HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mi motivál egy jól kereső felsővezetőt abban, hogy illegális módon némi mellékesre tegyen szert?

Mi motivál egy jól kereső felsővezetőt abban, hogy illegális módon némi mellékesre tegyen szert?

Egy évvel ezelőtt készült egy tanulmány arról, mi vezeti a CEO-kat és felsővezetőket arra hogy bennfentes kereskedéssel vagy más módon némi plusz pénzre tegyenek fel. A tanulmány következtetéseiről itt lehet olvasni.

Martha Stewart nevét talán itthon is sokan ismerik. Az egyik oka lehet ennek az, hogy bennfenntes kereskedésért elítélték 5 hónap házi őrizetre és 2 év próbaidőre. Egy olyan tranzakcióért, amivel 46000 dollárt keresett – csupán 1,7%-a az éves fizetésének.

A pénzért csinálta? Nyilvánvalóan nem azért kényszerült csalásra, hogy meglegyen a napi betevő. Annyi pénzt keresett, hogy az életben semmilyen gondja nem volt – és nem csak neki, hanem utódainak hetediziglen.

Akkor mi vihette rá őt, és mi visz rá jól kereső CEO-kat arra, hogy kvázi kiflicsücsköt lopjanak a boltból?

A tanulmány egyértelműen bebizonyítja, hogy nem anyagi motivációról van szó. A statisztikák alapján a sikkasztó felsővezetők a jobban kereső vezetők kerülnek ki. A szegényebb, kisebb kompenzációs csomaggal rendelkező vezetők kevésbé lopnak – pedig ők egy esetleges lebukás esetén kevesebbet veszítenének.

Az okok pszichológiai eredetűek. Első és legfontosabb az önteltség. Megteszik mert megtehetik, mert fölötte állnak a többieknek. Mert hozzászoktak a hatalomhoz.

Második ok a céges kultúra, a környezet. Azt látták másoktól hogy ők is lopnak – és egy idő után átveszik a viselkedésmintát. A kompetitív nagyvállalat környezet, az „eredmények bármi áron” kitermelik a tolvajokat.

A harmadik – szintén nagyon fontos ok – a hit. Nem is kell feltétlenül azt látni, hogy mások lopnak – bőven elég csak azt gondolni, hogy a többiek is biztos lopnak. Azt gondolják, hogy ez a norma, ezért rutinszerűen teszik kockára karrierjüket.

Mindez szomorú, de az eredményeket felhasználva talán ki lehet alakítani egy olyan közeget, ahol kevesebb a lopás, a sikkasztás és a korrupció:

1) Öntelt, hatalommániás emberekre nem szabad bízni hatalmat, bármennyire is hozzáértőnek tűnnek – mert biztos, hogy vissza fognak vele élni.

2) A norma az legyen, hogy nem lopunk és nem csalunk.

3) Ha valaki jól láthatóan megszegi a normát, azt jól láthatóan meg kell büntetni – különben a minta elterjed.

Címkék: etika

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr605211891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása