HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Cikk az Indexen:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/03/22/nagyon_amatorok_a_magyar_vallalkozok/

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr755211816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tvik · http://kodzaj.blog.hu 2012.03.22. 13:36:38

Muhahahaha. Gumijogszabályok mellett ugyan milyen üzleti tervet készítsen egy kis- vagy középvállalkozás? De most már úgyis minden vállalkozás kamarai tag (muhahahaha megint), úgyhogy mindenki élvezi majd a tagság naaagy előnyeit és a sok segítséget. Azért remélem minél nagyobb összeg jó helyre kerül majd a 14-ből.

deejayy · http://deejayy.hu 2012.03.23. 07:37:09

Van pár dolog, amit nem értek (amellett, hogy nem tudom milyen méretű cégekről beszél a nyilatkozó). 1. El nem tudom képzelni, hogy 1 évnél tovább csak közelítőleg is meg lehet becsülni a piac alakulását. Melyik ipar stagnál ennyire? Vagy minden cégnél kellene lennie egy látnoknak? 2. Ugyanezt magyarázd el egy startupnak is, aki még azt sem tudja, hogy a termék v. szolgáltatás, amit létrehozott, kelleni fog-e bárkinek is. Bizonyára ezektől vagyok én is amatőr :)

Viktor 2012.03.23. 14:24:35

Nem állást foglalva ( mert fogalmam sincs arról, hogy relatíve mennyire amatőrök a magyar vállalkozások ), de ez ide illik: Mérõ László: Tervezés http://magyarnarancs.hu/egotripp/merotilde_laszlo_maga_itt_a_tanctanar-52660

Ismeretlen_102125 2012.03.24. 08:28:35

Nyilván van az a vállalkozó aki nem akar üzleti tervet csinálni, és az, aki csinálna, ha lenne információja. A multik rengeteg pénzt áldoznak tanulmányokra, előrejelzésekre és tanácsadókra, hogy legyen információjuk a jövőről. Vannak kapcsolataik, sőt esetleg a törvényalkotáshoz is tippeket adhatnak. Ha jön egy fellendülés vagy egy piaci összeomlás, akkor előre látják és felkészülhetnek. A magyar vállalkozó pedig csak annyit lát, hogy egyik napról a másikra megszűntek a bevételei - miközben a tv-ben az arcába tolják, hogy jól megy a gazdaság.

Roland Hesz 2012.04.08. 17:35:00

Én esküszöm próbáltam. Aztán háromhavonta újraírták a körülményeket. Másik, egy kis cég honnan szerezzen rengeteg pénzt a tanulmányokra és előrejelzésekre? Nem adják azt olcsóbban csak mert 15 millió alatt van az árbevétel :) Ettől függetlenül igen, sokan nem tudnak üzleti tervet készíteni, de nem nem ettől amatőrök. Hanem pl. attól, hogy egy 30 főt foglalkoztató cég tulajdonos ügyvezetőjének halvány gőze nincs arról, hogy mennyi a házipénztár, és nagyjából mennyi lesz a befizetendő ÁFA. Amit pontosan persze számoljon ki a könyvelő, de nagyjából azért illik tudni. Meg az ilyen apróságok.

takacsot · http://www.qualityontime.eu 2012.04.10. 19:09:55

Az üzleti terv nem magáért az üzleti tervért van. Az üzleti terv egy kiindulási alap a hosszú és rövidtávú tervekhez. Ezekből születik a negyedéves, és havi tervek, amik már a napi szintű munkát szülik meg. Az üzleti és politikai élet változékonysága nem mentség, hanem kifogás az üzleti terv elkészítésével szemben. A válasz nem az, hogy nem készíted el. A válasz az, ha adaptálódsz és módosítod a tervedet. A terv elsősorban neked szól és nem a külvilágnak. "Plan is nothing, planning is everything" (http://en.wikipedia.org/wiki/Plan)

Roland Hesz 2012.04.12. 23:09:50

"A terv elsősorban neked szól és nem a külvilágnak." Bontsuk ketté a kérdést. Van az a terv amelyik nekem szól. Olyat viszonylag sokan készítenek - nekem van, havonta módosítva az aktuális kilátások alapján. Aztán van az az üzleti terv amiről a tanácsadók beszélnek, ez pedig pontosan a külvilágnak készítendő terv, ami 5 évre előre bemutatja, hogy milyen bevételek lesznek, milyen tervezett kiadások lesznek, mi a növekedési terv, az a terv amivel pályázatokon, hiteligényléseken és a befektetőknél indulsz. Amit a külföldi reménybeli partner kér, 10 éves időtávra.
süti beállítások módosítása