HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mit takar ez a kifejezés, mire használjuk és miért elterjedt?

Vajon mit takarhat a „Command and control” kifejezés? Ha a wikipédián rákeresünk, akkor egy katonai szakkifejezéshez jutunk: az elöljáró tiszt irányítását és felügyeletét jelenti, amelynek segítésével a hozzá rendelt erők végrehajtanak egy küldetést. Irányítás és felügyelet. A tiszt parancsokat ad, a katonák végrehajtják.

Aki számítógéppel játszik, annak a kifejezésről a Command and Conquer című nagy sikerű játék ugrik be. Nem véletlenül, hiszen a C&C egy katonai stratégiai játék, és mint ilyen nagyon is köze lehet a katonai alapelvekhez.

A kifejezés azonban nem csak katonai körökben használatos, hanem üzleti körökben is. Lásd Command and control (management) szócikket a Wikipedián. A Command and control nem más, mint a direktív vezetői stílus.

A vezető a rá ruházott hatalom segítségével a beosztottait különböző feladatok végrehajtására utasítja, az utasítások végrehajtását ellenőrzi. Így képes a csapat közösen egy nagyobb célt elérni. A cél eléréséhez a vezető kulcsfontosságú, hiszen ő hoz döntéseket és ő határozza meg a részfeladatokat. A beosztottak csak végrehajtanak, pusztán eszközök a vezető kezében.

A kommunikáció egyirányú, felülről lefelé. Csak a vezető rendelkezik elégséges információval, az információ nem megosztott.

A Command and control (CC2) a vezetés minden szintjén alkalmazható, ebből a szempontból univerzális.

Biztos vagyok benne, hogy már mindenki dolgozott ilyen környezetben, tehát semmi újat nem mondtam.

Helyes-e a Command and control alkalmazása? Az biztos, hogy egy működő és bevált módszerről beszélünk.

A másik oldalról viszont nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb. Már a wikis cikkben is említik, hogy manapság sokan elavultnak tekintik. A direktív vezetői stílus csak egy a 4 fő vezető stílus közül (direktív-supportív-coaching-delegating) a szituációs vezetés elmélet szerint. (Amit már említettem e blogon: Management styles)

A szituációs, avagy helyzetfüggő vezetés sokkal jobb a command and control-nál, hiszen a külső tényezőket is figyelembe veszi (például egyéni kompetenciák, csapat kohézió, motiváció, szervezeti kultúra), ezekhez alkalmazkodva választja ki a megfelelő vezetési stílust.

Az általános vélekedés (és szerény véleményem) szerint a motivált és kompetens csapat jobban teljesít, mint egy csapat intelligens majom. A direktív vezetés pontosan intelligens majmokká redukálja a csapatot. Ha növelni akarjuk a belső hatékonyságot, akkor a csapatot fokozatosan fejleszteni kell mind kompetencia, mind motiváció terén, hogy aztán szép lassan elengedjük a kezüket, és utasítások (command and control) helyett hagyjuk őket dolgozni (empowerment).

Természetesen ez sok tényezőtől függ – előfordulhat, hogy az adott helyzetben a direktív vezető hatékonyabb.

Ha ez igaz, akkor miért elterjedt a command and control, miért van sok direktív vezető? Miért kevésbé elterjedt és megértett a coaching vagy az empowerment?

Ennek rengeteg oka van, a teljesség igénye nélkül íme néhány:

A direktív vezetést hozzuk magunkkal. Otthon a szüleinknek volt hatalma felettünk, akik utasítottak. Az iskolában a tanáraink voltak a „feljebbvalóink”, akkor utasítottak erre vagy arra (pl. „csináld meg a házi feladatot”). Belénk nevelték ezt az alá-fölérendeltségi viszonyt, az utasítás végrehajtását, és azt, hogy nem szükséges a dolgok hátterével tisztában lenni. Amikor valaki minden előzetes tapasztalat nélkül menedzser lesz, akkor a hozott reflexekhez nyúl: automatikusan elkezd parancsokat osztogatni és elvárja azok végrehajtását a beosztottaktól. Egyszerűen nincs másik hozott modell.

A Command and control népszerűségének másik okát a katonaságban látják. Régen volt a kötelező sorkatonaság, ott az ember szembesült ezzel a vezetői stílussal, ha akart ha nem. Aztán amikor kinevezik vezetőnek, akkor reflexszerűen a korábban látott példát alkalmazza – függetlenül attól, hogy az jó vagy rossz.

A harmadik oka az egyszerűség. Nagyon egyszerű azt mondani a beosztottnak, hogy csináld meg ezt a feladatot, aztán pedig amikor jön a határidő, akkor rákérdezni az eredményre. Ezt a rutint könnyű felvenni, könnyű alkalmazni. Nincs szükség hosszú és drága képzésre. A dolog csak úgy jön magától.

Az egyszerűség mellett a command and control a vezetőtől nem igényel komoly munkavégzést. Nincs szükség információ megosztásra, nincs szükség motivációra, minimálisra lehet csökkenteni a szervezési feladatokat. Tervezni, feladatokat kiosztani és ellenőrizni azt kell.

További ok, hogy a többi vezetői stílust tanulni kell(ene). A mai modern, rohanó világunkban a vezetőknek nincs (vagy kevés) az ideje tanfolyamra menni, könyveket olvasni vagy másik sikeres vezetőtől tanulni. A legtöbb esetben „learn on the job” van. Információk hiányában a vezető legfeljebb csak sejtheti, hogy vezetni másképp is lehetne, de nem tudja hogyan és nem lesz előtte példa.

A command and control előnye, hogy jól működik B ligás beosztottakkal. A produktivitás kulcsa a vezető és az ő utasításai, nem pedig a beosztottak kreativitása. Vagyis nincs szükség kreatív, tapasztalt beosztottakra. Bárkit fel lehet venni és a dolog működni fog.

Magyar sajátosság, hogy hazánkban ennek a vezetői stílusnak van hagyománya. Ezt láttuk, ezt tanultuk, ezt fogjuk csinálni. Az utánunk jövők is ezt fogják eltanulni tőlünk, ezt fogják csinálni ha oda kerülnek, és majd ezt tanítják az utánuk jövőknek. A kör bezárult.

Hogyan csinálhatja valaki jól a command and control-t? A legkritikusabb tényező a keménység, azaz képes-e a vezető utasításokat osztogatni és utána bevasalni azok végrehajtását, vagy nem. Aki józan észre, belátásra vagy jóindulatra apellál, az keressen másik szakmát.

A command and control fontos eleme, hogy az utasításokat nem végrehajtó beosztottakat/katonákat megbüntetik. A keménység tehát belső keménységet is jelent: képesnek kell lennünk büntetni, adott esetben szívfájdalom nélkül kirúgni a nem-teljesítő beosztottat.

Megjegyzem, hogy a keménység, a határozott fellépés, a „my way or no way” hozzáállás az, ami az állásinterjún elsődleges szűrőfeltétel lesz.

A keménységen felül szükség van jó adminisztrációs készségre. Képesek legyünk tervet készíteni, a terv mentén haladni és azt folyamatosan ellenőrizni. Excel és MS Project a fő eszközök (vagy ezekkel ekvivalens szoftverek, a politikai korrektség kedvéért). Aki nem tud az íróasztal mögül Excel táblán szöszmötölve embereket tologatni, az szintén keressen másik szakmát.

Mit tegyen az a vezető, aki szeretne kitörni a command and control világából?

Képezze saját magát. A tanácsadók és az oktató cégek nagyon is jól ismerik a vezetői stílusokat és a többi módszert. Rengeteg tanfolyam elérhető. Egyszerűen csak el kell menni és megtanulni. Rá kell szánni az időt és a pénzt, 1000-szer megéri.

Szakkönyvből rengeteg van, az interneten gyakorlatilag végtelen mennyiségű információ, útmutató és cikk található.

A legjobb persze az, ha találunk egy olyan főnököt, aki más módszerekkel dolgozik, és akkor tőle el lehet lesni a fortélyokat (mint kisinas a céhmestertől).

A cégeket általában az eredmény érdekli, nem pedig az, ahogyan az eredményig eljutottunk. Természetesen a cégkultúra befolyásolhatja ezt pozitív vagy negatív irányban. Mindenképpen célszerű olyan cégnél dolgozni, ahol a parancsuralmon túl is létezik élet, ahol az eredményességet objektíven mérik és elismerik.

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr45211695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása