HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Az agilis fejlesztés az informatikusok számára olyan, mint az Eldorádó: mindenki arról beszél, mindenki azt akarja csinálni, de senki nem látta. A valóságban pedig... khmm... a valóság nem vett tudomást az informatikusokról.

Az agilis fejlesztés az informatikusok számára olyan, mint az Eldorádó: mindenki arról beszél, mindenki azt akarja csinálni, de senki nem látta. A valóságban pedig... khmm... a valóság nem vett tudomást az informatikusokról.

Számos portál, előadás, könyv, cikk és szerveződés jelent meg az elmúlt években Magyarországon és a világban, zászlajára tűzve az agilis fejlesztést mint célt, életcélt, életmódot. Gyakran láthatunk dicsőséges statisztikát mennyire sikeres, milyen sokan használják.

Úgy érzem hogy a valóság egész más. Most nem szeretném ízekre szedni az agilis fejlesztést, mert azt sokan megtették. Az agilis hívők egyenlőre nem jutottak túl az alapkoncepció monoton hangoztatásán, még nem sikerült a kérdésekre választ adni, és nem sikerült a koncepciót gyakorlatba ültetni.

Mert a tapasztalataim alapján ez a módszer életképtelen multinacionális céges környezetben.

A főbb problémák a következők:

  • - Komoly informatikai fejlesztésekhez tenderezésen keresztül vezet az út. Vagyis előre meg kell határozni a leszállítandókat, a határidőt és az összeget ami a produkció kerül. Tessék, már felborultak az agilis alapelvek...
  • - Ha sikerült elnyerni az ügyfél kegyeit és bennünket választ, akkor jön a következő probléma: kiderül hogy az ügyfél nagyon nem ér rá a projekttel foglalkozni. Ugyanis ő üzletet csinál, ez a dolga. Talán még arra sem ér rá, hogy az alapvető igényeit elmondja. Így biztosan nem teljesülnek az agilis fejlesztés feltételei.
  • - A projekt határidejének közeledtével pedig - az elszámoltatós multi kultúra részeként - a fejlesztőkön elkezdik számonkérni a projekt elején tett ígéreteket. Az speciel senkit nem fog érdekelni, hogy közben mennyi minden más készült el, hogy milyen hamar készült el egy működő béta, és hogy a fejlesztők mennyire rugalmasan alkalmazkodtak az új igényekhez.
    (Akinek ez nem tetszik, kérdezze meg jogászát...)
  • - Ha a fejlesztők túl akarnak élni, akkor mereven ragaszkodniuk kell az eredeti tervhez és eredeti leszállítandókhoz a rugalmasság kárára, tehát gyakorlatilag egy hagyományos vízesés modellt kell eljátszani. Akkor már nem lenne egyszerűbb vízesés modell szerint dolgozni?
  • - Amiről nem szoktunk beszélni: az agilis fejlesztés tart a legtovább, ezzel a módszerrel lesz a szoftver kész a legkésőbb. Ez logikus is, hiszen az agilis fejlesztésben rengeteg „waste" azaz hulladék van - folyamatosan újraírjuk azt, amit már egyszer elkészítettünk, szemben egy hagyományos fejlesztési modellel ahol (elvileg) mindent csak egyszer fejlesztenek ki.
  • - Az agilis fejlesztés tart a legtovább, és igényli a legtapasztaltabb fejlesztőket -> ergo a legdrágább metodológia. A mai világban - amikor mindenki a legolcsóbb megoldást keresi - ez biztos recept a bukáshoz.

Aki kételkedne a fentiekben, nézze meg a hazai Agilis fejlesztéssel foglalkozó portálokat. Mindent fog találni, csak igazi case study-k és referenciák nincsenek (tekintsünk el a pet projektektől és a házi fejlesztésektől).

Mindezek ellenére úgy gondolom, megvan a helye és szerepe az agilis módszertanoknak. Tudni kellene őket használni. Mondjuk túl kellene jutni az alapelvek monoton hangoztatásán, szert tenni némi gyakorlatra, és megérteni, hogy ez mire jó. Sajnos Magyarországon többnyire a témában olyanok tartanak előadást, akik még nem jutottak erre a szintre.

A teljesség igénye nélkül megemlítek pár jelet. Ha ezeket hallod, tudhatod hogy az előadó nem kompetens:
- Az agilis fejlesztés alapelveiről beszél - teljesen más az elmélet és a gyakorlat
- Nem beszél az agilis fejlesztés peremfeltételeiről (ügyfél, beszerzés, kompetens fejlesztők)
- Úgy beszél az agilitásról, mint egy univerzálisan használható, mindenre megoldást adó elvről  - fentebb leírtam hogy miért nem az
- Úgy látja, hogy a módszertan terjed - a valóságban nincs szó semmiféle forradalomról
- Ha csak az agilitás szoftverfejlesztői oldaláról beszél - a való világban van ügyfél is...

Ezek helyett miről kellene szólnia az előadásnak?
- Milyen körülmények között célszerű elővenni ezt a módszertant, és mikor nem
- Ha mégis Agile-t használunk, mik ennek a peremfeltételei
            - Ügyfél oldalon
            - Milyen fejlesztőkkel lehet sikeres
            - Projekt management oldalon
- Hogyan építsük fel a projektet
- Hogyan vezessünk egy Agile projektet (PM módszertanok vs Agile)
- Milyen erőforrásokra lesz szükség
- Hogyan tudjuk fenntartani a kontrollt, eredményeket felmutatni és elérni a célokat
- Hogyan tudunk egy formális környezetben (ahol határidők és kötött feladatok vannak) agilisak maradni
- Hogyan tudunk új fejlesztőt beilleszteni a csapat (pl. valakit másik projektre raktak át)

(Megjegyzés: van nemzetközi banknál SCRUM referenciám)

Címkék: fejlesztés módszertan agile agilis

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr855211201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holden 2009.03.15. 09:09:52

na ezért nem csodálkozom, hogy otthon jobb informatikám van, mint a munkahelyen...és azon sem, hogy a céges ERP csak a német ERP-cégnek éri meg, de neki legalább nagyon :) "talán még arra sem ér rá, hogy az alapvető igényeit elmondja" de ha ráér, abban sincs sok köszönet. a multis munkaerő egy része még a saját munkáját sem tudja összefüggően elmondani...

Holden 2009.03.17. 14:46:56

Ehhez mit szólsz? http://computerworld.hu/szoftverfejlesztes-csapatmunkaval.html

Ismeretlen_102125 2009.03.17. 16:11:15

A cikk végén az (x) jelzés az álmoskönyv szerint nem jelent jót :) Komolyra fordítva a szót. A terméket nem ismerem. Ilyen eszközök már jó ideje léteznek a piacon, pl. a Microsoft-nak 2006 óta van Team System-e, ami a leírás alapján pont ugyanilyennek tűnik. Nem ismerem közelről a Jazz-t, feltételezem hogy jó. De ez csak egy eszköz. Attól hogy valaki Jazz-t vagy bármi mást bevezet, attól nem lesz agilisabb, nem lesz jobb a csapatmunka és nem lesz jobb a kommunikáció. Ez mind csak marketing bullshit. Viszont... ha jól vezeted a projektet, akkor van valahol egy document repository-d. Van egy issue tracker-ed. van egy source code control-od. Van egy projekt site-od. van egy teszt repository-d. Akkor meg már egyszerűbb ha mindez egy helyen, egyben van.

Ismeretlen_102125 2009.03.17. 18:00:59

A training nagyrészt arról szólhatott, hova kattintsunk az alkalmazáson belül hogy jó legyen. Az elméletről feltehetőleg kevés szó esett. Bár 3 napos training... lehet hogy esett szó a módszertanokról és a know-how-ról is. Mindenesetre aki agilis fejlesztésről szeretne többet megtudni, annak nem ezt ajánlanám.

activer 2009.11.17. 20:18:54

Adott módszertant az adott feladathoz! És ha kell, bármelyik módszertant lehet optimalizálni, használhatóvá tenni, nem kell (nem lehet) merven ragaszkodni az adott módszertan tankönyvéhez. Azt gondolom, hogy pl. egy játékprogramot, vagy egy mérésadatgyűjtő rendszert (HW+SW együtt) nagyon jól lehet hagyományosan vezetett projekttel megvalósítani, nagy változások nem jöhetnek a projekt ideje alatt. Ha viszont mondjuk tényleg valami nagy, nemzetközi pü-i elszámoló vagy logisztikai szoftverrendszer készül (tv-ek változnak meg közben, vezetők jönnek-mennek a cégben stb.), akkor jó az agilis. Nemrég jártam egy hazai konferencián, az ott előadó Siemens-es, SAP-s, Lufthansa-s kollégák sem "agyatlanul" használják az agilis metodikát, hanem a saját valóságukhoz igazítják. Ráadásul pár napja elérhető a prezentációjuk, ajánlom a figyelmetekben, nagyon hasznos anyag, afféle "MUST HAVE" ;-) http://dev7.ichosting.hu/system/files/korkapcs_12Last.pdf

activer 2009.11.17. 20:19:34

Adott módszertant az adott feladathoz! És ha kell, bármelyik módszertant lehet optimalizálni, használhatóvá tenni, nem kell (nem lehet) merven ragaszkodni az adott módszertan tankönyvéhez. Azt gondolom, hogy pl. egy játékprogramot, vagy egy mérésadatgyűjtő rendszert (HW+SW együtt) nagyon jól lehet hagyományosan vezetett projekttel megvalósítani, nagy változások nem jöhetnek a projekt ideje alatt. Ha viszont mondjuk tényleg valami nagy, nemzetközi pü-i elszámoló vagy logisztikai szoftverrendszer készül (tv-ek változnak meg közben, vezetők jönnek-mennek a cégben stb.), akkor jó az agilis. Nemrég jártam egy hazai konferencián, az ott előadó Siemens-es, SAP-s, Lufthansa-s kollégák sem "agyatlanul" használják az agilis metodikát, hanem a saját valóságukhoz igazítják. Ráadásul pár napja elérhető a prezentációjuk, ajánlom a figyelmetekben, nagyon hasznos anyag, afféle "MUST HAVE" ;-) http://dev7.ichosting.hu/system/files/korkapcs_12Last.pdf

Janovszki Zsolt · http://www.agilitas.hu 2010.05.28. 15:01:29

Szia akocsis, Mire vagy kíváncsi? Menjünk, ebédeljünk egy jót. Ha nem tudom megválaszolni az ÖSSZES kérdésedet, akkor én fizetek Budán az Arcade bisztróban, pesten a Bock bisztróban, amelyiket választod. Ha mégis sikerül, akkor Te fizetsz. Üdv, Zsolt

Ismeretlen_102125 2010.05.28. 15:43:58

Zsolt, Küldtem mailt a találkozóval kapcsolatban.
süti beállítások módosítása