HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Hogyan működik a farkasfalka?

Hogyan működik a farkasfalka?

Wikipedia szócikk: http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_male

„In social animals, the alpha is the individual in the community with the highest rank. Where one male and one female fulfill this role, they are referred to as the alpha pair (the term varies when several females fulfill this role – it is extremely rare among mammals for several males to fulfill this role with one female). Other animals in the same social group may exhibit deference or other symbolic signs of respect particular to their species towards the alpha.

The alpha animals are given preference to be the first to eat and the first to mate; among some species they are the only animals in the pack allowed to mate. Other animals in the community are usually killed or ousted if they violate this rule.

The status of the alpha is often achieved by means of superior physical prowess, though it can also be determined by social efforts and building alliances. The individual in the alpha position usually changes when another challenges it to a fight, in some species to the death, and wins. Consequently, alphas may have to fight individuals in their own group several times to maintain their position throughout their lifetimes. In species where the fight is to the death, alphas rarely reach old age. In some species, a nomadic individual may approach the alpha, successfully beat him, and thus become the new alpha. When this occurs in the lion community, the new alpha usually kills the previous alpha's cubs. In addition, several lions may share alpha privileges in what is usually called a coalition. The social group usually follows the alpha to the hunt and to new breeding or resting grounds. The alpha is thus sometimes seen as deciding the fate of the group. If two groups of the same species find themselves competing for the same ground, they may let the alphas fight, letting the outcome decide which group stays.

Social animals in a hierarchic community have a certain rank. Five of these ranks have attracted special attention in ethology and been given applicable names: alpha, beta, gamma, delta, and omega.

A beta animal is an animal that is second-in-command to the reigning alpha and will act as a new alpha animal if the old alpha dies. In some species of birds, the males pair up in twos when courting, the beta male aiding the alpha male. The beta male does not generally get to mate with the female birds, but if the alpha dies, he takes over the alpha's females, becoming the new alpha.[citation needed]

Omega (usually rendered ω-male) is an antonym used to refer to the lowest caste of the hierarchical society. An omega is subordinated to all others in the community. The omega(s) might be used as scapegoats and are commonly the last allowed to eat.”

Nagyon röviden:

Az alfa hím áll a legmagasabb szinten: először eszik és ő részesül a legfontosabb javakból. A béta hím áll a második helyen, készen áll, hogy az alfa hím helyébe lépjen. Az omega hím áll a legalsó szinten, ő kap mindenből a legkevesebbet, ő a bűnbak és ő az aki feláldozható.

Miért fontos mindez? Mert a csapat, a csapatmunka is pont így működik. Akár akarjuk, akár nem, a csapatban lesz alfa, béta és omega.

Bármennyire is egyenrangú felek alkotják a csapatot és bármennyire is a közösség a fontos, valaki alfa hím lesz. Normális esetben a főnök, a menedzser lesz az alfa hím, és ekkor a csapat jól működik. Két esetben lehet probléma az alfa hímmel: amikor új menedzsert neveznek ki, és amikor valaki a csapatban hatalomra tör.

Amikor a menedzser új csapat élére nevezik ki, akkor annál hamarabb áll helyre a rend, minél hamarabb elfoglalja az alfa hím szerepét. Ez előbb-utóbb úgyis bekövetkezik. Ha később, akkor tovább fog tartani a csapaton belüli konfliktus. Úgy lehet a menedzser alfa hím, ha szép fokozatosan mindenki elfogadja az ő szerepét, kikéri véleményét, és megkapja az ezzel járó tiszteletet. Amennyiben szükséges, agresszívnek és határozottnak kell lenni, hiszen ezzel végeredményben a csapatnak tesz jót.

Előfordulhat, hogy a csapatban valaki a menedzser helyére tör, megpróbál főnök lenni. Például egy csapat fejlesztőről beszélünk, a csapatban van egy vezető fejlesztő, aki szerint a menedzser csak problémát jelent. Ilyenkor a vezető fejlesztő és a menedzser között konfliktus lép fel, harcolnak az alfa hím státuszért.

A béta hím a főnök után a második. Tipikusan a főnök helyettese, státusza annak státuszából fakad. Alfa hím nélkül nincs béta hím. A helyettes szerepe kettős: egyrészt a főnök szerepét erősíti, például ellenőrzi a csapatot és gondoskodik az utasítások betartásáról, megbünteti a szabályszegőket. Másrészt pedig a főnök hiányában (például szabadság) ő a főnök.

Miért fontos a béta hím személye? Mert követendő mintát jelent. Ha egy naplopó munkatárs lesz a főnökhelyettes, akkor az a naplopást erősíti. Egy jó béta hím kijelölésével nagyon lehet motiválni a csapatot. A menedzsernek tudatosan kell kiválasztania a béta hímet, hiszen ezért a szerepért sokkal nagyobb a harc, mint az alfa hímért. Az alfa hím adódik a szervezeti ábrából, míg a béta hím nem.

A béta hím szerepe azért is fontos, mert előfordulhat, VALÓBAN az alfa helyére pályázik – és nem csak amikor a menedzser szabadságon van. A béta hím a menedzser belső ellenzéke, a belső ellensége.

Az omega hím szerepe ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb. Minden csapatban lesz valaki, aki a viccek céltáblája, akit mindenki bénának/butának/vesztesnek tart. Amolyan „falu bolondja”. Az omega hím fogja össze a közösséget: lehet rajta közösen nevetni, közösen bele lehet rúgni. Ha egy munkát senki sem vállal, akkor azt neki lehet odaadni. Ha valakit ki kell rúgni, nos arra is kiválóan alkalmas – a csapat a legkisebb veszteséget szenvedi.

A trükk az: mindig lesz egy omega hím. Például a gyakornok, a legfrissebben csatlakozó kolléga, a legfiatalabb vagy a legkisebb. Ez azért baj, mert omegának lenni nem jó. Sőt igen rossz. Az omega nem motivált, nem kreatív, és nem húzza a szekeret előre. Lehet, hogy van egy tehetséges munkatárs a csapatban, de valamiért ő lett az omega, és ezért nem teljesít megfelelően. Amint átkerül másik csapatba és lekopik róla az omega szerep, más ember lesz és kiváló munkatárssá válik.

A menedzser feladta tehát nem csak az, hogy ő legyen az alfa és hogy megfelelő bétát válasszon, hanem az is, hogy az omega hímet érő negatív hatásokat csökkentse. Ennek egyik módja az externizálás: ha tudatosan kijelölünk egy omegát – a csapaton kívül. Például egy munkatárs, aki nem a csapathoz tartozik, de sokat találkoznak vele. Bizonyos szempontból ez tudatos ellenségkép-építés, de ezáltal nem lesz senki sem a saját embereink közül a viccek céltáblája (és ezáltal demotivált).

A másik módszer az, ha a menedzser felkarolja az omegát, például sokat mutatkozik vele vagy a csapat előtt megdicséri. Ekkor az omega szerep gyengül, a munkatársat kevesebb atrocitás éri, ezáltal nyugodtabb és motiváltabb lesz.

Az omega hím szerepe azonban kétélű fegyver. Ha a menedzser nem figyel oda, elveszít egy értékes munkatársat. Sőt, ha a menedzser valakit ki akar golyózni a csapatból, így teheti meg: tudatosan omegává redukálja. Folyamatosan szidni kell (hangosan, a többiek előtt), viccelődni kell rajta, ráragasztani a bűnbak címkét. Ennél több nem is kell, a többit elvégzik az emberi ösztönök: a többiek automatikusan rászállnak az illetőre és kicsinálják – anélkül, hogy a főnök bármire kérné vagy utasítaná őket.

Címkék: béta farkas omega alfa csapat hím

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr255211795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása