfejlesztés vajon mihez áll közelebb, a gyártáshoz vagy az innovációhoz?

A szoftverfejlesztés vajon mihez áll közelebb, a gyártáshoz vagy az innovációhoz?

Szoftverfejlesztés módszertani kérdések vitája során néha analógiákat rántunk. A szoftverfejlesztés olyan, mint egy ház felépítése. Mint egy innováció. Mint egy gyártási folyamat.

És ezen gondolat mentén megpróbálunk más iparágakban bevált eljárásokat ráhúzni az IT-ra, lásd Lean, Just In Time.
Jó dolog, hogy a szoftverfejlesztés elméleti hátterét próbáljuk rendbe tenni, és most nem akarok pro vagy kontra állást foglalni – de beszéljünk egy kicsit arról, hogy innováció-e a szoftverfejlesztés?

Az innovációról már volt szó ezen a blogon, például Innováció és változás vagy Trend leaders and trend followers.

Pontosan mi is az innováció, mit jelent, mit nevezünk innovációnak?

A korábbi cikkben úgy definiáltam: „Az „innováció" szót elsősorban arra használjuk, amikor egy új kezdeményezés működő üzleti koncepciót eredményez”.

A wikipedia-n szereplő leírásból a gazdasági értelemben vett definíciót tartom legkorrektebbnek: „The introduction of a new good — that is one with which consumers are not yet familiar — or of a new quality of a good”

Tehát az innováció akkor innováció, ha új terméket, új szolgáltatást hoz létre. Valamit, ami újdonság, és ami profitot hoz.

Innováció-e egy új szoftver?

Ha a szoftver új termékké válik, akkor azt innovációnak nevezném. Ilyen például a Facebook, ilyen volt a SAP a maga idejében, vagy a Prezi. De a LinkedIn is innováció, na nem azért mert olyan mint a Facebook, hanem mert valami új dolgot nyújt a Facebook-hoz képest: szakmai közösség építését.

Viszont az esetek nagy többségében az új szoftver csak valami hasonlót nyújt, illetve csak egy újabb, fejlesztett verziója egy másik meglévőnek. Például az Excel-t magát innovációnak nevezném de az Excel 2003-at már nem.

Az sem innováció, amikor egy webes oldalt készítünk egy ügyfél részére: habár a web site egyedi lesz (design, cég neve, tartalom) és profitot is hoz, de nem különbözik sokban az összes többitől. És ugyanaz a web oldal nem adható el másik cégnek.

Amikor egyedi szoftvert készítünk a megrendelőnek, az sem innováció: habár a megrendelő számára a szoftver új termék, de csak neki, és senki másnak. A szoftver nem adható el, nem termék, tehát nem innováció.

Ha futószalagszerűen üzleti szoftvereket gyártunk, az ott nem innováció. A szoftver munkaeszköz, pont úgy, mint mondjuk egy új esztergapad. Egy új esztergapad telepítése vagy elkészítése nem innováció, ezen az alapon az új szoftver sem jelent önmagában innovációt. Viszont ha az esztergapad egy forradalmi új termék, valami ami még nem volt, pl lézerrel esztergál, akkor az innováció lesz.

Tehát az innovációt nem a szoftverfejlesztés folyamata, hanem a célja jelenti.

A fejlesztési folyamat önmagában csak egy szokványos dolog, amit megtanulunk az egyetemen és a munkahelyünkön. Igaz, hogy az algoritmizálás kreatív dolog, programot írni igényel valamilyen szintű kreativitást, de valójában csak előre gyártott elemeket használunk. Megtanultuk azokat a szabványos nyelvi elemeket, amiket használni kell a kód megírásához, alkalmazzuk őket és kész. Valójában csak kész elemekből legózunk.

Szigorúan véve az innováció arról szól, hogy egy ötletet kivitelezünk. Ami szigorúan elkülönítendő az invenciótól = feltalálás. Az innováció nem az ötletről, hanem a kivitelezésről szól. Egy jó ötlet szoftverbe öntése innováció, de a szoftver készítés önmagában véve még nem biztos hogy innováció, sőt bizonyára nem az.

Címkék: szoftver innováció fejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr665211538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LCoder 2011.06.03. 07:35:13

A fejlesztési folyamat - elvben - szokványos dolog. Ahogy a leginnovatívabb okostelefon is szabványos alkatrészekkel, szabványos gyártási folyamatok révén jön létre - az IPhone4 kb. ugyanúgy ahogy a ZTE Blade, csak a beépített cuccok minősége más. A továbbfejlesztés is innováció - az Excel új verziói is hoztak annyi újat hogy a userek megvették. Másrészt Pl. ha megnézed a legújabb hiper-szuper autót, az is kb. ugyanazt tudja mint 30 éve egy átlagos Opel - kb. 5-10 liter benzinből elvisz téged 100 kilométerre úgy egy óra alatt.

Ismeretlen_102125 2011.06.03. 14:16:39

Valóban, az autóipari cégeket szemére szokták vetni, hogy nem innovatívak. Ezzel egyetértek. És akkor ilyen alapon az Excel n+1. verziója sem biztos, hogy innováció. A userekről meg tudjuk, hogy nem azért veszik meg, mert annyira jó, hanem mert az MS rákényszeríti őket a váltásra. A usereknek jó a Windows XP és az IE6. A továbbfejlesztés innováció, ha a továbbfejlesztés új, hasznos ötleteket jelent.
süti beállítások módosítása