HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mit tegyen az ember, ha az egyik szerződéses beosztotta tartósan megbetegszik.

Mit tegyen az ember, ha az egyik szerződéses beosztotta tartósan megbetegszik.

Korábban már írtam arról, hogy milyen az, amikor a munkatárs operációra megy. Most ezt a vonalat fejtem tovább, és elvi síkon eljátszok a következővel:

Tegyük fel, hogy a csapat egyik értékes tagja – aki történetesen külsős, egyéni vállalkozó – beteg lesz, megoperálják. Hosszú hónapokon át lábadozik, ami azt jelenti, hogy csak otthonról tud dolgozni, és azt is csak részmunkaidőben (korházba is kell járni). A lábadozás azt is jelenti, hogy előre nem látott vizsgálatokra kell mennie, esetleg egy speciális kezelés miatt egy egész hétre is eltűnik. Csak egy dolog biztos: ez az állapot még 3-4 hónapig így fog haladni.

Felteszem a kérdést a kedves Olvasónak: Ön mit tenne?

Miközben a történetnek nyilván csak kétféle kimenetele lehet (a munkatársat megtartani vagy megválni tőle), a lehetséges nézőpontok igencsak sokfélék.

Etikus-e kirúgni azt, aki lebetegszik? Ugyebár a történetben egy külsős szerepel, azaz nem alkalmazott. Ha alkalmazott lenne, akkor ő a „család tagja”, akit nem rúgunk ki betegség/szülés/baleset miatt. Viszont egy külsős, egy egyéni vállalkozó egészen más eset. A kívülről érkező, megbízási szerződéssel, órabérben alapon dolgozó munkatárs nem alkalmazott, nem érte hanem az általa nyújtott szolgáltatásért fizetünk. Ha nem tud szolgáltatni, akkor nagyon sajnáljuk, de nem tudunk segíteni.

Egyébként ez az ok, ami miatt a szerződéses órabérek magasabbak az állandó alkalmazottnál. Egy szabadúszó beleépíti a bérébe, hogy megbízást kell keresnie, hogy a nyaralás és a betegszabi alatt nem kap fizetést.
Amíg nincs baj, addig ugye az egyéni vállalkozó irigylésre méltóan jól keres, amikor pedig baj van, akkor senki ne lepődjön meg, ezt a kockázatot előre vállalta.

Nézhetjük a történet emberi oldalát: a munkatársnak családja van (esetleg gyerekek), kiadásai vannak (esetleg hitelt törleszt), ezért valahonnan fizetést kell kapnia. Ha mi nem foglalkoztatjuk, akkor máshol esélye sincs – ki akarna egy csak otthonról, csak részmunkaidőben, néha nem elérhető munkatársat felvenni? Emberi sorsok villannak fel a háttérben, amik ezen a döntésen függenek.

Aztán ott van a történet munka oldala is: az elvégzendő feladatok száma nem kevesebb, viszont 1-gyel kevesebben vagyunk. Nem lenne fair a többiekkel szemben, hogy szakadjanak meg fél évig a pluszfeladatok miatt. Nekik is van családjuk, ők is szeretnének munkaidő végén hazamenni.
Ha az ember úgy dönt, hogy megtartja a betegeskedő munkatársat, akkor egyúttal a munkáját is átvállalja.
Vagyis a kérdés nem kizárólag az, hogy egy lebetegedett embert fizessünk, hanem az is, hogy meddig lehet a csapatunkat terhelni az így előállt plusz munkával. Ön például vállalná-e ezt?

A beteg munkatárs – még ha igyekszik is teljesíteni – nem fog tudni teljes értékűen feladatokat végezni. Ha kirúgnánk (igazából nem is kirúgás, hiszen nem tud az elvártak szerint dolgozni), akkor fel lehetne venni helyére valakit, és nem kellene aggódni a pluszmunka, túlórázás, határidők miatt.

Baj-e az, ha a munkatárs otthonról dolgozik kötetlen munkaidő szerint? Alapvetően nem baj. Az atipikus foglalkoztatás működőképes. Gond akkor van, ha a cégnél nincs bevezetve az atipikus foglalkoztatás – mert így a többi munkatárs is elkezdi feszegetni ezt a foglalkoztatási formát. (Ha neki szabad, nekem miért nem?)
Ja és nem minden munkakör alkalmas rá. Más a helyzet egy rendszerszervezővel, mint egy fejlesztővel. A példában rendszerszervezőről van szó, akinek a munkája lényegi részét jelenti a kulcsfelhasználókkal való napi szintű személyes kommunikáció. Az atipikus munkavégzés korlátozottan lehetséges, de nyilván a minősége nem lesz ugyanolyan, és nyilván bizonyos feladatokat nem tud ellátni.

Értékes-e ez az ember? Ismeri a folyamatainkat, a szoftvereinket, a módszereinket, szemben mondjuk egy újonnan felvett beosztottal. A fejében összegyűlt tudás érték, amit meg kell védeni. De ha nem tudja ellátni a feladatait, akkor az értéke erősen közelít a nulla felé.

Van-e értelme a betegeskedő munkatársnak aprómunkát leosztani, hogy elfoglalt legyen, pénzt kapjon, fontosnak érezze magát? Egy darabig működik, de aztán nem: a munkatárs önbecsülését zavarja a tudásához képest alacsonyabb szintű kihívás, miközben a többi kolléga a pluszmunka miatt szenved.

Gondolom az Olvasók között akadnak olyanok, akik nemrég veszítették el munkájukat, és ők érzelmi alapon a „tartsuk meg” mellett döntenek. Tőlük azt kérdezem: amíg volt munkájuk, hajlandóak lettek volna önként bevállalni a túlórát, hogy egy munkatársuknak jó legyen?

Címkék: betegség

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr95211363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2010.06.30. 15:37:12

Én konkrétan a "küldjük el" híve lennék ebben az esetben: mondom ezt úgy, hogy nagy valószínűséggel én lennék a külsős. Egy részről kellemes dolog folyamatosan pénzt kapni, más részről viszont - ez a tapasztalatom - ennek komoly ára van, hallgathatja az ember sokáig, hogy mekkora jó fejek voltak egyszer, ezért ugye 30%-kal olcsóbban megcsinálom a munkákat a jövőben. De az elküldés kultúrált legyen, mert hátha felépülés után esetleg még szeretnénk az elküldött külsőssel megint együtt dolgozni.
süti beállítások módosítása