HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Cikk a menedzserek szakmaiságának elértéktelenedéséről.

Cikk a menedzserek szakmaiságának elértéktelenedéséről.

Korábban már írtam arról a sztereotípiáról, miért tartják a menedzsereket inkompetensnek.

A Középvezetők vége című cikk – amit a HBR inspirált – tartalmaz egy gondolatot, amivel itt külön szeretnék foglalkozni: a menedzserek szakmaiságának elértéktelenedéséről.

A cikk – illetve egy hozzászólás – azt boncolgatja, hogy a középvezetők „elértéktelenednek”, hiszen középvezetőnek inkább kineveznek valakit jutalomból (mert jól dolgozott), mintsem hogy kívülről megfelelő embert hozzanak.

Miről is van itt szó?

Menedzsernek lenni szakma. Amit tanulni kell, tanfolyamokon és sok-sok év munkán keresztül. Mármint ha jól akarjuk csinálni…

Azonban a menedzserré válás útja az, hogy valaki jól teljesít beosztottként/alsóvezetőként, aztán jól kinevezik. Ugyebár menedzsert a vállalat kétféle módon szerezhet: kinevez valakit „alulról” vagy felvesz valakit kívülről. A kívülről érkező ember nagyon jó lesz, csak neki versenyképes fizetést kell adni. A kinevezett embernek elég kihívásokat adni – a kinevezés elsősorban extra motivációt jelent, mintsem anyagiakat – aztán reménykedni, hogy gyorsan beletanul.
Érthető módon a cégek a második utat szeretik választani.

Miért is?
1) Mert így motiválják a jó teljesítőket
2) Karrier utat nyújtanak a beosztottaknak – a „Te is lehetsz vezérigazgató” illúziója
3) Olcsó megoldás
4) Ismert, jól bevált emberek kerülnek vezető pozícióba – a „mi kutyánk kölyke” effektus

Ellenben a kívülről érkező ember
1) Vagy sikerült jó menedzsert kiválasztani, vagy nem – ugye ez saját tehetetlenségünk, amit sosem vallanánk be
2) Vagy beválik, vagy nem
3) Vagy megpróbál kitúrni bennünket, vagy nem
4) De mindenesetre sokba kerül

Éppen ezért lassan, de biztosan a menedzserek között egyre több lesz (illetve már most is sok) a kontár. Attól hogy valaki kontár, még lehet sikeres: mert például nagyon ért az adott szakterülethez, vagy mert szerencséje van, vagy mert a beosztottai elvégzik helyette a munkáját.

Miért baj az, ha valaki kontár menedzser, amikor még így is el tudja látni a feladatát? Mert a siker csak illúzió. Amint megváltoznak a körülmények, nem fog tudni teljesíteni. Elhiszi ő is és a környezete is, hogy ő egy képzett, tapasztalt menedzser. Nem fog fejlődni, nem fog tanulni. Mindent megtesz, hogy a főnöke által javasolt PM tanfolyamra ne menjen el, ha ott van akkor a perceket számolja, mikor lesz már vége.

Mit lehetne tenni ez ellen? Jobban meggondolni, mikor kit léptetnek elő menedzserré, és nagyon szigorúnak lenni a követelményeket, a minőséget illetően. Menedzsernek lenni nem jutalom, hanem felelősség.

A legjobb pedig az lenne, ha léteznének példaképek, ha mindenki számára világos lenne, mit jelent jó menedzsernek és rossz menedzsernek lenni.

Címkék: menedzser kompetencia előléptetés

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr735211548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2011.06.26. 14:00:15

A belsőleg nevelt menedzser nem feltétlenül rossz dolog. Inkább a miért és a hogyan ami nem mindegy. Jim Collins és Jerry I. Porras a Built to Last című könyvükben olyan cégeket elemez, amelyek majd száz éve léteznek már, és 1926 óta határozottan jobban szerepeltek a részvénytőzsdén mint a hasonló cégek (by a factor of 15). General Electric, Merck, 3M, HP, stb. Az egyik közös és fontos jellemzője ezeknek a cégeknek a menedzsmentre vonatkozó belső utánpótlás nevelés, és hogy a vezető menedzsmentet is belsőleg nevelték. Persze ehhez hozzátartozik az is, hogy meg van a kultúrája, és a módja, hogy hogyan is nevelik a menedzsert. Nem csak előléptetik bele a világba. És határozottan nem a "kiváló C++ fejlesztő, biztos jó menedzser lesz" mentalítás uralkodik.
süti beállítások módosítása