HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mit tegyünk azért, hogy ez ne így legyen?

A hétvégén kirándulni voltunk. A panzió ahol megszálltunk, finom reggelit ígért, de a szűkös kapacitás miatt előre le kellett adni a rendelést, és az időpontot hogy mikorra kérjük az étkeket. Reggel külön figyelmet fordítottunk arra, hogy pontosan akkor menjünk le reggelizni, amikor ígértük. Ekkor ért a meglepetés: rajtunk kívül a többi vendég nem az előzetesen megállapodott időpontban ment, hanem a mi időpontunkban, ezért nekünk már nem jutott hely, várni kellett 20 percet.

Vagyis azok, akik nem tartották be a szabályokat, akkor kapták meg a reggelit, amikor akarták, míg az egyetlen, aki betartotta, várni kényszerült.

Mit kellett volna másképp csinálni, hogy ez ne így történjen? Meg úgy általában miért van, hogy az jár rosszul, aki betartja a szabályokat?

 

Amikor egy adott problémát meg kell oldani, mindig végiggondolom, ki okozta azt és ki tudja megoldani. Ha az is meg tudná oldani, aki okozta, akkor egész egyszerűen nem foglalkozok a kérdéssel - egye meg azt, amit főzött. Még akkor is, ha nekem sokkal egyszerűbb lenne megcsinálni, a visszacsatolás nagyon fontos. Ha mindig eltakarítanék mindenki után, akkor mindenki szemetelne - hiszen megteheti.

Ha a baj okozója nem tudja megoldani azt, akkor is fontos tudatosítani, ki a felelős érte, és hogy mi itt tulajdonképpen csak szívességet teszünk.

Abszolút ellene vagyok annak a megközelítésnek, hogy az felelős egy munkáért, aki el tudja azt végezni. Akkor is, ha a felelős tulajdonképpen kevés konkrét munkával járul hozzá a sikerhez. Pl. a szoftverért a projektvezető felelős, nem a fejlesztő. Az értékesítés számára elvégzett szoftver változtatásért az értékesítés felelős.  

Ha így teszünk, és a felelőst/vezetőt idejekorán megnevezzük, akkor elejét vehetjük a későbbi félreértéseknek, az ujjal mutogatásnak, vagy a felelősség nem-vállalásának.

 

Aki pedig felelős, az ne csak szavakban, hanem tettekben is legyen az.
Mondjuk ha megállapodtunk valamiben, akkor ahhoz tartsa magát, akkor is ha hangosan kiabál. Vagy ha nem, akkor vállalja a következményeket...

Elég egyszer nemet mondani, és örök életre megtanulja a leckét.

Mint ahogy a fodrászok már megtanulták: az időpontra érkező kuncsaft fontosabb az utcáról beesőnél...

Címkék: felelős management

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr425211253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_16561 2009.09.29. 14:23:34

Hm. Igazából ki nem tartotta be a szabályokat? A vendégek, a panzió, mindkettő? Mi a panzió jó reakciója az ügyben? Miért irreális elvárás azt válaszolni erre, hogy az a feladata, hogy előnybe részesítse azokat, akik betartják a szabályokat és büntesse azokat, akik nem? Miért mondjuk azt, hogy na igen, de akkor az ügyfél elégedetlen lesz és az nekünk mindennél fontosabb? Miért evidens, hogy a rossz ügyfél a fontosabb ügyfél? Jó sok kérdés...

Ismeretlen_102125 2009.09.30. 13:26:40

Igazából a panzió nem állt a helyzet magaslatán. Feledékeny vagy erőszakos vendégek mindig vannak, mint ahogy feledékeny és erőszakos felhasználók is :) Szóval a panziónak látnia kellett volna, hogy ott állnak vendégek, de a beosztás szerint majd még jönnek többen, tehát valaki nem fog kapni reggelit. Priorizálni kellett volna. Sajnos elég tipikus, hogy a rossz ügyfél kap prioritást, mert ott van és kiabál. A mobil vagy kábel szolgáltatókra jellemző, hogy az új ügyfeleket (akik nem hűségesek) jobb akciókkal kápráztatják el, mint a régi ügyfeleket (akik húségesek). Meg úgy egyébként azzal a munkatárssal foglalkozunk többet, aki eszkalál és nem tartja be a szabályokat, mint azzal aki minden élére állít és terv szerint teljesít.
süti beállítások módosítása