HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Ezúttal egy CIO bőrébe bújva kell fontos döntést hozni.

Ezúttal egy CIO bőrébe bújva kell fontos döntést hozni.

 Hétfő 11:00, Budapest, egy nagy nemzetközi bank üvegpalotája

-       Köszönöm Mr La Roche hogy Budapestre jött. – kezdte barátságosan János, a bank IT igazgatója – A kollégáimat talán már ismeri: Mr Kovács a kontrolling vezetőnk, Mr Fehér az alkalmazásfejlesztési részleg vezetője és Mr Hódosi felelős az IT üzemeltetésért. Átnéztük az Ön által küldött projekt leírását és beszéltem Mr Grimaud-rel. Készen állunk arra hogy elkezdjük az új Gemin rendszer bevezetését a magyarországi leányvállalatnál.

-       Örülök, hogy megismerhetem Önöket – vette át a szót az elegáns francia menedzser – Akkor talán vágjunk is bele. Mint ahogy látják, a Gemin egy központi alkalmazás, amelyet azért fejlesztettünk ki, hogy a centralizálás és sztenderdizálás segítségével cégcsoport szinten 15%-kal csökkentsük a kapcsolódó informatikai költségeket. A rendszer fizikailag a párizsi központban van, és fokozatosan vezetjük be a regionális leányvállalatoknál. Mivel a fejlesztés és az üzemeltetés központilag történik, ez Önöknek semmilyen költséget sem jelent.

-       Lesz-e bármilyen költség, amit a budapesti irodának kell fedeznie? – kérdezte Kovács.

-       Mint mondtam, ez a rendszer Önöknek teljesen ingyen lesz, legalábbis a központi része. Azonban minden olyan funkció, amit Önök a központi sztendertől eltérően kérnek, azt a magyarországi költséghelyről kell finanszírozni. Remélhetőleg ilyenekre nem lesz szükség, hiszen a rendszert a központilag meghatározott folyamatok alapján fejlesztették. Elvileg Önök csak átállnak az új rendszerre, és minden ezzel kapcsolatos kiadásuk megszűnik.

-       Mely más leányvállalatnál vezették már be a rendszert? – kérdezte Fehér.

-       Franciaországon kívül Németországban és Ausztriában. A bevezetés sikeres volt, ugyanakkor ez egy új rendszer, és mint ilyen, akadtak nehézségek. A helyi osztrák törvények miatt például ki kellett fejleszteni néhány új funkciót, és meg kellett változtatni a számlaképet is.

-       Hogyan oldják meg Párizsból a rendszer támogatását? Lesz-e Párizsban olyan szakértőjük, aki ismeri a magyar fiskális szabályokat? – kérdezte Hódosi.

-       A Párizsban lévő üzemeltetési csapat csak a központi modult kezeli. A rendszer fejlesztője, a TopConsult tanácsadó cég végzi az egyes almodulok támogatását. Nekik van minden országban a helyi viszonyokat ismerő, a helyi nyelvet beszélő szakembere. A Gemin magyar támogatását a TopConsult Hungary fogja végezni.

-       Elnézést Mr La Roche, de erről most hallok először – mondta János – mi ez a TopConsult? Azt hittem hogy mindent az Ön csapata fog végezni.

-       Mint ahogy mondtam, mi csak a központi modulért vagyunk felelősek. De a TopConsult vezetőit elhívtam a holnapi megbeszélésre, személyesen megismerkedhetnek velük.

 

Kedd 11:00, Budapest, ugyanott

-       Üdvözlöm Önöket, hogy a TopConsult képviseletében ide fáradtak. La Roche Úr már beszélt a TopConsult szerepéről a projektben. – köszöntötte János a TopConsult-os menedzsereket.

-       Mi köszönjük a lehetőséget, és biztosíthatom, hogy mindent megteszünk a projekt sikeréért. – válaszolták a vendégek.

-       Tulajdonképpen tegnap is jöhettek volna, és akkor találkozhattak volna La Roche-sal. Kár hogy így elkerülték egymást.

-       Elnézést hogy nem jöttünk korábban. Azt elárulná kérem, ki az a La Roche? – kérdezte óvatosan az egyik öltönyös.

-       Hát az Önök megbízója. – válaszolta döbbenten János.

-       Mi nem ismerünk semmilyen La Roche-t. – jelentette ki a TopConsult-os tanácsadó. – A TopConsult France kérte, hogy jöjjünk ide. Ön lesz a megbízónk és Ön fog fizetni a projektért.

-       Itt valami félreértés lesz… de ha nem ismerik La Roche-t, akkor honnan ismerik a Gemin rendszert?

-       Nézze, nem szeretnénk félrevezetni, mi is csak múlt hét szerdán hallottunk erről a rendszerről. Megkaptunk a dokumentációt, és szívesen segítünk a rendszerintegrációs és lokalizációs feladatokban. Ezen felül van egy világszínvonalú szolgáltatóközpontunk, ahonnan 24 órás támogatást tudunk nyújtani magyar nyelven. Ha gondolja, beszéljük át a részleteket és készítünk egy ajánlatot…

 

Péntek, 14:00, Párizs, a bank főhadiszállása

-       Grimaud Úr, örülök hogy újra találkozunk személyesen. Van egy súlyos ügy, amiről beszélnem kell Önnel, mint a bank európai CIO-jával. A Gemin projektről van szó.

-       Igen, a Gemin projekt. Ez egy fontos stratégiai program, szerepel a kiemelt feladatok között erre az évre. Kérem, hogy maximálisan támogassa a Gemin bevezetését.

-       Nézze, a rendszer jó, és nagyon várjuk Budapesten. Viszont van egy kis gond.

-       Mi lenne az?

-       A rendszer ingyen van és központi, ami jó. Viszont az Önök által választott beszállító – a TopConsult – szerint a rendszer testreszabása a magyar viszonyokhoz 5,8 millió euró lesz. Nagyon sok folyamatot át kell írni. És lehet hogy a francia adóhatóság szabályainak megfelel a rendszer, de a magyar egészen másmilyen. Az éles indulás után pedig a támogatás további évi 1,4 millió euró.

-       Értem, de hosszú távon ez nyereséges lesz. Nem is beszélve a lehetséges szinergiákról. Az osztrák és német bevezetésnél is voltak költségek. Tudom hogy esetleg ez nem volt világos az elejétől kezdve, de kérem hogy ezeket a költségeket próbálja meg a saját költségvetéséből fedezni.

-       Nekem végig azt mondták, hogy a rendszer ingyen lesz és nekünk nem kell rá költeni. De megértem a helyzetet, és majd beszélek az FD-nkkel, hogyan tudnánk forrást találni a projekthez. A nagyobbik baj az éves kiadás. 1,4 millió euró. A jelenlegi rendszerünk karbantartása, támogatása és a licensz díj 800 ezer euró. Pedig 15% költség csökkentés volt a cél.

-       Persze, persze, de a jelenlegi rendszerük nem tud annyi mindent, mint a Gemin. Kapnak egy csomó új funkciót.

-       Az igazat megvallva, átnéztük a specifikációt, és a mi jelenlegi rendszerünk olyan funkciókat is tud, amiket a Gemin majd csak a 2. és a 3. fázisban fog tudni. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi rendszer létezik, stabil, és nagyon jól megfelel a helyi szabályozásnak. – mondta János, ahogy az indulatok egyre gyűltek benne.

-       Lehet, hogy az Önök meglévő rendszere nagyon jó, de a Gemin-t akkor is be kell vezetni. Az elejétől kezdve tudtuk, hogy lesznek leányvállalatok, ahol esetleg ez plusz költséggel és nehézséggel jár. De a többségnek hasznos lesz és csökkenti a költséget. Lehet, hogy a magyar leányvállalat a kivételek közé tartozik és többe fog kerülni, de máshol, például Angliában, Németországban vagy Franciaországban nagyon is sokat nyerünk. Kérem ne a részleteket nézze, hanem a teljes képet. Cégcsoport szinten 15%-kal csökkentjük a kiadásokat.

-       Akkor nem lehetne-e esetleg, hogy Magyarországon nem vezetjük be a Gemin-t?

-       Kérem erről szó sem lehet! A Gemin program kiemelt figyelmet kap, a vezetőség figyelemmel kíséri a bevezetés végrehajtását. Nagyon rossz fényt vetne a program résztvevőire, ha egy leányvállalat kihúzná magát. Különösen rossz lenne, ha a Gemin bevezetés az IT ellenállásán bukna meg. Az mindkettőnknek rossz lenne.

-       Értem, hogy európai direktíva és stratégiai program, de én csak az ügyfele, a megrendelője vagyok a Gemin projektnek. Miért kérném, ha nem nyújt számomra előnyt?

-       Ez az Ön döntése. Ezért kérem, hogy támogassa.

 

Kérdés: hazatérve Budapestre ki mit tenne János helyében? Támogassa-e a Gemin bevezetését vagy sem? Kérjen-e valakitől segítséget?

 

Címkék: játék

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr155211824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamas 2012.04.12. 10:45:05

A dolognak nagy a tétje, de legalább egyszerű a döntés: ha Jánosnak fontos a cég jövője, akkor _jelenlegi_állapotában_ (erről majd később) nem szabad bevezetnie a Germin rendszert. Ha viszont a saját seggét akarja védeni, akkor a legrosszabb hagyományokat követve erőszakoskodhat az IT-részleggel, bevezettetheti a rendszert, és a kudarcot rákenheti a beosztottjaira. Nézzük azt a szcenáriót, hogy János a jelenlegi állapotában nem engedi bevezetni a Germin rendszert. Hogyan teheti ezt meg? Egyrészt készítenie kell egy tanulmányt, hogy a rendszer, as-is, miért nem térül meg a magyarországi leányvállalatnál. Megfelelő részletességgel le kell írnia, hogy: - hol milyen költségek jelentkeznek - hol felesleges a Germin rendszer bevezetése - hol jelennek meg nyereségek (enélkül hiteltelen minden tanulmány); Aztán ezeket szummázva kijön a veszteség mértéke a bezetés évére (ez magasabb lesz, mert ekkor történik a fejlesztés), és az azutániakra (amikor csak az üzemeltetés miatt jelennek meg extra költségek) Érdemes reális számokat használnia, ugyanis ez lesz az alapja egy második tanulmánynak: Le kell írnia azt is, hogy mire lenne szükség ahhoz, hogy a Germin rendszert be tudják vezetni? Azaz: - mennyivel olcsóbb üzemeltetést kellene kigazdálkodni? - milyen modulokra van még szükségük? - melyik almodulokat szeretnék testreszabni? - milyen műszaki interfészek kellenének a könnyebb integrációhoz? És ehhez természetesen megint kell egy tanulmány, hogy mennyi idő után kezdene el megtérülni a projekt. Ezeket a tanulmányokat megfelelő módon prezentálni kell az anyacég vezetője felé. Ilyen, pozitív hangvételű írást már nem szoktak kivágni, mondván, hogy csak akadékoskodnak a magyarok. Kiderülhet, hogy a Germint valójában át lehet írni máshol is. Az is kiderülhet, hogy a többi leánynál is hasonló problémák vannak, ezért a Germin bevezetését, költségminimalizálás céljából ejteni lehet. Az is megtörténhet, hogy Magyarországon csak a Germin második fázisát vezetik be - viszont a magyar business tevékenyen részt vesz a kialakításában. Vagy, worst-case szcenárióként akár hatalmi szóval rá is erőltethetik a dolgot a helyi részlegre - de az már a központ felelőssége lesz.

Viktor 2012.04.12. 12:57:48

Grimaud Úrral nem kell vitatkoznia tovább Jánosnak, hanem a saját CEO-ja (vagy a cégnél meglévő megfelelő fórum, ami ilyenben dönt) segítségét kell kérnie. Be kell mutatnia a tényeket és az érveket és a CEO vagy a megfelelő fórum eldönti, mi legyen. Már csak azért is, mert még az is lehet, hogy hiába minden érv, ha a cég központban a megfelelő helyen ( és ez nem a bank európai CIO-ja, hanem a megfelelő döntéshozó szerv ) előírták, hogy ezt kell használni, akkor lehet, hogy tényleg ezt kell használni, akármennyibe is kerül. Amúgy sem a CIO fog dönteni egyedül egy ekkora projektről.

Viktor 2012.04.12. 13:10:54

És természetesen, amikor a döntéshozásnál a véleményt kell kommunikálni, akkor János a bevezetés ellen legyen ( a költség + beszállító miatt, illetve a beszállító miatt kb vétó jellegű szavazattal ), de azért még a döntéshozás előtt ezeket a dolgokat körül kellene járni.

Kornél 2012.04.14. 16:03:50

Szuper ez a játék, olyan életszagú. :) Először röviden szeretném összefoglalni, hogy mi is történt valójában: A BANK a magyar leányvállalatnál szeretné lecseréltetni a meglévő egyedi fejlesztésű rendszert a központi Gemin rendszerre. A rendszert a TopConsulting France fejlesztette (a BANK-kal együtt) és élesben van jelenleg Franciaországban, Németországban és Ausztriában. Egy központi modulból áll, amihez lehet adni országspecifikus modulokat és testre lehet szabni a workflow-t, ha szükséges. Ez történt Ausztriában (pl. a számlakép változtatás). A központi modul fejlesztését, üzemeltetését az anya BANK és a TopConsulting France együttesen végzi. Az új rendszerrel és az outsourcing bevezetésével sikerült legalább 15% költséget faragni az élesbe ment országokban. Ez a cél a leányoknál is, köztük Magyarországon. Magyarországon a gazdasági szabályozás sajnos kiszámíthatatlan, gyakran változik és bonyolult. Ennél fogva a központi modul 1 az 1-ben való bevezetése esélytelen. Sok-sok módosításra lenne szükség. Ezek egy része tervben van véve a központi modulban, de csak a 2-es és a 3-as verzióban lesz készen. Ha egy verzió 1 év, akkor ez 2-3 évet jelent. A magyar leány banknak a TopConsulting olyan ajánlatot adott, amiben minden funció lefejlesztése benne van, valamint a magyar modulok teljes és kizárólagos támogatása. Magyarul a rendszerhez kapcsolódó IT kiszervezése a TopConsulting-hoz Magyarországon. Egy ilyen nagy rendszer bevezetését nem szokták egyik napról a másikra csinálni. Ez egy több éves folyamat, hiszen a magyar leány teljes belső rendszerét le kell cserélni. Ehhez át kell nézni a folyamatokat, ki kell fejleszteni az új modulokat a meglévő igények alapján, be kell ezeket integrálni, le kell tesztelni, telepíteni kell, oktatást kell hozzá adni, valamint a támogatást is meg kell oldani. Először célszerű lenne egy Proof Of Concept jellegű project-et indítani (pilot), ami a központi tesztrendszerrel integrálna egy kényes magyar folyamatot. Ennek az eredményeiből sokat lehetne tanulni, mind a költségvetést, mind a technikai problémákat (fejlesztés + üzemeltetés) illetően. Ez segítene a magyar csapat betanulásában is. Szerintem a rendszer fejlesztésének és a támogatásának a teljes kihelyezése nem szerencsés. Én nem ajánlom ezt a magyar leánynak. Inkább egy közös fejlesztésben, támogatásban kellene gondolkodni. Ez történt egyébként az anyabanknál is. Ebből a szempontból az ajánlat nem valós. A magyar kontrolling vezető (Mr Kovács) helyében elkérném az osztrák és a német project költség és ROI számításait. Ezek alapján elkezdenék gondolkodni egy közös üzemeltetési és fejlesztési modellben. Ebbe természetesen be kell vonni a fejlesztési (Mr Fehér) és a támogatási (Mr Hódosi) vezetőket is. Az egész János (a magyar CIO) vezetése alatt történne. Ezek alapján kellene kérni egy új ajánlatot a TopConsulting Magyarországtól. Ha nem kizárólagos a szerződés, akkor egy másik cégtől is, aki képes hasonló szolgáltatásokat nyújtani. A TopConsulting belsősként nyilván bepróbálkozott a neki legmegfelelőbb árajánlattal. Viszont a magyar leánynak érdeke szélesíteni a versenyt, hogy megtörje a monopóliumot és számára kedvezőbb árajánlatot harcoljon ki. Nyilván vannak már meglévő és jól bevált magyar beszállítók, akik szívesen dolgoznának a banknak a jövőben is. A magyak CIO-nak (János) gondolnia kell a saját IT részlegére is. Ha ugyanis minden munka a TopConsulting-nak lenne átpasszolva, akkor ez a leánybanknál jelentős elbocsátásokkal is járna az IT területen. Nyilván ez nem érdek, de az outsourcing-gal lehetne itt is fejlődni. A kevésbé hatékony kollégáktól megválni, mivel őket lehet helyettesíteni az olcsóbb külsős emberekkel (ha sikerül jobb feltételeket kiharcolni). Ezen kívül ott van még a jelenlegi ügymenet támogatása is, hiszen az új rendszer csak kb. 2-3 év múlva lesz teljesen bevezetve. Addig meg kell oldani a régi rendszer támogatását és a fejlesztését is. Egyszóval szerintem Jánosnak nem célszerű az új rendszer ellen tiltakoznia, hanem a szépen-lassan-ésszel bevezetés pártjára kellene állnia. Egyrészt az utasítás a bevezetésre a központból jött, és előbb utóbb meg lesz valósítva minden leánynál. Magyarország nyilván az utóbb kategória az említett nehézségek miatt. Másfelől Jánosék is elismerték, hogy a központi rendszer alapjában véve jó. János helyében én elérném, hogy a bevezetést csoportokra osszák a nehézségnek megfelelően. Az első körös országok voltak az egyszerű esetek (Franciaország, Ausztria, Németország). A második körös országok lesznek a közepesen nehezek (2-es verzió), a harmadik körös országok meg a nehezek (3-as verzió, köztük Magyarország). A magyar IT vezetőkre támaszkodva indítanék egy pilot integrációs project-et az idén. Új ajánlatot kérnék be a TopConsulting-tól és legalább egy jelenlegi magyar beszállítótól a pilot modul közös fejlesztésére és üzemeltetésére. A pilot lezárulta után pontosabb project és költségvetési tervvel pontosabban meg lehetne már becsülni, hogy mikor is száljon fel a magyar leány a közös vonatra. Egyrészt lemaradni nem feltétlenül jó, mert lehet a gőzöst tunningolni, de TGV sosem lesz belőle, másrészt lehet, hogy útközben kisiklik a vonat és távolsági busz lesz belőle. Ez sem éri rosszul a magyar leányt, hiszen sok pénzt nem költenek vonat jegyre (a pilot nem olyan költséges) és egyszerűbb áttérni a vonatról a buszra, ha még nem fektettük le a síneket.
süti beállítások módosítása