HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mi változott azután, hogy Ferihegy „megbukott”?

Mi változott azután, hogy Ferihegy „megbukott”?

A nagy médiahiszti és a kevés konkrétum után nagyon kíváncsi voltam a valóságra, azaz hogyan fogadják a Budapestről érkező utasokat a világ többi repterein, például Amszterdamban. Mert eddig is újraellenőrizték az útleveleket, eddig is fémkapuzni kellett, ha egyik terminálból a másikba mentem.

Felkészültem arra, hogy nem lesznek látható jelei a változásnak, és hogy a média esetleg túlságosan felfújta az esetet – de aztán mégis volt változás.

Eddig a budapesti gépek a „B” terminálra érkeztek, és értelemszerűen ugyaninnen is indultak (Schengen zóna).

Továbbra is innen indulnak, de mivel Ferihegy többé „nem biztonságos”, ezért az utasokkal mint a zónán kívülről érkezőkkel viselkednek. Azaz beáll a repülőgép a B terminálhoz, de az utasok nem mehetnek be, helyette fel kell szállni egy buszra, ami elvisz a C terminálhoz.

Ott pedig rögtön fémdetektoros ellenőrzés, van-e nálad víz, ilyesmi. Átjutva az extra ellenőrzésen a C terminálon leszünk.

A dolog nem teljesen logikus:
- Ha a reptéren veszel egy üveg vizet – ami teljesen szabályos – akkor azt is elveszik.
- Ha mondjuk Angliába mész, a gép a D terminálról fog indulni, tehát az amszterdami reptéren belül 2-szer fognak megfémdetektorozni. Elég lenne egyszer is, nem?
- Ha pedig éppen Amszterdamba jöttél, akkor minek detektoroznak meg? Tilos lenne egy üveg ásványvizet Hollandiába bevinni?

Mivel ez egy amolyan ad-hoc ellenőrzés, ezért a személyzet nincs a helyzet magaslatán. Ja és csak 1 detektoros kapu van 1 röntgengéppel. Aki a gép elején foglalt helyet, az a sor elején lesz és gyorsan megúszhatja, de rossz esetben akár +30-45 perc is lehet a várakozás. Teljesen értelmetlenül és feleslegesen.

Ferihegyről már egy ideje mondták más reptereken, hogy a személyzet nem végez tökéletes munkát, jó lenne helyre tenni ezeket a dolgokat (országimázs például). Másrészt pedig jó lenne, ha más reptereken fel lennének készülve a „Schengen-i, de mégsem” típusú utasok fogadására. Nincs kifogásom az ellen, hogy átvizsgálnak, csak az a gáz, hogy kétszer teszik. Vagy a saját korábbi ellenőrzésükben nem bíznak, vagy a folyamat nem tökéletes.

Címkék: schengen

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr65211387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2010.08.05. 14:12:35

Én még tökéletes reptéri ellenőrzést nem láttam. London, Gatwick: fél literes ásványvíz - elvették negyedliteres, "két komponensű" holt tengeri fürdő só/olaj nálam maradt. mexikói szósz turistalányoknál: először elveszik, majd hosszas rimánkodásra visszaadják. Most akkor ez hogy is? Szófia: odafele kézi poggyász, visszafelé nagynak számít. Charles de Gaulle: kisbalta bennmaradt a kézipoggyászban, nem tűnt fel senkinek - tulaj is csak otthon vette észre, hogy rossz helyre csomagolta. És még hosszan sorolhatnánk. Annyi felesleges és bonyolult ellenőrzés miegymás van már, hogy mindenhol belezavarodnak.
süti beállítások módosítása