HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Az új munkatársat kereső vezetők félelme, hogy egy alkalmatlan embert vesznek fel, aki sok-sok károkozás után lelép (vagy ki kell rúgni) és aztán kezdődhet a toborzás elölről.

A vezetőnek tehát fontos az, hogy alkalmas embert vegyen fel. Kis túlzással: mindegy milyen, csak dilettáns ne legyen.

OK, de ki az a dilettáns?

A Kislexikon szerint:

dilettáns

Olyan személy, aki szórakozásból, időtöltés céljából és nem hivatásszerűen művel egy-egy tudományágat v. művészetet.


Elterjedtebb jelentése a művészetekben: nem hozzáértő, felületes felkészültségű személy. Ebben az értelmezésben többnyire lenézik, amit a dilettáns művel, holott azzal, hogy maga is kísérletezik a művészettel, olyan érzéket, megértést, befogadókészséget fejleszt ki, amely hasznos, pozitív. A dilettáns tevékenysége akkor válik károssá, ha műkedvelő tevékenységét művészinek tekinti, ha azzal áltatja magát, hogy terméke művészi alkotás.


az itáliai reneszánszban mecénás, műpártoló, műbarát, ill. amatőr, műkedvelő.


mai pejoratív értelemben ambiciózus, de tehetségtelen, kontár álíró, álművész.


hozzá nem értő, avatatlan


(forrás: http://www.kislexikon.hu/dilettans.html )

 

Milyen  a dilettáns informatikus?

Hozzá nem értő, felületes személy, aki szórakozásból, időtöltésből foglalkozik informatikával, és aki saját tevékenységét professzionálisnak tekinti, azzal áltatja magát hogy a terméke megfelelő az ügyfelének. Ambíciózus, de tehetségtelen.

 

Ha ezt tekintjük definíciónak, akkor az a helyzet, hogy az informatikusok között sok a dilettáns. Sok kolléga van akinek a számítógépek, a programozás nem csak egyszerűen egy megélhetési lehetőség, hanem szórakozás, hobbi – sőt mi több, életmód is.

(Találkoztam olyan cégvezetővel, aki szerint az igazi programozó hétvégén is bejár dolgozni, hiszen ez az élete.)

Bizony IT területen sokszor találkozik azzal az ember, hogy egy programozó 5-10 éve csinál valamit, és meggyőződése hogy az az egyetlen üdvözítő út ahogyan ő csinálja.

És a legtöbb informatikust az érdekel, hogy az ő szemével nézve jó legyen a termék, nem pedig a felhasználó szemével.

Az igazat megvallva régen én is ilyen voltam, úgyhogy nem lep meg a dolog.

 

A lényeg az, hogy sokan tekintjük ezt a szakmát munka mellett szórakozásnak is, és ez baj.

Azért baj, mert profit az amatörtől az határozza meg, hogy a profi azt teszi amire szükség van az eredményességhez, az amatőr pedig azt amit szeretne.

 

Tehát ahhoz, hogy ne legyünk dilettánsok, a célt és az utat is látni kell, azt érteni, és aszerint dolgozni.

Másképp fogalmazva: a profi nem csak szakmai tudással rendelkezik (ért ahhoz amit csinál), hanem azt is tudja, miért csinálja, és hova akar eljutni.

 

Következmény: Ha munkatársat keresel, és szét akarod választani a dilettánsokat a profiktól, akkor ne a szakmai képességeiket nézd, hanem azt, hogy ki van tisztában a miértekkel és a célokkal.

Aki ismeri a felhasználót, tudja hogyan kell csapatban és projektben dolgozni, látott már nagyobb céget belülről, látott már folyamatokat. És tudja azt is, hogyan lehet elérni hogy az ügyfél elégedett legyen és mindent leszállítsunk határidőre.

 

Mint említettem a dilettánsoktól sokan félnek, de sokan vannak, akik rosszul szűrik ki őket. Vannak, akik a legnagyobb szakmai tudású embert keresik. Vagy a legnagyobb cégeknél dolgozó embert. Vagy akinek a legszebb az önéletrajza. Vagy akinek a legmeggyőzőbb a referenciája. Vagy aki a legmeggyőzőbb a személyes interjú során.

Mindegyik irány téves.

Az számít, hogy érti-e amit csinál, átlátja-e a munkát, és látja-e tisztán a célt.

Mert a technológiát meg lehet tanulni, a hibákat ki lehet javítani – már ha tudod, hogy mi a cél.

 

De ez nem csak az informatikában van így. Íme egy cikk a Barcelona utánpótlásáról:

A Barcelona csak saját magát teheti tönkre

„Ha csak jól játszik valaki, kevés. A Barcelona játékosának tisztában kell lennie azzal, mi a játék célja, mit játszik a csapata. A játékot érteni kell. A magasság, a gyorsaság, az erő semmilyen szerepet nem játszik a kiválasztásnál, és a nagy lövőerő sem hat meg senkit arrafelé. Általában a legkisebb, legalacsonyabb, legsoványabb játékost választják ki, és viszik el. A lényeg az, hogy taktikailag intelligens legyen, hogy értse a játékot, hogy átlássa, mit játszanak”

 

Címkék: interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr865360082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ras · http://futo.blog.hu 2013.06.14. 14:19:59

Az egyetemen ahová jártam gyakorlatilag dilettánsokat képeznek ezen definíció alapján. Van egy olyan érzésem, hogy ez a többi magyar egyetemre is áll jórészt.

Félreértés ne essék én is az voltam hét évvel ezelőtt, leállamvizsgázva. Személyes szerencsém, hogy valahogy kifejlődött bennem az igény a miértek megértésére is (az autóiparban edződve öt évet :)).

Így vettek aztán fel egy olyan céghez, ahol gyakorlatilag semmihez sem értettem az alapokon kívül.

Egyik kedvenc mondásom ami ide passzol: nem az a baj ha valaki hülye, hanem hogyha nem tanulékony.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2013.06.18. 11:57:39

Hú, sokat gondolkodtam hogy erre mit írjak :)

Vannak akik úgy nyomják le a szoftverfejlesztés költségét, hogy egyetemistáknak adják ki a feladatot. Ami aztán olyan is lesz.
"Olyan ez a program mintha egyetemista írta volna"

Amivel egyébként nincs baj, én is voltam egyetemista, én is írtam rossz programot. Csak megvolt bennem az igény hogy jobban kellene ezt csinálni, és így lettem aztán menedzser.

A baj ott van hogy valaki megreked ezen a szinten, és 10 év múlva is így dolgozik.

Kereszteny Család · https://www.facebook.com/keresztenycsaladblog/ 2014.10.07. 21:13:19

"Amivel egyébként nincs baj, én is voltam egyetemista"

De bizony nagy a baj, ha ennyi időt, pénzt, energiát kell fordítani egy diplomára és az eredmény nem több, mint egy lelkes, öntörvényű amatőr... jobb esetben. MIÉRT nem lehet már valamit csinálni a magyar oktatással, ami előre vinne?
süti beállítások módosítása