HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Milyen lesz a jövő? Lesz-e benne informatikus vagy sem?

Milyen lesz a jövő? Lesz-e benne informatikus vagy sem?

Az 1. részre több értékes megjegyzés született. Ezek annyira sokféle szempontból közelítették meg a kérdést, hogy válasz helyett inkább egy újabb cikk írása mellett döntöttem.


Vegyünk egy nagy levegőt, és képzeljük el, hogy 100 év múlva milyen lesz az informatika!

Tegyük fel, hogy a kiszervezés, az automatizálás és a cloud eljutott a létező legfejlettebb szintre:

- Minden mindennel össze van kapcsolva

- Minden adat felhőben van

- A szoftverek önmagukat írják

- És önmagukat is bugfixálják, tehát gyakorlatilag nincs bug

- A hardverek önmagukat gyártják

- Ezért minden tökéletesen működik

- A User Interface annyira leegyszerűsödött, hogy egy 8 éves is meg tud mindent csinálni a számítógéppel

 

Aki ismeri Asimovot, ő valami hasonlót álmodott meg.

 

Egy ilyen tökéletes, elképzelt világban szükség van-e informatikusra?

Szerintem igen, nagyon is!

 

Na de miért lenne szükség informatikusra, ha minden magától előáll, ha minden szoftver hibamentes, és ha minden adat a felhőben van?

Hiszen a fenti tételek azt jelentik, hogy nincs szükség programozóra, nincs szükség rendszergazdára, nincs szüksége számtech boltra, nincs szükség gyárra ahol a számítógépet összerakják, és nincs szükség fejlesztőközpontra ahol a jövő szoftvereit kitalálják.

 

Aki olvasta Asimovot, az tudja, hogy egy ilyen világban is szükség van szakemberre, mérnökre. (Asimov egyébként nem használta az „informatikus” kifejezést, viszont írásai tele vannak mérnökökkel. Az ő idejében a kifejezés még nem létezett.)

 

A legegyszerűbb példa erre az, hogy az űrhajó számítógépe képes bárhova odavinni bennünket ahova akarjuk, de nem tudja kitalálni, hova akarunk menni. Ha teszem azt éppen a Második Alapítványt keressük, és nem tudjuk hol van, akkor a számítógép nem tud odavinni. Szükség van egy mérnökre, aki adatokat keres, összefüggéseket tár fel, és utána megmondja, hogy melyik bolygóra kell menni.

Tehát bármilyen okos is a számítógépünk és bármennyire is saját magát programozza, nem fog tud mit kezdeni a felhasználói igényekkel.

Amikor a programozó programozik, akkor nem csak felhasználói igényeket fordít gépi kóddá, hanem értelmezi is azokat. Vagyis a programozás csak részben műszaki munka – a másik felében emberekkel kell foglalkozni, tehát inkább szociológia.

Lehet, hogy a kockás inges kódvető kisiparos munkája megszűnik a jövőben, de az a fejlesztő, aki érti a folyamatokat és az igényeket, ezek alapján műszaki megoldásokat talál ki, az a szerep nem tűnik el.


Most térjük vissza a példára. Miért ne lehetne megkérdezni a számítógépet, hogy keresse meg a Második Alapítványt? Hiszen minden adat a felhőben van és minden mindennel össze van kapcsolva? Ezek szerint egy sima lekérdezés elég lenne megtalálni a célbolygót, és oda lehetne menni.

Azért nem, mert a Második Alapítvány NEM AKARJA, hogy az adatait más is lássa. És ezzel nem csak ők vannak így, hanem nagyjából minden vállalat és minden ember. A vállalatnak szükségszerűen lesznek adatbázisai (sok és nagy), szüksége lesz olyan emberekre, akik ezeket kezelik és ezekre vigyáznak. Tehát IT biztonsági szakértőre és adatgazdára mindig szükség lesz.

 

Azt írtam erről a tökéletes asimovi világról, hogy nincs bug, minden szoftver hibamentes. Azonban ahogyan Asimov nagyon is helyesen rámutat, egy ilyen tökéletes világban is fog létezni számítógépes hiba. Nem az a fajta, amire tipikusan az emberek gondolnak, azaz hogy a fejlesztő 1-es helyett 2-est írt véletlenül valahova. Hanem az a fajta, ami logikai hiba.

A számítógép helyesen működik, csak azt csinálja amire utasították, összességében ez viszont hibás – a felhasználó szempontjából hibás – végeredményhez vezet.

Ilyenkor olyan emberre van szükség, aki érti a számítógép működését, feltárja az összefüggéseket, megtalálja a logikai hibát vagy az ellentmondást, és utána korrigálja a számítógépet.

Olyan emberre van szükség, aki az összképpel tisztában van, tehát amolyan rendszerszervező vagy hibaelhárító ember.

 

És végezetül pedig ha már ennyiféle informatikusra szükség lesz a jövőben, akkor szükség lesz menedzserre is, aki felügyeli az informatikai munkákat és felelősséget vállal ezért a területért. Akár CIO-nak is nevezhetjük.

 

Összességében tehát az látható, hogy egy szoftverhiba-mentes, gépek magukat gyártó világban is szükség lesz informatikusra. Márpedig ettől nagyon messze állunk – a hardvert és a szoftvert még jó darabig emberek fogják tervezni, emberek fogják legyártani, emberek fogják telepíteni és emberek fogják karbantartani.

Ha megnézzük ezt a jövőképet, a jelent és a múltat, akkor azt láthatjuk, hogy informatikusra mindig szükség volt és szükség lesz, csak az „informatikus” szó jelentése változott. Mást jelentett 20 évvel ezelőtt számítógépet programozni, mást jelent ma, és mást jelent a jövőben.

Tehát nem arról van szó, hogy az informatikus eltűnik, csak annyi, hogy a technológia változik, ezzel együtt az IT is változik, a szakma is változik. De nem tűnik el.

Címkék: jövő informatikus

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr645211901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoltk 2012.12.16. 20:08:44

"Amikor a programozó programozik, akkor nem csak felhasználói igényeket fordít gépi kóddá, hanem értelmezi is azokat. Vagyis a programozás csak részben műszaki munka – a másik felében emberekkel kell foglalkozni, tehát inkább szociológia." Ehhez most hozzaszolok: azon kivul, hogy egyetertek a cikkel, ez igy szerintem nagyon nem helyes. Jo esetben le vannak pont darabolva a feladatok aprobb darabokra, hogy az konnyen es gyorsan megcsinalhato legyen (es egyben jol becsulheto is), ez igy nem igaz egyszeruen. Pl. belegondolva nem keves olyan kodolasi feladat van, amit pl. nem is ert a fejleszto (mert pl. penzugyi, kemiai, vagy valami specialis teruleten dolgozik), vagy azt sem tudja, hol lesz az a kod hasznalva es hogyan amit irt. Ez amit irsz, hogy a programozo emberrel foglalkozik nagyon keves fejlesztore igaz, es meg pl. front-end developer eseten sem igaz sokszor, mert nem o, hanem a UX foglalkozik az human faktor reszevel. Persze igy kiemelve szovegkornyezetbol, nyilvan mas, es nem is ez a lenyeg, de...

sucec 2012.12.17. 01:46:43

Sokmindentől függ, de a lényeg az arányokon van. Amíg mondjuk ezelőtt X évvel 100 informatikusból 70 csak kódolt, addig mára ezek az arányok megváltoztak, és mondjuk csak 50 kódol, a többi elad valamit (emberekkel foglalkozik), tanácsot ad, specifikál, dokumentál, hibát rögzít, menedzsel, stb... Függ cégmérettől is, kis cégnél mindent magad csinálsz, nagy cégnél nyílván nem biztos hogy egyáltalán tudni fogod az a fogaskerék hol lesz a gépezetben.... Ahogy egyre több API van, a programozás már tényleg inkább csak az építőkockák egymásba ágyazásáról szól, mintsem arról hogy C-ben lekódold a 27 milliomodik rendező algoritmust... A programokat lehet más programokkal generáltatni, teszteltetni, stb... Egyetlen dologra viszont a gép sose lesz képes: az emberi igényeket felmérni, és azt lebontani apróbb részfeladatokra. Ezt mindig is ember fogja csinálni, és ez is a munka nehezebb része (globálisan nézve) nem az hogy a banki szoftverben a XYZ függvény most éppen mit fog csinálni.... "pl. front-end developer eseten sem igaz sokszor, mert nem o, hanem a UX foglalkozik az human faktor reszevel. " Mire eljutunk a front end felületekig, addigra már elég sok körön jutott túl az adott fejlesztés, elég sok kézen ment keresztül... Ma már olyan wizardok vannak, hogy jóformán a UI-hoz nem kell kódolni, a designer összekattintgatja felületen és kész (ez persze nem teljesen igaz így, de vannak már ilyen működő megoldások...)

pex 2012.12.17. 06:44:41

"- A szoftverek önmagukat írják - És önmagukat is bugfixálják, tehát gyakorlatilag nincs bug" Huhh...a gép által generált kód bugmentes -> ugyanis a probléma redukción alapul, helyességbizonyítás, SAT stb. Persze a tudásbázisnak is helyesnek kell lennie. "Amikor a programozó programozik, akkor nem csak felhasználói igényeket fordít gépi kóddá, hanem értelmezi is azokat. Vagyis a programozás csak részben műszaki munka – a másik felében emberekkel kell foglalkozni, tehát inkább szociológia." Ha domain-specific language "szoftverbe integrálása" a mezei programozó dolga, akkor ott baj van...persze van olyan helyzet, hogy kivitelezhetetlen a szétválasztás (kis cég). "Szükség van egy mérnökre, aki adatokat keres, összefüggéseket tár fel, és utána megmondja, hogy melyik bolygóra kell menni." Visszautalva az előbbiekre is, ha elég okos a számítógép akkor ismerni fogja a területhez köthető DSL-t is. Tehát nem lesz szüksége "mérnökre". Bár ilyen okos gépek mellett, nemhogy informatikusra nem lesz szükség, de nem tudom lesz e még emberi élet? :)

raki 2012.12.17. 09:54:06

"A számítógép helyesen működik, csak azt csinálja amire utasították, összességében ez viszont hibás – a felhasználó szempontjából hibás – végeredményhez vezet." Erre szoktuk vigyorogva mondani, hogy "ez nem bug, ez feature" :-)

raki 2012.12.17. 10:04:07

"Bár ilyen okos gépek mellett, nemhogy informatikusra nem lesz szükség, de nem tudom lesz e még emberi élet? :)" Lehet, hogy már nincs olyan messze, hogy az agyunk egy számítógépben tovább működjön. Amennyire tudom, vannak erre irányuló kísérletek most is. Végül is kell neki cukor, oxigén meg biztos más is, amit "egyszerűen" lehet csatlakoztatni hozzá. Plusz az I/O portjaira (idegek) is rá lehet csatlakozni. Onnan már csak egy apró lépés, hogy csináljunk egy szimulátort, ami a világot szimulálja és ennek megfelelő adatot ad az idegbemenetekre és kezeli az agyból jövő idegi válaszokat. Így halhatatlanná válhatsz. A következő lépés, hogy az agy tartalmát tényleg egy számítógépbe rakod. Ezzel ki lehet küszöbölni az élő szövettel járó problémákat. Innen kezd még izgalmasabbá válni a dolog. Mi van, felületen a kezelő jobb gombot nyom az agyra és a "Full Clone" opciót választja. Esetleg csinál 10 agypéldányt. Utána melyik leszel "Te"? :-) És elég valószínű, hogy, ha ki nem halunk, akkor csak idő kérdése és elérjük ezt a szintet is. ( bár az tény, hogy nem olyan gyorsan, mint mondjuk a múlt században számítottak rá )

pex 2012.12.17. 10:26:27

"Végül is kell neki cukor, oxigén meg biztos más is, amit "egyszerűen" lehet csatlakoztatni hozzá. Plusz az I/O portjaira (idegek) is rá lehet csatlakozni. Onnan már csak egy apró lépés, hogy csináljunk egy szimulátort, ami a világot szimulálja és ennek megfelelő adatot ad az idegbemenetekre és kezeli az agyból jövő idegi válaszokat..." Én úgy gondolom, hogy a blog szerző által felvetett - "Tegyük fel, hogy a kiszervezés, az automatizálás és a cloud eljutott a létező legfejlettebb szintre:" - állapot is olyan, hogy igazából bele sem merek gondolni milyen hatása lenne a világunkra. Nemhogy az általad leírtak. :)) A bejegyzéshez kapcsolódóan, meg ajánlom az alábbi linket: http://en.wikipedia.org/wiki/Model-driven_architecture

zsoltk 2012.12.17. 10:56:04

...es akkor el is erkeztunk a szingularitashoz, ami olyan meno tema manapsag, foleg h Ray Kurzweilt csatlakozott a googlehoz :)

raki 2012.12.17. 11:02:00

Innen már csak egy lépés, hogy valószínűleg a világegyetem a semmiből keletkezett: :-) http://www.youtube.com/watch?v=EjaGktVQdNg

cgcglw 2012.12.17. 11:29:32

Az Asimov által megálmodott világban már kihalóban voltak a mérnökök, a Galaktikus Birodalom technikusai, már csak fenntartással foglalkoztak. Jó példa a régészek esete, akik ásatások helyett, a régi korok nagy régészeinek munkáit elemezték. Mivel nem romlott el semmi, ezért érdektelenné vált hogyan működik. Ez a folyamat a regénybeli Birodalom és kultúrája leépüléséhez, pusztulásához vezetett, amit hosszú sötét "középkor" követett. Ez folyamat a mi világunkban is tetten érhető. Igaz, elromlanak a berendezések, de javítás helyett olcsóbb venni egy újat. Igaz nincs a gyártás automatizálva, hanem kiszervezzük alacsony költségű országokba. A módszerek mások, a hatás hasonló. Már lasszóval kell fogni a természettudományi karokra a hallgatókat...

zsoltk 2012.12.18. 11:34:36

"Ma már olyan wizardok vannak, hogy jóformán a UI-hoz nem kell kódolni, a designer összekattintgatja felületen és kész (ez persze nem teljesen igaz így, de vannak már ilyen működő megoldások...)" Szerintem reg rossz, ha egy UI igy van osszerakva. Nalunk az a jellemzo, hogy oke, hogy netbeansban is ossze lehet kattintgatni a feluletet, de a fejlesztok inkabb kezzel megirjak, mert jobb igy. Arrol nem is beszelve, hogy az egesz UX folyamat sokkal osszetettebb, es a vegeredmenye lesz csak egy felulet.
süti beállítások módosítása