HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Öltözködési tanácsok és divat – menedzsereknek.

A Tudatos Vezetés blog írt az öltözködésről De pedig a Ruhat is eszi címmel. Fontos-e a ruházat, és mennyire?

A válasz az, hogy igen, sőt nagyon is. Az öltözködésből, a megjelenésből nagyon sokat le lehet vonni.

Mondjuk ha informatikai konferenciára megy az ember, akkor rögtön látszik, ki mezítlábas fejlesztő (farmer és szakad póló), ki architekt (farmer és kockás ing), illetve ki menedzser (öltöny). Öltönyös az öltönyössel, farmeros a farmerossal beszélget.

Ha egy konferencia menedzsereket céloz meg, azt nagyon könnyű megtalálni: a környéket ellepik az öltönyös urak, illetve a kosztümös hölgyek.

Hogy ki kicsoda, ránézésre meg lehet állapítani. Ha nincs rajta öltöny/kosztüm, akkor ő egy laikus érdeklődő, aki eljött mert tanulni akar valamit, vagy mert a főnöke küldte. Végig csöndben lesz, jóízűen fogyaszt, nem igazán szól hozzá a kérdésekhez.

Ha valaki fiatal és olcsó ingben jelent meg (nem viszi túlzásba az öltönyt), ő feltehetőleg egy tanársegéd vagy doktorandusz, akit a professzora hozott be. Vagy ő, vagy a prof előadó. Van véleménye (elmélete) a kérdésekről és beszélgetést kezdeményez, hogy elméletét másokkal ütköztesse.

A ballagó öltönyben és fehér ingben megjelenő fiatal feltehetőleg pályakezdő, aki tanulni akar és/vagy állást keres. A legkomolyabb akciója az lesz, hogy névjegykártyát cserél.

Ha egy idősebb szakmabeli jelenik meg ballagó öltönyben és fehér ingben, akkor ő biztosan egy vidéki kis cégtől jött. Ugyanis a vidéki városokra jellemző, hogy nem lehet tisztességes öltönyt kapni, a vevőkört ugyanis a ballagók jelentik.

Aki jól öltözött és nyakkendőben jön, ő feltehetőleg tanácsadó, vagy legalábbis köze van egy tanácsadó céghez. Náluk kötelező a kifogástalan dresscode minden körülmény között. A tanácsadó vagy túlságosan harsány lesz (hogy felhívja magára a figyelmet) vagy nagyon csöndes (figyel és tanul).

Az igazi profik drága, színes vagy mintás inget vesznek fel, méretre igazított öltönnyel, drága cipővel. A ruházaton látszik, hogy használatban van, tulajdonosa magabiztosan mozog benne. A profik hozzászólnak a kérdésekhez, van véleményük, és tudnak róla beszélgetni.

Összességében tehát nagyon is látszik, ki kicsoda és honnan jött. Ez képezi az első benyomást, ez fogja meghatározni, hogyan viselkednek velünk. Az étteremben vagy a boltban például tegeznek, ha farmerben vagyok és magáznak, ha öltönyben – miközben a tartalom ugyanaz marad.

Üzleti kapcsolat építésében azért fontos a megjelenés, hogy ne alakuljon ki téves kép a beszélgetőpartneremben. Például ha mérnökként akarok megjelenni (akit a tudása miatt keresnek) akkor farmert vennék fel (persze drága inggel, hogy lássák, menő vagyok). A lazaság és hanyagság a magabiztosságot sugározza.

Tanácsadóként 110%-osan odafigyelnék a megjelenésemre, mert ez is része a szolgáltatásnak.

Menedzserként öltöny, rangtól függően: alsóvezetőként szigorú dress code, felsővezetőként lazaság és elhagyjuk a nyakkendőt.

(Zárójelben jegyzem meg, vannak élethelyzetek, amikor direkt farmerben és sportcipőben kell megjelenni az öltönyös tanácsadók és menedzserek között, hogy érzékeltessük, ki a főnök. Ugyebár a beszállító vagy tanácsadó részéről ez munkaruha, viszont a megrendelő úgy öltözködik, ahogy akar.)

Mi van a ruhásszekrényemben? 5 garnitúra öltöny, különböző színű (árnyalatú) és fazonú. Nagyon sok ing (ingből sosem elég), a fehér ingektől igyekszek megszabadulni. Rengetegféle nyakkendő, hogy lehessen az alkalomhoz, inghez és öltönyhöz illőt választani. 2 pár fekete cipő. Sötét színű, de nagyobbrészt fekete zoknik.
És természetesen kiegészítők: több mandzsetta gomb, fekete színű (eredeti) bőr öv. Egy régi Timex karórát hordok bőr övvel, ezt talán már cserélni kellene. Névre szóló gravírozott névjegykártya tartó. Céges smartphone és privát pengemobil.

Mi mennyibe kerül? Mivel mindenből a legjobb minőség kell, ezért sokba fog kerülni.
Az ing darabja 13 ezer körül van. Az öltöny 100 körül van méretre igazítással együtt – de megjegyzem, hogy az öltöny árából lehet alkudni. A férfi cipők sokkal drágábbak, mint a női cipők.

A feleségem meg is jegyezte, hogy többet költök ruhákra, mint ő. Aki menedzsernek adja a fejét, készüljön fel rá, hogy fizetése egy része ruhákra fog elmenni. Az öltönyök a tisztítástól kopnak, egy idő után cserélni kell őket. Az ingek rongálódnak a használattól és a mosástól. Az övek töredeznek, a cipő elkopik. Régi, leromlott ruhában nem lehet megjelenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr215211766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása