HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A titokzatosság és a bukott pilot-ok káros hatásai.

A titokzatosság és a bukott pilot-ok káros hatásai.

A Mithras vallást a római birodalomban gyakorolták az 1. és a 4. század között. A birodalom területén mindenhol elterjedt, annyira, hogy hazánkban is találni Mithras templomot (jártam is az egyikben az osztrák-magyar határon). A kereszténység egyik ellenfele vagy alternatívája volt sokáig. Végül aztán a kereszténység terjedt el, Mithrast pedig az 5. századra teljesen elfelejtették.

Miért felejtették el Mithrast? Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a vallás túlságosan zárt és titokzatos volt. Kívülállók számára nem volt nyilvános, a kultusz szertartásai nem voltak ismertek, írásos feljegyzések nem voltak. Valójában tehát egy szűk kör ismerhette és gyakorolhatta a vallást. Ezzel szemben a kereszténység közismert, könnyen érthető és nyilvános volt, ami igyekezett nagy néptömegeket – az egyszerű embereket – megszólítani.

Most beszéljük egy kicsit másról: az agilis szoftverfejlesztésről. Milyen okai vannak, hogy ma még nem fejleszt mindenki agilisan?

Bizonyára sokféle tényező van, nem biztos hogy mindent meg tudnám találni. Egyet azonban találtam kézzelfogható közelségben: a bukott pilot-ok. Igaz, hogy sok sikeres agilis pilot van, számos case study áll rendelkezésre, ugyanakkor vannak bukott pilot-ok is. Illetve akadnak esetek, amikor az egyébként jól induló agilis munka szép lassan merev vízeséssé formálódik. Az okokon sokat lehetne vitatkozni, a tény az tény marad: nem minden agilis projekt sikeres.

Ezzel alapvetően olyan nagy gond nincs is, hiszen sok sikertelen nem-agilis projekt is létezik. Illetve mégis gond, hiszen egy-egy ilyen kudarc jelentősen rombolja a képet, visszaveti a módszertan terjedését.

Ilyenkor minden esetben felmerül a kérdés: jó, jó, de a csapat tényleg követte-e az adott módszertant? Sok esetben kiderül, hogy nem. Emberek vagyunk és gyarlók, a programozók pedig különösen kényelmes emberek. Levágjuk a sarkokat, átértelmezzük a kereteket, kihagyunk ezt-azt. A vezetőség azt látja, hogy megbukott a SCRUM, miközben nem a SCRUM bukott meg, hanem csak azok, akik rosszul alkalmazták.

Előkerül a triviális megoldás: tanácsadókat kell hívni, akik majd helyes mederbe telik a fejlesztést, és ügyelnek a helyes alkalmazásra.

Ez valóban megoldás, csakhogy van egy súlyos probléma: nem lehet minden projekt, minden fejlesztő, minden menedzser mellé tanácsadót rakni. Ha a módszerek nem alkalmazhatóak intenzív tanácsadó beavatkozás nélkül, akkor ott komoly baj van.

(Összehasonlítva ugyebár a vízesés modellel, ami közismert és tanácsadó nélkül is működik.)

A tanácsadói beavatkozás azért és érdekes, mert megkérdőjelezi a tanfolyamok és minősítések létjogosultságát. Nem, nem azt mondom, hogy nincs szükség tanfolyamokra. És azt sem mondom, hogy a tanfolyam tehet arról, ha a rajta résztvevők nem érdeklődnek eléggé. De mindezek mellett elvárható lenne, hogy a tanfolyamok és minősítések után az emberek sikeresen teljesítsenek agilis projekteket. Legalábbis ez a kívülállók és a vezetőség elvárása. Ha ez nem sikerül, akkor újra kellene gondolni a tananyagot.

Ha tanácsadókra van szükség a sikeres projektekhez, akkor feltehetőleg van egy „titok”, amit csak a tanácsadók tudnak. Valahogy úgy, mint a Mithras kultusz esetében. Ez a titok nem közismert, még a „vallás” gyakorlói sem mindig tudják. Ez nagyon veszélyes, hiszen az agilis irányzat pont úgy járhat, mint a Mithras kultusz: idővel eltűnik.

Tényleg eltűnhet az agilis megközelítés? Ezt én sem gondolom komolyan, de azért a poén kedvéért járjuk körbe a kérdést.

Ugyebár van a „hagyományos” fejlesztési megközelítés, ami fázisolt, lásd vízesés modell. Mindenki ismeri, mindenki használta már, bevált. Dogmatikus, néha nem optimális, de van és működik.

Ezzel szemben van az új „vallás”, az agilis fejlesztés, amihez igazából tanácsadó kell, nem terjedt el eléggé, nincsenek elég jó case study-k, nem 100%-osan sikeres, cserébe viszont bomlasztó hatású. Miért döntene úgy egy felsővezető, hogy ezt választja?

Erre 1000 érvet tudnának mondani a szakértők, 100 case study-val alátámasztva és megcáfolva a kritikát. A baj az, hogy ezek a cáfolatok, ezek a cikkek mind sales céllal születtek. Egy értelmes vezető – legalábbis az én szintemen – el sem olvas egy cikket, amelynek a célja a sales. Az értékesítő embernek nem hiszünk, még akkor sem, ha történetesen igaza van. A sok sales romboló hatású, legalább annyira, mint a bukott pilot.

Megértem az agilistákat, hogy szeretnék az elvet minél szélesebb körben megismertetni. Azonban a „hittérítés” helyett a tényekre kellene szorítkozni. Amíg csak hittérítés zajlik, addig pusztán hit kérdése, hogy elhiszem, ez működik-e vagy sem.

Ha pedig hit kérdése, és a vallás (az agilis fejlesztés) ködbe burkolja a gyakorlatot, a megvalósítást, akkor el fog veszni. Legalábbis a Mithras kultusz így járt.

Mit kellene csinálni?

Sales és hittérítés helyett tényekre és gyakorlatra koncentrálni. Ügyelni arra, hogy a bevezetések sikeresek legyenek, és ne legyen szükség a superman tanácsadó belépőjére. Valahogyan elérni azt, hogy az átlagos fejlesztő is tudjon jól agilisan fejleszteni.

És mindezek mellett szükség lenne valódi case study-kra. (Aki Siemens-szel, EPAM-mal, Ericssonnal, TATA-val vagy Microsofttal jön, az sokat árt a témának.)

Az elterjedéshez az kell, hogy a nagy piaci szereplők közül valaki használta az új módszereket, bizonyítható sikerrel. Mert a nagy piaci szereplők egymást figyelik. Őket nem érvekkel kell meggyőzni, hanem sikeres projekttel.

Címkék: agile agilis

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr845211560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor 2011.08.04. 09:33:03

A teljesen agilis megközelítésnek is megvannak a maga problémái. A legfontosabb talán az, hogy az ügyfél nem tudja pontosan, hogy mit is fog kapni és mennyiért. Szerintem ez lehet a legfőbb akadálya az elterjedésének, mert kevés az olyan ember, aki pénzt ad a bizonytalanra. Ez persze bizalommal áthidalható, de azt előbb meg kell szerezni. Az agilis módszertan egy elv, egy hozzáállás és ennek egy implementációja, ami megtestesül az agilis módszerekben. Nem hiszem, hogy az agilis elvek kihalnának, mert a központban az ügyfél és annak igényei állnak, ha változik is jobban valami, az inkább az implementáció lesz, vagyis pl új eszközöket találnak ki ( mondjuk valami jobbat, mint egy stand up meeting ). Neked van esetleg tapasztalatod az agilis fejlesztési módszertanokkal? Vagy csak vízesés környezetben dolgoztál? Ha nem is mindent, de szoktatok az agilis módszertanokból, elvekből használni dolgokat? Szerintem nem érdemes mindent azonnal és gépiesen csinálni, ki kell próbálni dolgokat és ami beválik, azt alkalmazni, illetve úgy kell gondolni erre az egészre, hogy egyszerűen ezek best practice-ek. Például a lentiek szerintem nagyon hasznosak: - product backlog, sprint backlog ( vízesés logikával mondva tulajdonképpen egy-egy todo lista ) - burn down chart ( könnyíti annak felismerését, hogy van-e baj az ütemezéssel ) - a fejlesztő, fejlesztők (is közösen) becsülnek vagy akár planning poker ( biztosíthatja, hogy a becsléseink pontosabbak legyenek ) - sürűbb release-ek ( gyakori visszajelzés az ügyfélnek, hogy jó irányba megy-e a dolog, amiért fizet ) - on site customer, de minimum gyors válaszok, ha kérdés van a fejlesztés közben ( gondolom, egyértelmű, hogy ez miért jó ) - napi stand up meeting ( ha gond van, akkor hamar (max következő nap) kiderül ) - stb. Az agilis módszertanok nem fognak kihalni, már csak azért sem, mert egyre többen fejlesztenek valamilyen "maguk módján" agilis módszertannal ( v.ö: maguk módján vallásosak tábora :-) ). Szerintem az lesz a jövő, hogy egyre több agilis eszközt fogunk használni, még ha nem is a szóról szóra agilis módszertanok szerint fogunk fejleszteni, mert ezek tulajdonképpen olyan dolgok, amelyek használata pénzt hoz.

Viktor 2011.08.04. 09:33:04

A teljesen agilis megközelítésnek is megvannak a maga problémái. A legfontosabb talán az, hogy az ügyfél nem tudja pontosan, hogy mit is fog kapni és mennyiért. Szerintem ez lehet a legfőbb akadálya az elterjedésének, mert kevés az olyan ember, aki pénzt ad a bizonytalanra. Ez persze bizalommal áthidalható, de azt előbb meg kell szerezni. Az agilis módszertan egy elv, egy hozzáállás és ennek egy implementációja, ami megtestesül az agilis módszerekben. Nem hiszem, hogy az agilis elvek kihalnának, mert a központban az ügyfél és annak igényei állnak, ha változik is jobban valami, az inkább az implementáció lesz, vagyis pl új eszközöket találnak ki ( mondjuk valami jobbat, mint egy stand up meeting ). Neked van esetleg tapasztalatod az agilis fejlesztési módszertanokkal? Vagy csak vízesés környezetben dolgoztál? Ha nem is mindent, de szoktatok az agilis módszertanokból, elvekből használni dolgokat? Szerintem nem érdemes mindent azonnal és gépiesen csinálni, ki kell próbálni dolgokat és ami beválik, azt alkalmazni, illetve úgy kell gondolni erre az egészre, hogy egyszerűen ezek best practice-ek. Például a lentiek szerintem nagyon hasznosak: - product backlog, sprint backlog ( vízesés logikával mondva tulajdonképpen egy-egy todo lista ) - burn down chart ( könnyíti annak felismerését, hogy van-e baj az ütemezéssel ) - a fejlesztő, fejlesztők (is közösen) becsülnek vagy akár planning poker ( biztosíthatja, hogy a becsléseink pontosabbak legyenek ) - sürűbb release-ek ( gyakori visszajelzés az ügyfélnek, hogy jó irányba megy-e a dolog, amiért fizet ) - on site customer, de minimum gyors válaszok, ha kérdés van a fejlesztés közben ( gondolom, egyértelmű, hogy ez miért jó ) - napi stand up meeting ( ha gond van, akkor hamar (max következő nap) kiderül ) - stb. Az agilis módszertanok nem fognak kihalni, már csak azért sem, mert egyre többen fejlesztenek valamilyen "maguk módján" agilis módszertannal ( v.ö: maguk módján vallásosak tábora :-) ). Szerintem az lesz a jövő, hogy egyre több agilis eszközt fogunk használni, még ha nem is a szóról szóra agilis módszertanok szerint fogunk fejleszteni, mert ezek tulajdonképpen olyan dolgok, amelyek használata pénzt hoz.

Dave 2011.08.04. 10:15:02

Nagyon érdekes a kérdés amit boncolgatsz, és magam is már vagy tíz éve küzdök, mondjuk az agilis oldalon a vízeséssel szemben. Elméleti szinten nem sokat értem el, viszont a gyakorlatban ahol megvan a fogadókészség és BIZALOM, ott órási eredmények születtek. Persze ehhez nem Sales-es kell, hanem ahogy írtad: "Valahogyan elérni azt, hogy az átlagos fejlesztő is tudjon jól agilisan fejleszteni". Az agilis módszertanban a kulcs a jó fejlesztő, aki legalább annyira érti és beszéli az üzleti nyelvet, amennyire jól tud programozni. A vízesés modell szerepkör szétválasztása miatt szükségképpen torzul az információ és a hosszú visszacsatolás miatt elavulnak az igények is.

Ismeretlen_102125 2011.08.04. 10:31:23

Lehet, hogy nem volt elég világos a mondanivaló: A marketing bullshit óriási károkat okoz az agilis mozgalomnak, mivel 1) Elidegeníti a profikat (akik így maradnak a vízesésnél) 2) A fejlesztők nem kapnak elég sok konkrétumot a kezükbe ahhoz, hogy sikeresek legyenek (Természetesen nem vitatva azt, hogy vannak sikeres projektek) A veszély az, hogy ha mondjuk jönne egy új módszertan, amit jobban kommunikálnak, akkor simán elsöpri az agilis mozgalmat. (Az "új módszertan" lehet simán egy "vízesés reneszánsz" is...)

Ismeretlen_102125 2011.08.04. 10:36:24

@Viktor: Pontosan azért jó példa Mithras és a kereszténység, amit írtál. A vallás bukásával sem tűntek el az elvek és az ünnepek, hanem egyszerűen az új vallás magába olvasztotta azokat. Az agilis best practice-k sem fognak eltűnni soha, hanem beolvadnak és átemelődnek. Manapság a vízesés modell sem az, amit az egyetemen tanítanak, és nagyon is rugalmasan használják. Backlog és daily standup lehet egy vízeséses projekten is. Akkor hol a határ?

Viktor 2011.08.04. 10:57:43

"Elidegeníti a profikat (akik így maradnak a vízesésnél)" a profik agilis módszertan szerint dolgoznak :-) "Az "új módszertan" lehet simán egy "vízesés reneszánsz" is" Wetagile? :-) ( van ilyen, tényleg ) Tanácsadók, tanfolyamok, marketing bull shit pedig mindenhol van. Java tanfolyam, SQL tanfolyam, hogyan teszteljünk tanfolyam, hogyan legyünk (vízesés) projekt menedzserek tanfolyam, még aura látó tanfolyam is van stb stb. A módszer elterjedését a használhatósága fogja meghatározni. Én úgy látom, hogy egyre többen fejlesztenek agilis módszertannal, de minimum egyre többen használnak agilis módszereket, egyre jobban beszivárog a napi munkába. Ez még akkor is igaz, ha sok vízesés eszközt is használnak közben. Az egyetlen komoly akadály, hogy egy igazi agilis módszernél a határidőt és a pénzt nem lehet előre látni. De ha kötünk is egy vízesés szerződést, attól még a fejlesztés többi jellemzője lehet agilis, használhatjuk az agilis módszereket. És szokták is használni, és mivel ezek tulajdonképpen csak a józan paraszti ész által diktált szabályok, az agilis módszerek elterjedésre vannak ítélve, nincs más alternatíva. Mert aki nem használja őket, az versenyhátrányba kerül.

Ismeretlen_16561 2011.08.04. 10:57:52

Szerintem amíg egy módszertan még kialakulóban van, kellenek melléje a tanácsadók. A vízesés modell már nagyon régi, ezért egy kiforrott állapotot állítasz szembe egy születő módszerrel, ami nem igazságos. Amennyire IT-s múltamból emlékszem, hajdanán a vízeséshez is voltak jól fizetett tanácsadók... Az agilitással más oldalról viszont az is a probléma, hogy mindkét féltől (felhasználó és IT) változásokat követel. Én ugyan nem agilis fejlesztésekkel foglalkozom, de ügyfeleim között vannak szép számmal, akik felhasználóként panaszkodnak az IT-re, de a világért sem változtatnának saját szokásaikon, pl. "nekem nincs időm minden héten vacakolni a specifikációval, majd ha készen lesz az egész szoftver, akkor megnézem" mondják és nem értik, hogy ezzel a hozzáállással milyen sokat tesznek saját későbbi elégedetlenségükért...

Viktor 2011.08.04. 11:03:07

"Backlog és daily standup lehet egy vízeséses projekten is. Akkor hol a határ?" Számít? Számít, hogy hívjuk a módszertant, amivel dolgozunk? Válogassuk össze azokat az eszközöket, amelyek a legjobban illenek a csapathoz és a környezethez, azt' kész. A módszerünk elnevezése max akkor fog számítani, amikor állást keres valaki. Ha épp olyan a cég, akkor azt domborítja a CV-ben, hogy agilis elemeket használtak, ha nem olyan a cég, akkor máshogy írja/nevezi. De mintha ilyesmiről nemrég írtál volna valamit :-)

Viktor 2011.08.04. 11:20:48

"Pontosan azért jó példa Mithras és a kereszténység, amit írtál. A vallás bukásával sem tűntek el az elvek és az ünnepek, hanem egyszerűen az új vallás magába olvasztotta azokat." Na most igen, ha agilis tanácsadó lennék és azért kapnám a fizetésemet, akkor lehet, hogy zavarna ez a dolog, de így ez kit érdekel? :-) Most éppen az agilis módszertanok tűnnek jónak és, ha jön egy vízesés reloaded módszertan, ami jobb lenne, akkor gondolkozás nélkül kezdeném el használni az elemeit.

Viktor 2011.08.04. 11:25:27

Gondolom, az agile manifestót mindneki ismeri. És ezt láttátok már? :-) http://www.waterfallmanifesto.org/?principles

takacsot · http://www.qualityontime.eu 2011.08.04. 13:09:30

"Válogassuk össze azokat az eszközöket, amelyek a legjobban illenek a csapathoz és a környezethez, azt' kész. " Itt a kulcs szerintem. Kérek mindenkit, aki Agile-mellett kardoskodik, hogy gondolja át, hogy mennyire agile az az agile, amit ő csinál. Nem csak az van, hogy bizonyos eszközöket (tools, process) használ, de valójában nem teljesen agile? Burndown és standup volt akkor is mikor még a fogalom sem létezett. Az én tapasztalatom az, hogy aki azt vallja magáról, hogy agilis az max iteratív/inkrementális szoftverfejlesztést végez. És iterativ/inkrementális fejlesztést bizony az agile eszközök maradéka nélkül is elképesztő sikereket lehet elérni. A szavak fontosak tudjuk mikor beszélünk agile-ról és mikor beszélünk "csak" annak részhalmazáról.

Ismeretlen_102125 2011.08.05. 09:13:18

@Viktor: "a profik agilis módszertan szerint dolgoznak :-)" Akkor biztosan mást értünk profi alatt :) "Gondolom, az agile manifestót mindneki ismeri. És ezt láttátok már? :-)" Igen, pont az ilyen dolgok ártanak sokat. Az ember megnézi, jót nevet, aztán elkönyveli hogy az "agilisták" csak amolyan vicces komolytalan népség.
süti beállítások módosítása