HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mikor jó a menedzser: amikor nem vállal fel kockázatot, vagy amikor odateszi magát?

Mikor jó a menedzser: amikor nem vállal fel kockázatot, vagy amikor odateszi magát?

A munkahelyemen megfigyeltem egy nagyon érdekes dolgot. Ha valamilyen új módszertan, folyamat vagy technológia kerül bevezetésre, és pilot-ra keresnek egy csapatot/projektet, akkor a menedzserek többsége azonnal hárít.
Ha például körbemegy a mail, hogy új globális projektvezetési módszertant vezetünk be, és kellene két projekt, ahol ezt kipróbáljuk, akkor csak úgy záporoznak a válaszok: a mi projektünk még el sem indult, a miénk lehet hogy nem is fog, gondok vannak üzleti oldalon ezért nem tudjuk bevállalni, stb stb.

Ha belső folyamatfejlesztési projekt indul, akkor a kollégák többsége kibúvót keres a részvétel alól, ahelyett hogy megragadná az alkalmat, és elmondaná véleményét vagy javaslatokat tegyen.

Amikor pedig arról van szó, hogy belső átalakítást kell végezni, de a legkisebb kockázat van benne (a belső átalakítások egyébként is mindig kockázatosak), akkor minden erővel visszakoznak.

Biztos bennem van a hiba, mert én nem ilyen vagyok. Ha valami új dolgot próbál ki a cég, bevezetünk valamit, vagy workshop-ot szervezünk egy folyamat fejlesztésére, akkor azt lehetőségnek tekintem. Amennyiben van valós célja az átalakításnak, és azt támogatja a vezetés, akkor már csak az a fontos, jó legyen a tervünk és jól valósítsuk meg. Lelkesen részt veszek az ilyen „bónusz” feladatokban, miközben a többi menedzserek éppen kifelé igyekeznek ezekből.

Persze vannak a cégnél hozzám hasonló „őrültek”, akik az újításokat és a bónusz feladatokat szakmai kihívásnak tekintik – így aztán a „forradalmi” projektekben rendszerint ugyanaz a kemény mag vesz részt. A kihíváson felül az is jó érzés, hogy e projekteken keresztül részt veszek a cégnél a jövő megalkotásában. Amit mi kitalálunk és megcsinálunk, az lesz a „legjobb gyakorlat” holnaptól.

Nem tudom eldönteni, hogy akkor most a többiek csinálják jól a mesteri kibúvókkal, vagy én a bevállalással. Hogy az a jó, ha semmilyen plusz munkában nem veszünk/veszek részt, illetve ha mi tanuljuk ki az új módit először, és mutatunk utat a többieknek.

Abban egyet tudok érteni az „ijedős” kollégákkal, hogy a kockázat nem jó dolog, de ugyanakkor ha az ember szakmailag megüti a szintet, akkor tudnia kell kezelni egy bizonyos mértékű kockázatot.

A Kedves Olvasónak erről mi a véleménye?

Címkék: innováció menedzser kockázat

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr75211393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2010.08.12. 13:53:01

Jelszó: Csináljuk meg! (Húzzunk bele / Itt az idő / Yes we can) Szerintem Te járod a jó utat. Ugyanakkor jusson eszedbe, amit korábban írtál a legújabb szoftver bevezetéséről (pl. SP1-ig élesben semmit).

Hesz Roland 2010.08.12. 14:25:21

"Nem tudom eldönteni, hogy akkor most a többiek csinálják jól a mesteri kibúvókkal, vagy én a bevállalással." Attól függ mi a cél. Ha valaki csak túl akar élni, és nagyon jól meg van ott, ahol van, akkor a többiek. Ha meg valaki szeretne fejlődni, meg előrehaladni, akkor meg te.

m 2010.08.12. 17:26:47

Szerintem ez annal komplexebb, hogy mik az egyen celjai. Amig nincs csaladod, gyereked, es/vagy mindenki jol keres, addig Te csinalod jol. Ha Te vagy a csalad (egyetlen) tamasza, akkor a 'kockazat' szo extra dimenziokat nyer. Lehet, hogy a menekulok egy resze egyszeruen csak hatrakotott kezekkel ul es biztosra jatszik, mert erzese szerint nincs mas valasztasa, egy kudarc nem csak ot veszelyeztetne. Egy reszuk persze egyszeruen csak ilyen. :)

takacsot · http://www.qualityontime.eu 2010.08.13. 11:01:50

@deejayy: a szoftverekre hivatkozás itt nem érdekes. Kevered a terméket és szolgáltatást azzal, hogy a folyamatot és képességet fejleszted, amiről a cikkben van szó.
süti beállítások módosítása