HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Miért van az, hogy az IT vezető kisebb ember mint a pénzügyi igazgató?

Miért van az, hogy az IT vezető kisebb ember mint a pénzügyi igazgató?

Általában véve is érdekes kérdés: miért van mindenhol magasabb presztízse a pénzügynek mint az IT-nek? Amikor az IT sok munkát jelent, az IT minden üzleti folyamatban ott van… és eközben a pénzügy csak számlák könyvelése és tologatása.

Ennek 3 oka van.

1) Tradicionális silók

Donaldson Brown a 20-as évekbe fektette le a nagyvállalatok pénzügyi alapjait azzal, hogy a szervezetet funkciókra osztotta, mindegyiket saját feladattal. Ha a marketingesek azon dolgoznak, hogy az eladáson minél több bevétel legyen, ha a gyárak minél többet termelnek, és a pénzügy minél kisebbre csökkenti a szükséges befektetés összegét, akkor nagy lesz a haszon.

Ezzel azonban silókat teremtett: mindenkit csak a saját feladata és saját funkciója érdekel.

Ami még rosszabb: a 20-as években nem létezett IT, ezért nehéz a tradicionális vállalatfelépítésbe beleilleszteni. Pénzügy viszont létezett már akkor is, és ezért adódik, hogy melyik a fontosabb.

2) Pénzügyi jelentés

A tőzsdén szereplő cégek kötelesek évente jelentést kiadni a teljesítményükről, amit pénzügyi jelentésnek hívnak. Itt van például egy pénzügyi jelentés: http://www.mol.hu/evesjelentes2011/penzugyi-es-mukodesi-teljesitmenyunk/konszolidalt-penzugyi-kimutatasok

Ami a lényeg: mindenhol olyan dolgokat találunk, amit a pénzügy csinál. Az IT pedig sehol sem szerepel külön kiemelve.

3) Közgazdászok egymás között

Mikor teljesít jól egy vállalat? Akkor, ha sok és jó terméket állít elő, vagy ha a részvények ára emelkedik? Az üzleti elemzők és a brókerek szerint az utóbbi.

A vállalat teljesítményéről pénzügyesek mondanak ítéletet a pénzügyi jelentés alapján, amit pénzügyesek állítottak elő.

Tehát a vállalatnak már csak azért is szüksége van pénzügyi igazgatóra és pénzügyre, hogy valaki szót értsen a „piaccal”.

És ez sokkal fontosabb, mint az, hogy konkrétan mit, mennyit és milyen minőségben állít elő a cég. Jól látható hát, hogy az IT jelentősége eltörpül a pénzügyéhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr455211860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása