HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Ha valaki rendszeresen 10-12 órát dolgozik, ott valami nagy baj van.

Ha valaki rendszeresen 10-12 órát dolgozik, ott valami nagy baj van.

A kiegyensúlyozott életről már régóta akartam írni, most a Techrepublic cikke Those who are balanced in their lives make better leaders megadta az alkalmat.

A cikk arról szól, hogy azok a vezetők sikeresek, akik kiegyensúlyozottan élnek. Az egyensúly definíciója – a cikkíró szerint – amikor valaki sikeres az élet 3 fő területén:

1) Karrier, szakmai élet

2) Magánélet, család

3) Pénzügyek

Mindenki sikeres egyik vagy másik területen, de az egyensúlyhoz az kell, hogy mind a három a helyén legyen. Ilyenből emberből kevés van.

A megfigyelés szerint azok, akik kizárólag a szakmájukra, karrierjükre összpontosítanak, azok egyoldalúak lesznek, ami végső soron a karrierjüket fogja hátrányosan érinteni. A kiegyensúlyozatlan vezetők feszültséget keltenek maguk körül, senki nem akar velük dolgozni. A kiegyensúlyozott vezető ezzel szemben maga köré gyűjtheti a tehetségeket és sikeres lehet.

A kiegyensúlyozottság nem csak azért fontos, hogy a tehetségeket magunk köré gyűjthessük. Sajnos menedzserek között gyakori a túlhajszoltság és a stressz. A versenyszférában az ember hozzászokik, hogy sokat dolgozik és rendszeresen túlórázik – különösen amikor tender leadás vagy projekt van. Aztán rutin lesz belőle, a napi 8-ból 10, majd 12 lesz, és a hétvégék is munkával telnek. Egy ideig azt hisszük, büntetlenül meg lehet tenni, de a testünk elkezd tiltakozni, végül orvosi esetté válunk. És ahogy jön a lerobbanás, oda lesz amiért hajtottunk: a az eredmények, a karrier.

Tehát ahhoz, hogy karriert építsünk, igenis nagyon fontos a helyes egyensúly, nem csak a túlóra.

Ha valaki Time Management-tel próbálkozik, furcsa módon hasonló következtetésekre fog jutni. A Time Management azért érdekli a menedzsereket (legalábbis egy részüket), mert sosincs elég idejük a sok munkára, és azt várják, hogy majd az idő jól megmenedzselésével minden rendben lesz. Igazából a Time Management nem arról szól, hogy az időt menedzseljük meg, hanem saját magunkat.

Ennek útja nem az, hogy több időnk lesz, hanem az, hogy a feladatokat (és a bennünket nap mint nap érő ingereket) keretek közé szorítjuk. Végső soron a szakmai életünket zabolázzuk meg, hogy végre időnk jusson fontos dolgokra, mint a család és a hobbi.

Végső soron aki jól csinálja, az eljut oda, hogy lesz elég szabadideje és azt hasznosan (hobbival, a szeretteivel) tölti.

Na és itt jön a következő hoppá: ahhoz, hogy a szabadidőnket hasznosan eltöltsük (és ezáltal sikeresek legyünk), szükségünk van valamire, amivel eltöltjük azt a bizonyos szabadidőnket. Sok menedzser van, akinek a munkája az élete. Különösen kkv vezetőknél láttam azt, hogy egész egyszerűen nem létezik számára semmi más a vállalkozáson kívül. Este és hétvégén is bent vannak az irodában, mert otthon nincs mit csinálni.

Vagyishogy az egyensúlyhoz nem elég a szabadidő, de szükség van hobbira és családra is, amivel/akikkel a szabadidőt és a sok munkával megszervezett pénzt elkölthetjük. Mert ugye van valami értelme annak, hogy sok pénzt gyűjtünk? Mármint azon kívül, hogy hízzon a bankszámlánk és szép nagy házban lakjunk?

És itt jön a csavar: ahhoz, hogy legyen elég időnk, örömünket leljük a hobbinkban és kiegyensúlyozott életet éljünk, ahhoz tulajdonképpen nincs is szükség túl sok pénzre. Valamennyire persze igen, de nem kell megnyerni a lottó 5-öst. Kevés pénzből is megvalósíthatjuk önmagunkat – már ha pontosan tudjuk, mit akarunk, és ha nem esünk túlzásokba.

Címkék: élet time time management kiegyensúlyozott managament

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr545211564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_184825 2011.08.10. 11:46:26

Remek írás, próbálom észben tartani.:)
süti beállítások módosítása