HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

OK, a csapból is az elektromos autó folyik, de mikor vehetek ilyet Magyarországon?

OK, a csapból is az elektromos autó folyik, de mikor vehetek ilyet Magyarországon?

A gyakorlott magyar néző már tisztában van vele, hogy amikor a TV-ben mondanak valamit – például hogy megérkezett az elektromos autó Európába, lehet vásárolni, az első tulajdonos átvette, stb – akkor az mind nem RÁNK vonatkozik, nem rólunk szól, hanem valakiről Nyugat-Európában, Angliában vagy Franciaországban. A valóság is pont olyan, mint a mozifilm: szép, csak nálunk az nem úgy van.

Márpedig egyszer biztosan hozzánk is ideér. A kérdés csak az, hogy mikor.

Az újfajta jármű terjedését az egyes országok erőteljesen támogatják. Már a hibridek megjelenését is támogatták, például ingyenes parkolóhelyekkel, adókedvezménnyel, állami megrendelésekkel. A mostani válságban az amerikai autóiparnak nyújtott támogatás egyik feltétele volt például a környezetbarát modellek fejlesztése.

Miért éri meg egy kormánynak a környezetbarát autó? Több oka van, csak kettőt említek: csökken a városokban a légszennyezés és csökken az olajfüggőség.

Hogyan támogatná az elektromos autót a magyar kormány Magyarországon?

Ismerve gazdasági helyzetünket és a multikra irányuló különadókat, egy autóipari adókedvezmény pontosan az ellenkezője lenne az eddig követett irányvonalnak. Talán a gazdasági helyzetünk sem indokolja, hogy csak úgy könnyedén adjunk ki pénzt.

Csábítónak hangzana az ingyen parkolás bevezetése a kaliforniai mintát követve, különösen Budapesten. Az biztos, hogy sokan cserélnének elektromos autóra, ha ez bekövetkezne. De nem fog – hiszen a parkolási övezetek a beszedett pénzről szólnak. Senki nem fog lemondani semmilyen bevételről, ezt az opciót biztosan kihúzhatjuk.

Amit viszont az állam veszíthet, az üzemanyag árába épített jövedéki adó. A szokásos logika nyilván nem engedné, hogy ez a költségvetési bevétel csökkenjen, ezért valamilyen formában „visszakompenzálnák”, például maga az elektromos autó lenne jövedéki adó köteles. Azaz adókedvezmény helyett különadót diktál a logika.

A már említetteken felül, ha lehetne elektromos autót kapni, akkor egy érvvel kevesebb lenne a gyalogosok és autósok közötti vitában. Akkor kisebb lenne a füstje (hogy stílszerű maradjak) a szmogriadónak. Akkor nem az autós lenne az oka minden büdösnek és rossz levegőnek.

A fentiek miatt úgy érzem, hogy az elképzelhetetlen távoli jövőben lesz csak Magyarországon EV.

Ami egyébként nem teljesen igaz. Jelenleg is lehet kapni elektromos autót, ráadásul magyar gyártású.

Hasonló cikk a HVG-ben: http://hvg.hu/cegauto/20090624_elektromos_auto

Címkék: autó elektromos

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr465211468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eg camaro · http://www.chevroletcsepel.hu 2011.02.04. 09:21:44

Az biztos, hogy vagy az elektromos autóké a jövő vagy valami másé. Az a kérdés hogy mikor fog ez bekövetkezni ténylegesen, hogy az utcákon is egyre több ilyen gépjárművet láthassunk. Az ingyen parkolás meg szerintem úgyse fog bekövetkezni. Még mindig előbbre való a pénz többeknél, mint mondjuk a környezetvédelem.

Calto · http://www.brixxon.com 2011.04.08. 07:12:56

eg camaro Teljesen igazad van, tanúsítom. A magyar államhatalom berögződött tulajdonsága a mások kifosztása ill. a pénzek eltüntetése, korrupció. A parkolási pénzekből meggazdagodott réteg már elérte a politikát is, ebből kifolyólag nem kevesebb hanem még több pénz kell, miközben nő a munkanélküliség, az állam az összeomlás elött áll. Nem lesz Mo-n elektromos autó, ha csak nem a németek valamelyik gyára nem csinál valamit "felsőbb utasításra" és nem kap még több állami milliárdokat - ingyen.

jtx · http://www.villanyverda.hu 2011.04.08. 20:35:45

Másfél éve kapható Magyarországon városi elektromos autó, a REVA. www.villanyverda.hu

Calto · http://www.brixxon.com 2011.04.08. 22:20:18

Persze lehet - Reva De attól még a probléma, az probléma. Azaz ebben az országban nincs környezetvédelmi politika, igaz gazdasági se

jtx · http://www.villanyverda.hu 2011.04.11. 21:14:05

Türelem barátom, türelem. :) Ez is meglesz.
süti beállítások módosítása