HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Egyik munkatársam mondta: „Ha hatalmam lett volna x és y felett, ha én vagyok a főnökük, akkor sokkal jobban haladt volna a projekt.”

Egyik munkatársam mondta: „Ha hatalmam lett volna x és y felett, ha én vagyok a főnökük, akkor sokkal jobban haladt volna a projekt.”

Mi a gond ezzel a mondattal?

„Ha hatalmam lett volna x és y felett, ha én vagyok a főnökük, akkor sokkal jobban haladt volna a projekt.”

Vagyis a munkatársnak volt egy projektje, ami nem haladt a kellő sebességben, és azért nem haladt, mert akikkel együtt kellett volna dolgozni, szervezetileg nem a munkatárs alá tartoztak.

Az a baj a gondolatmenettel, hogy abból indul ki: a hatalom egyúttal sikert is jelent. Illetve fordítva: a kudarc a hatalom hiányából fakadt.

Ebből aztán az a téves konzekvencia vonható le, hogy csak akkor lehetek sikeres, ha elég sok hatalmat szerzek és elég sok embert gyűrök be magam alá.

Ennek az élet ellentmond: sokszor olyan emberek sikeresek, akiknek kevés a hatalmuk. Ha már autóipar, akkor klasszikus példa a Toyotánál lévő Chief Engineer pozíció – kevés a hatalma, viszont nagy a tekintélye és a felelőssége. A kevés hatalom ellenére sikeres, sőt ez a pozíció jelenti a csúcsot a mérnökök számára.

De hogyha hatalom nélkül is lehetünk sikeresek, akkor mi volt a munkatárs problémája?
Szüksége volt mások segítségére, és ezek a mások nem vették komolyan a projektet, nem dolgoztak benne, mert inkább azon dolgoztak, amit a főnökük mondott. Teljesen logikus és mindennapos dolog.

A helyes megoldás az lett volna, hogy a kolléga ráveszi ezeket az embereket és a főnöküket, hogy segítsen. Nem kell ahhoz főnöknek lenni, hogy valakitől segítséget kérjünk.

Habár mindenki jobban szereti a tiszta alá-fölérendeltségi viszonyokat (tiszta helyzetet teremt), és ez viszonylag így működik egy kkv-ben, de egy nagyvállalatnál elkerülhetetlen az egymással ilyen viszonyban nem lévő kollégák közös munkája.

Egy nagyvállalatnál futó projekt tipikusan ilyen, ahol a projektmenedzsernek rutinszerűen kell tudni ilyen helyzetekben helytállni.
Például adott egy pénzügyi projekt, ahol a pénzügyi igazgató (FD vagy CFO) a projekt szponzor. A PM az FD-nek jelent. A projektben vannak projekt tagok, akiket a PM fizet, de be kell vonni a controllingot. A controller nem a controlling vezetőnek jelent, aki az FD-nek, tehát nem a PM-nek – de mégis szükség van a munkájára.

Sok esetben bizony könyökölni és harcolni kell, mert a körülmények akadályokat gördítenek a projekt elé. Márpedig a PM dolga ezen és mindennemű akadály elhárítása, neki ez a küldetése. Ha a PM úgy érzi, hogy nem tud befolyással lenni a kollégákra és nem tudja az akadályokat elhárítani, akkor a munkáját nem tudja ellátni, és megkérdőjeleződik a létjogosultsága.

Hogyan lehet valakire befolyással lenni anélkül, hogy a főnöke lennénk?
Ez az asszertivitás. Nem azt jelenti, hogy kényszerítjük vagy meggyőzzük a másikat, sem azt, hogy hatalmat szerzünk felette. Azt jelenti, hogy képviseljük és érvényesítjük az érdekeinket – egy projekt esetén azt, hogy a projektnek haladni kell és el kell készülnie határidőre.

Egyébként asszertívnak nem csak a projekt tagokkal kell lenni: sok esetben a megrendelő felé is erélyesen kell fellépni, pontosan a projekt sikere miatt.

Hogyan lehet asszertívvé válni?

El lehet menni tanfolyamra és megtanulni. Ennyire egyszerű.

Az érdekérvényesítő képességen felül szükség lehet a cég belső működésének ismeretére, sok-sok barátra, ezt networking-nek hívják. Ebben az esetben a networking előnyeit arra használhatjuk, hogy képesek legyünk komplex feladatokat megoldani és akadályokat elhárítani.

Akinek nincsenek barátai (szövetségesei) a cégen belül, akinek nincs elfogadottsága és ismertsége, az nehezen fog tudni problémákat megoldani, tehát gyengébb menedzser.

(Itt jegyezném meg, hogy az erőszakos de közutálatnak örvendő menedzser is ugyanolyan rossz, mint a közkedvelt de gyenge.)

Összességében tehát aki a hatalom hiányát látja a kudarc okának, az nem látja a fától az erdőt. Aki csak kellő mennyiségű beosztottal, és azok kézivezérlésével tud problémákat megoldani, az nem használja őket teljes potenciáljukon, nem lesz képes határidőre jó minőségben szállítani.
Ha a szükséges hatalmat meg is kapják, a befolyás és érdekérvényesítés gyengesége miatt további problémák lesznek, amikre majd további kifogásokat lehet gyártani.

Címkék: hatalom asszertiv

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr45211526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor 2011.05.05. 10:58:24

Esetleg tudnál konkrét tanfolyamot javasolni, amiről tudod, hogy jó?

Ismeretlen_102125 2011.05.05. 11:38:35

Management Centre Europe http://www.mce-ama.com/ Biztos vannak Magyarországon is jó tanfolyamok, de azokat nem ismerem.

Viktor 2011.05.05. 15:01:23

sajnos nincsenek magyarországon :-(

Fabók Zsolt · http://zsoltfabok.com 2011.05.09. 20:29:17

Én ezen voltam majdnem: http://groupdynamics.hu/treningek/?lang=hu (középen van az asszertív kommunikáció) helyette konfliktuskezelésen voltam és az jó volt. Zsolt
süti beállítások módosítása