HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

 

Régen volt játék, ezért íme egy érdekes szituáció, természetesen teljesen fiktív. Két főszereplője van, két fontos döntésről van szó, ezért ez igazából 2 az 1-ben játék. Ki hogyan döntene? Előre szólok, hogy a leírásban ugyan .Net és JAVA technológiák szerepelnek, de valójában bármilyen technológiáról írhattam volna. Nem a technológia fontos és nem az a kérdés, hogy melyik a jobb programozási nyelv.

 

Régen volt játék, ezért íme egy érdekes szituáció, természetesen teljesen fiktív. Két főszereplője van, két fontos döntésről van szó, ezért ez igazából 2 az 1-ben játék. Ki hogyan döntene? Előre szólok, hogy a leírásban ugyan .Net és JAVA technológiák szerepelnek, de valójában bármilyen technológiáról írhattam volna. Nem a technológia fontos és nem az a kérdés, hogy melyik a jobb programozási nyelv.

 

Hétfő reggel 7 óra, Béla irodája

Béla irodájában forró volt a levegő. A bank új frontend szoftverének vasárnap volt az éles indulása. Akkor még nem tudták, hogy van benne egy hiba. Bélának, mint a Frontend Alkalmazásfejlesztési Osztály vezetőjének azonnal tennie kellett valamit. Szerencséjére ott volt Levente, aki a fejlesztők közül a legrégebb óta, 7 éve volt a banknál, és akinek a véleményére mindenki adott.

-       Mi történt? – kérdezte Béla aggódva, fél szemmel a telefonjára sandítva (ami bármelyik pillanatban csöröghet, túlvégen egy dühös vezérigazgatóval)

-       A legutolsó változtatást nem teszteltük eléggé. A fejlesztői környezetben újabb .Net framework volt, mint ami a fiókoknál, ezért nem vettük észre a hibát. Viszont a határidő szoros volt és meg kellett lépni azt a változtatást. Legközelebb több időt kell szánni tesztelésre – válaszolta nyugodtan Levente. Ezen mindketten elgondolkodtak, majd Levente hozzátette:

-       A gépemről leszedtem az új framework-öt és most települ a régi. Megnézem a kódot, hátha lehet találni egy másik megoldást. Ha minden jól megy fél óra múlva lesz javítás. Gondolom ezt azonnal ki kellene tolni élesbe. Jó lenne ha Robi tudna segíteni a telepítő csomaggal. Kb 1 óra múlva a fiókok letölthetik az új verziót.

-       Ezek szerint nyitásra pont kész lesz – nézte az óráját Béla – jó, akkor menj és csináld. Én szólok a Helpdesk-nek hogy tudjanak róla, és kiküldök egy üzenetet a fiókoknak hogy várjanak.

 

Hétfő dél 12 óra, az étkezde

-       Hallom Levente, túlóráztatok a hétvégén, és még reggel is ment a kódolás! – ugratták Leventét ebéd közben

-       Ja, volt egy kis izgalom, de megoldottuk. – válaszolta szerényen.

-       Nem tudom mi lenne velük nélküled. Igazán kérhetnél egy kis fizetésemelést, egy saját irodát. Vagy legalább egy saját titkárnőt. – erre mindenki nevet.

-       Nem biztos, hogy bármilyen fizetésemelés lesz itt – mondja komor képpel az egyik fejlesztő – tudjátok azok a tanácsadók…

-       Ugyan már, mit félsz néhány jól fizetett öltönyös embertől? A banknak mindig szüksége lesz programozókra!

-       De mi lesz ha egy tollvonással bezárják ezt az irodát és kiszervezik a munkát? Ahol korábban dolgoztam, ott is pont ez történt!

-       Ugyan már… tudod hogy nem találnak nálunk jobb fejlesztőket. Ha elküldenek minket, összeomlik az egész kóceráj.

 

Hétfő délután 2 óra, földszinti tárgyaló

-       … és az utolsó slide-on összegeztem az opciókat. A 3 lehetőség közül tanácsadó cégünk az 1-es javasolja, azaz frontend alkalmazások implementációjával áttérni .Net-ről JAVA-ra. – fejezte be a prezentációt a tanácsadó.

-       Mennyire alaposan mérték fel ezeket az opciókat? – kérdezte a CIO.

-       Nézze, összevetettük az Önök bankját hasonló profilú, hasonló méretű más cégekkel, ahol ez az átállás megtörtént. Lesznek ugyan kezdeti nehézségek, de hosszú távon évi 350 millió forint megtakarítás érhető el, melyből legnagyobb a licensz költség és a szinergiák kiaknázása. A részletes számítást a prezentációhoz mellékelten megtalálja.

-       Amennyiben e változat mellett döntünk, a korábbi tapasztalataik alapján rendelkeznek-e valamilyen ütemtervvel?

-       Természetesen. Az átállás nagyjából 6-9 hónapot vesz igénybe, és a HR intenzív bevonását feltételezi. Amennyiben úgy gondolják, tanácsadó cégünk szívesen részt vesz az átállás levezénylésében.

-       Köszönöm szépen, ezen még gondolkodunk.

 

Hétfő délután 4 óra, kávéautomata

-       Szia Levente, hallottad a hírt?

-       Milyen hírt?

-       Hát az osztrákoknál elindult a fűnyíró. Töröltek minden .Net-es fejlesztést, és sorban rúgják ki a fejlesztőket. Azt mondják, hogy a központban a JAVA mellett döntöttek, és minden mást leépítenek.

-       Na és?

-       Mi az hogy na és? Ha ott ez van, akkor itt is meg fog történni. Nekifoghatsz állást keresni!

-       Ugyan már! Nem fog megtörténni egyik napról a másikra.

-       Na de ha mégis? Akkor mit csinálsz? Értesz a JAVA-hoz?

-       Hát… nem is tudom. Nem értek hozzá. De ha idehoznak új fejlesztőket, ők pedig a bankot nem fogják ismerni. Nem fogják tudni mi hol van és mit hogyan kell elintézni.

-       Ja, de Te mit fogsz csinálni? Menedzser leszel, vagy rendszerszervező? Vagy elmész egy bankfiókba ügyfelekkel vesződni?

-       Hát, ha lehet programozni szeretnék. És csak a .Net-hez értek, mindig csak ezzel foglalkoztam.

 

Hétfő délután 6 óra, Béla irodája

-       Béla, tudod hogy nincs választásunk. – mondta a CIO - A központ előírta, hogy JAVA-ra kell állnunk. Költséget kell csökkenteni, bármi áron! Ez azt jelenti, hogy az egész osztályt le kell építeni és újra felépíteni. Szeretném tisztázni, hogy a Te helyed biztos, de le kell vezényelned ezt a cseppet sem egyszerű átállást.

-       Igen, és szükségem lesz a támogatásodra. El kell küldeni egy csomó embert, olyanokat, akik már évek óta itt dolgoznak és értékes emberek. Az új emberekkel nem lesz egyszerű az elején. – mondta Béla, és látszott rajta, hogy az érzéseivel küzd.

-       Természetesen, mindig mögötted állok. – bíztatta a CIO.

-       De nem küldhetünk el mindenkit. A legjobb embereket tartsuk meg és képezzük át őket.

-       Tudod, hogy ez a többségnek nem fog tetszeni. Miért maradnának és állnának át JAVA-ra, amikor találnak máshol is állást? A konkurencia megkapja a legjobb embereinket, ingyen és azonnal.

-       Hát tegyél nekik jó ajánlatot, arra az esetre, ha maradnának. Lehet belőlük vezető fejlesztő és menedzser. A programozást pedig majd az újak csinálják. Egyébként is, most válság van, a konkurencia nem nagyon vesz fel új fejlesztőket.

 

 

Ki hogyan döntene Levente és Béla helyében? Adjon-e ajánlatot Béla Leventének hogy maradjon és tanuljon meg egy új programozási nyelvet? Igent mondjon-e Levente egy ilyen ajánlatra, vagy inkább ugorjon fejest egy másik lehetőségbe?

Címkék: játék emberek átszervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr715211813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tvik · http://kodzaj.blog.hu 2012.03.09. 10:05:58

Mindenkinek megadnám a lehetőséget hogy maradjon, de ugyanakkora fizu mellett. Hogy én mint fejlesztő maradnék-e, az a technológiától függ. Ha olyan a technológia amit előremutatónak tartok, akkor maradnék és örülnék neki.

Rás · http://csovizsla.blog.hu 2012.03.09. 11:57:04

A jó szoftverfejlesztő nem attól jó, mert kívülről-belülről ismer egy nyelvet. Az "csak" programozás. A szoftverfejlesztés ennél sokkal több. A nyelvet nagyon sokan ismerik, a bankot meg cska azok akik eddig ott dolgoztak. Ez alapján a bank(üzem) ismeretének az üzleti értéke sokkal magasabb mint akár a .Net akár a JAVA ismeretének. Tehát Bélának egyértelműen érdemes ajánlatot adnia Leventének szerény véleményem szerint. Leventének akkor érdemes ezt elfogadnia, ha sokkal inkább szoftverfejlesztőként és nem programozóként tekint magára (plusz mondjuk a munkahelyi légkör, cég filozófia és hasonló nem szakmai szmepontok is tetszenek az aktuális helyen). Persze a technológia is nyomhat a latban. Látókör szélesítésnek sem utolsó, és alapvetően újat tanulni mindig is hasznos karrier szempontból.

cgcglw 2012.03.09. 13:10:16

Menedzserként a társaság kb. egyötödét elbocsátanám, és vennék fel helyettük JAVA tapasztalattal rendelkezőket. Fejlesztőként pedig nem lenne szempont, hogy milyen eszközökkel kell fejleszteni, egyéb szempontok alapján döntenék - a jó pilóta a hangárajtóval is fel tud szállni.

cgcglw 2012.03.09. 13:18:29

...mert egy csapatban feltételezésem szerint található néhány munkatárs, akitől meg lehet viszonylag fájdalommentesen szabadulni (nem dolgoztak még JAVA-ban és nem ismerik még a bankot sem, vagy egyéb képességeik miatt számítanak kevésbé értékesnek). Egy csapatba viszont kell néhány JAVA "toolsmith", aki képesek segíteni a többieknek az elején a speciálisabb kérdésben, de többségében a bankot ismerő tapasztalt kollégákra építenék, akik bizonyára gyorsan beletanulnának a JAVA-ba

Dora 2012.03.09. 13:24:03

Nemrég olvastam egy HR-estől, egy jó programozót akár még 60 évesen is el tud helyezni, olyan nagy szükség van rájuk. Tételezzük fel, ez megállja a helyét. És tételezzük fel, hogy jó döntés átállni Java-ra. Leventének így is úgy is tanulnia kell. Vagy egy új rendszert, környezetet vagy egy új nyelvet, ha még eddig nem tette. Bélának meg így is úgy is jobban meg kell ismernie a beosztottjait, és a konkurencia fejlesztéseit, ha még eddig nem tette. Sőt, ha jó döntést szeretne hozni, akkor azonnal foglalkoznia kell egy kicsit a Java-val is. Levente biztos tisztában van azzal, hogy egy új nyelvre történő átállás sokkal valószínűbb más cégnél is, mint az, hogy a meglévő fejlesztésüket változtatják meg gyökeresen, teszem azt, egy banki rendszerről áttérnek repülésirányító rendszer fejlesztésére. De legalább saját képességeit, idejét, stb biztos jól ismeri. Béla pedig biztos ismeri a saját és a konkurencia (más hasonló rendszereket fejlesztő cégek) fejlesztései, munkakörülményei, stb közti különbségeket. Azt is biztos fel tudja mérni nagyjából, melyik nehezebb, tart hosszabb ideig, egy új nyelv megtanulása, avagy a konkurencia új rendszerének átlátása. De ha mást nem, hát a főnökeit biztos jól ismeri. Most Béla álljon oda Levente elé és vázoljon neki egy olyan helyzetet, amit Levente már úgyis tud? Vagy Béla tudja, hogy Levente tudja? Szóval, Béla feladata lenne, hogy kiderítse, Levente mit tud és mit nem. Ezért ha én Béla lennék, először tájékozódnék némileg a Javaról. Aztán leülnék Leventével beszélgetni, megkérdezném, mi a véleménye a Javaról, van-e valami elképzelése, hogyan lehet átírni a jelenlegi rendszert Javaba, stb. Ha Leventének gőze sincs, és inkább dühös lesz a kérdéstől, akkor elküldeném. Ha inkább kétségbe esett, akkor megtartanám. Ráérek még elküldeni, ha tényleg nem megy neki. Ha vannak ötletei, elképzelései, hozzá tud szólni a témához, akkor vázolnám neki a helyzetet és rábíznám a döntést, hogy akar-e maradni, vagy nem. Ha túlságosan belelendül, de valahogy közel sem az, mint amit várok, vagy nem érthető, akkor elküldeném, képezzék ki máshol Java szakembernek. De ha az elképzelései hasonlóak az enyémmel, az ötletei logikusak, érthetőek akkor erősen elgondolkoznék a fizetés emelés lehetőségén, mielőtt elmegy repülésirányító rendszert programozni Javaban.

Kornél 2012.03.09. 14:19:06

Itt egy frontend migrációs project-ről van szó, azaz feltehetjük, hogy a backend változatlan marad. Szerintem a frontend-ben egy csomó olyan üzleti logika van, ami nincs ledokumentálva és igazából nyelvtől teljesen független. A mostani emberek ismerik a logikát, valamint a deployment arhitektúrát, fejlesztési eszközöket, adatbázist stb. Maga a nyelv is fontos, de a know-how-nak ez csak egy része. Én Béla (a vezető) helyében odaállnák az emberek helyé és őszintén elmondanám nekik a helyzetet. Ez kihúzná a pletykák zömének a méregfogát. Mindenkinek adnék gondolkodási időt, hogy eldöntse maradni akar vagy menni. Aki maradna, annak egy komplett tréninget ajánlanék fel az új nyelvvel kapcsolatban. Ez jó esély a tudás növelésére és a több lábon állásra. Viszont aki menni akar, annak segítenénénk fejvadászok segítségével új állást találni, akár a konkurenciánál. A legfontosabb emberekkel - Levente - külön is elbeszélgetnék. Azt mondanám neki, hogy rád nagy szüksége van a cégnek eddigi tapasztalataid és teljesítményed alapján. Felajánlanám neki az előléptetést vezető fejlesztőnek, aki segíti a mostani rendszer karbantartását a teljes átadásig valamint a részvételt az új rendszer fejlesztésében egy másik vezető fejlesztővel együtt. Ez az ember egy JAVA szakember lenne, akit a cég újonan venne fel a megüresedett fejleszői pozíciókra jelentkező emberek vezetésére. Levente a know how-ját megoszthatná az új vezető fejlesztővel, aki sokat tanulhat Leventétől az üzleti logikáról. Ez mind a két embernek inspiráló lehet, valamint előléptetés mindenkinek. Ezzel együtt biztosítanám a meglévő rendszer karbantartását és működését valamint elősegíteném az információ szabad áramlását (az újak nem utálnák a régieket és fordítva). Levente helyében elgondolkodnék, hogy mi a fontosabb nekem, az hogy szakértővé váljak a .NET nyelvben, vagy hogy megragadjam a lehetőséget és előrébb lépjek a ranglétrán, tanuljak valami újat, bővítsem az eszköztáramat és igazi Solution Architect-é váljak-e a későbbiekben. Persze a munkakörnyezet is sokat számít, de tegyük fel hogy ezzel Levente elégedett volt, hiszen már 7 éve a cégnél dolgozott. Én a másodikra lehetőségre tippelnék, hiszen a Bélával való beszélgetés alatt vezető fejlesztőhöz méltó módon tájékoztatta Levente Bélát és nem az alacsony szintű részletekkel jött elő, ami talán "kínai" lett volna a vezetésnek.

Kutya23 2012.03.09. 14:35:16

Az aktuális szituációban 2 dolgot kell biztosítani - Az átmeneti időszakban biztosítani a .Net rendszer supportját - Átírni az alkalmazást az új technológiára Az első pont okán mindenképpen meg kell tartani pár embert a régiek közül, ők egy külön teamet alkotnának. A második pont megoldására több scenariot tudok elképzelni 1. A jelenlegiek megtartása, átképzése 2. A jelenlegiek egy részének megtartása és Java expertek felvétele 3. Teljesen új csapat létrehozása, a jelenlegi teamből csak a legjobbak megtartása vezető fejlesztő/szakértő/business analyst/menedzseri beosztásban Mindegyik screnario pénzbe kerül, így először készítenék a vezetőségnek egy gyors pénzügyi számvetést az átállás várható tréning költségeiről és időigényéről az összes scenariora (Java/banki szakmai tréning/jelenlegi implementáció bemutatása stb…) Mivel a jelenlegi csapat jól dolgozik, így én Béla helyében törekednék a csapat magjának együtt tartására és csak a gyengébbeket cserélném le valóban jó képességű Jávás szakemberekre, abban az esetben ha a jelenlegi csapat vállalja az átképzést. Szakmai oldalról a .net és a java sem nem áll nagyon távol egymástól. (igazi gondot az jelentene ha nagyobb lenne a technológiai szakadék a régi/új technológia között). Visszatérve az eredeti kérdésre, próbálnám rávenni Leventét az átképzésre és/vagy előrelépésre, őt mindenképp a csapatban tartanám. Leventének tudnia kell mit ér a piacon, milyen hamar és milyen feltételekkel tudna elhelyezkedni máshol, ennek tudatában mérlegelhet. Én a helyében maradnék, mert biztos helye van, megbecsülés övezi és a cég pénzén fejlesztheti a tudását, válhat értékesebb szakemberré.

Tamas 2012.03.09. 15:03:46

Egy technikai megjegyzés: költségcsökkentés miatt .Net-ről JAVA-ra átállni, vagy vissza, az elég érdekes döntés lenne. De tegyük fel, hogy egy régi technológiát felvált egy újabb; pl az Oracle mindenféle enterprise megoldásai helyett bemegy a cég a felhőbe: az új rendszer a Salesforce.com -ra fog épülni. Egy szervezeti megjegyzés: A bankokban általában, ha egy szoftvert megírtak, azt úgy hatmillió évig használni is akarják. Azaz, kevésbbé valószínű, hogy a régi rendszert, úgy, ahogy van, kivágják. Sokkal valószínűbb, hogy a régi emberekre szükség lesz, mert karban kell még tartani a rendszert. Emellett be kell tanítani az új embereket a bank folyamataira - az sincs ingyen. A sztoriban igazából Béla mozgástere a legnagyobb. Első körben kidolgoznék néhány alternatív költségcsökkentő javaslatot. Hátha csak a régi rendszernek egy elég kis részét lecserélni? Annak is utánajárnék Béla helyében, hogy az új technológia nála nagyjából mennyi költséget csökkentene. Erre a tervezésre rászánnék akár egy-két hetet, de akár egy hónapot is. Ha elég bürokratikus a szervezet, akkor erre általában van idő. A tervezés eredményeképpen ki kell derülnie a főbb számoknak: valójában hány embert kell lecserélni/átképezni? Mekkora új fejlesztés szükséges? Mekkora fejlesztésre lesz szükség a régi rendszeren, hogy az újhoz integrálódjon? Ez rövid távon mennyibe fog kerülni? És hosszú távon mennyit takarít meg? Itt jön egy érdekes kérdés: a tervezés alatt mit mondjunk a fejlesztőknek? Ilyen váltás nem tud titokban maradni, rögtön megindulnak a pletykák. Szerintem az lenne a legjobb, ha Béla elmondaná, milyen előnyökkel jár megtanulni egy új technológiát. Azt is érdemes elmondania, hogy azért dolgozik, hogy a váltás a lehető legkevésbbé fájjon a fejlesztőknek. A tervezés végére, amikor megvannak ezek a számok és a CIO is rábólintott, akkor ismét mondanék valamit a fejlesztőknek. Béla helyében egyesével elbeszélgetnék a legfontosabb emberekkel, hogy mire lenne szükségük, hogy maradjanak? Előrelépés, fizetésemelés, átképzés, ezek tetszőleges kombinációja.. Hiszen szükség lesz a jó fejlesztőkre az átállás alatt, és azután is. A többi fejlesztőnek pedig megadnám a lehetőséget, hogy vagy részt vesz a cég által felkínált átképzésben, vagy elbocsátjuk - persze a továbblépéshez is megkapnak minden segítséget. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy egy jó fejlesztő örül, ha munkaidőben tanulhat meg egy újabb technológiát. A többiek meg jobb is, ha elmennek. Végül Levente: Levente helyében megpróbálnám kihasználni a lehetőséget, esetleg a zsarolási potenciálomat, és előrébb lépnék a ranglétrán, mondjuk Solution Architectnek, ahogy Kornél írta. És természetesen megtanulnám az új technológiát - ezzel tovább növelve a szabadpiaci értékemet.

Levi 2012.03.09. 17:10:39

Levente eddig is folyamatosan képezte magát és nem fog élete végéig .Net-ben programozni. Valamikor új irányba kell elindulnia. A kérdés inkább az, hogy 7 év .Net tapasztalattal a háta mögött többet ér-e a programozói tudása, mint a frontend rendszer felépítésének ismerete. Ha a programozási tapasztalat az erősebb, akkor ebből a helyzetből a versenytársaknál sokkal jobb helyzetet tudna kialakítani. Tekintve, hogy ennyi év után is még mindig motivált (projekt végi hajtás, hétvégi átállás után hétfőn hajnalba bemenni...) érdemes lehet megtartani a cégnek, ha biztos pontként maradna. Így Bélának törekednie kellene néhány alap ember megtartására vagyis adnia kellene egy ajánlatot, amit Levente mérlegelhet. Béla életét a döntés eléggé megváltoztatja. Neki kell a teljes csapatát kiraknia, majd általa jelenleg még nem ismert emberekből (Java tapasztalattal rendelkezők) egy új, működő csapatot kialakítania, éles határidő és kockázatok mellett. Jelenleg a CIO bizalmát élvezi, azonban ez könnyen megváltozhat, ha nem megfelelően kezeli ezt az átállást. Az egy napos döntést az információk birtokában még szakértői szinten is érdemes lehetne megvizsgálni, hiszen nincs még aláírva semmi (még gondolkodnak). Amennyiben egy megalapozott és valóban átgondolt döntést javasoltak a tanácsadók, akkor el kell fogadni, ellenkező esetben megmutatni a 350 millióval szemben álló kockázatokat és költségeket, amit az átállás okoz. Mindenképp tájékoztatni kellene a kulcs embereket a szituációról, mert a bizonytalanság miatt könnyen elveszíthet olyan embereket is a cég, akikre komolyan számítana. Mindig a piacképes, nagy tapasztalattal rendelkező emberek mennek el egy ilyen szituációban, a többiek megpróbálnak túlélni. Gondolom a tanácsadók az opciók vázolásáért is kaptak egy szabad szemmel is jól látható összeget, illetve az átállási projekttel is szeretnének még maguknak munkát (pénzt) szerezni, így inkább érdekeltek az átállásban, mint a jelenlegi struktúra fenntartásában. Kérdés még, hogy a 350 millió a teljes frontend költségeknek hány százalékát reprezentálja.

m 2012.03.09. 21:14:22

Nem a játék része, de én azon gondolkodtam el, hogy Béla vajon mennyire használódik el/ég ki, ha a csapat nagyját ki kell tennie. Illetve ha nem is történne meg, vajon tényleg megtartanák-e, vagy hamarosan felmerülne valakiben, hogy ha már úgyis a teljes team-et lecserélték, akkor nem kéne-e egy lendületes, friss vezető az új csapat élére vérfrissítésként... @kutya23: A rövidtávú célok bizonyára azok, amiket a kommented tetején felsoroltál, de szvsz legalább ilyen fontos az is, hogy a csapatban koncentrált, iparági "know how" ne tűnjön el.

Balazs 2012.03.09. 23:04:07

Levente nem akar menedzser lenni, vezető fejlesztőnek meg a technológia ismeretének hiánya miatt nem alkalmas. Lehet neki ajánlatot tenni, de mivel igazából a mostaninál rosszabbat tud ajánlani neki Béla (lehet ő a technológiához kevéssé értő, domain knowledge-el rendelkező szakértő), nem feltétlenül érdemes. Ami idő alatt Levente valóban magabiztos lesz a technológia ismeretében, addigra az újak beletanulnak a bankba. Nem utolsó sorban elküldik/elmennek a kollégák nagy része, és jön egy új team - ez nem szokott zökkenőmentes lenni. Levente esetében meg az a kétséges, hogy megéri-e maradni. Kockáztatja a viszonyt a korábbi kollégákkal, a pozícióját tekintve visszalépés lesz, és ha valóban jó a korábban használt technológiában, akkor nem lesz problémája elhelyezkedéssel. Inkább egy levezető együttműködést tudnék elképzelni, ahol valami viszonylag csinos összegért Levente a korábbi alkalmazás supportjával és területre vonatkozó tudás átadásával támogatja az átállást, miközben van ideje egy valóban korrekt állást keresni.

takacsot · http://www.qualityontime.eu 2012.03.12. 21:25:43

Szerintem egyedül @Tamás bevezető gondolata a mérvadó. Itt ugyan csak két irányba van felvázolva, gondolatfonal. De a legfontosabb, hogy ez a kérdés nem is kérdés. A Pm fogja magát és durván felvázolja milyen extra költségeket von maga után az új technológia bevezetése (a java .NET példa pont provokatív, mivel egyik sem elavult technológia - más kérdés lenne egy Java vs Cobol összehasonlítás esetén) Mivel újra kell írni a rendszert alsó hangon becsülni lehet ugyan azzal a költséggel kell számolni, mint az eredeti rendszer megírása volt (a hibák javításának költségét is beleszámítva) Hamar le lehet verni az okos tanácsadókat.

templikalma 2012.03.12. 21:59:42

Egyetértek. Nálunk a CIO megkérdezné, hogy mi a véleményem arról, amit neki előadtak, mielőtt döntene...

Ismeretlen_102125 2012.03.17. 17:17:14

Eltelt 1 hét, jöjjön a megoldás! Nagyon örülök, hogy milyen sok értékes gondolat érkezett, köszönöm szépen a részvételt! És nagyon örülök, hogy Kornél a 6. kommentben leírta azt, ahogyan ennek történnie kell. Ez úton küldök neki egy virtuális piros pontot! Pár gondolatot hozzátennék: - Sajnos az ilyen történetek szükségszerű velejárója, hogy elkezd a kollektíva lemorzsolódni. A legőszintébb, legrendesebb Géza sem fogja pótolni az eltűnő projekteket és a szakmai kihívást. Először a legjobbak fognak elmenni, aztán a többiek. Az új fejlesztők érkezése szét fogja robbantani a közösséget. Gézának azzal kell számolnia, hogy 3-4 év múlva a régi jól bevált embereiből már jó ha csak 1-2 marad. Ez persze nem zárja ki azt, hogy próbál nekik segíteni, opciókat letenni az asztalra, és megtartani akit lehet. - Szóba került a CIO. Próbáltam a sztoriban utalni rá, hogy itt egy központi stratégiai döntés történt az anyavállalatnál, amit a leányvállalatnál végre kell hajtani. A CIO-nak és Gézának valójában nincs sok mozgástere. Ha szembemennek a központi döntéssel, akkor azzal saját maguk alatt vágják a fát - függetlenül attól, hogy az a döntés jó volt-e vagy rossz. - Szóba került a migráció, a migrációs projektek mérete. Valóban igaz, hogy nem lehet mindent migrálni, fognak maradni rendszerek a "régi" technológiával. A migráció sem egyik napról a másikra zajlik. Ilyen értelemben van egy kis játéktér és rövid távon még lesz munka mindenkinek. Számomra az a kulcsfontosságú, hogy új projektek már nem lesznek, megszűnik a szakmai kihívás - kivéve persze a migráció végrehajtását.
süti beállítások módosítása