HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Olvasói kérdésre válaszolva egy népszerű kérdés boncolgatása.

Olvasói kérdésre válaszolva egy népszerű kérdés boncolgatása.

Olvasói levelet kaptam a következő kérdéssel:

„Amiben váltást szeretnék: több emberi kapcsolat, több kommunikáció, több utazás, kevesebb monoton gép előtt ülés, de jó lenne azért valamit a szakmai múltamból is kamatoztatni. Milyen stratégiát javasolsz, milyen vállalatokban, képzésekben, milyen irányban kellene gondolkodnom?”

 

Előfordul az, hogy a programozó / rendszergazda / tesztelő gondol egyet és menedzser szeretne lenni. Végül is, miért ne?

Vegyük szépen sorba.

 

A legeselső dolog egy ilyen váltásnál azt felismerni, hogy informatikusból IT menedzserré válni gyakorlatilag belevágni egy új szakmába. Az egyes IT szakterületek között találni közös pontokat (például van átfedés a tesztelő és a fejlesztő között), azonban az IT menedzser egész más. Mást csinál és más szakértelem kell hozzá.

Vagyis IT menedzserré válni pont ugyanolyan nehéz, mint karriert váltani. Nem megy egyik napról a másikra. El kell kezdeni a létre legalján, projekt koordinátorként, csapatvezetőként vagy junior menedzserként dolgozni egy rövidebb ideig. Ez mindenképpen nehéz, hiszen a jól megbecsült és jól fizetett szakértőből kell egy lenézettebb és kevésbé jól fizető pozícióba átmenni.

 

A következő probléma az, hogy ha valaki ezt el is fogadja, hogyan fog az erős műszaki hátterével egy ici-pici menedzser pozíciót találni? A menedzser önéletrajza egészen más, mint egy fejlesztőé. Ugye mérnökként telerakjuk az önéletrajzunkat technológiákkal, műszaki feladatokkal és IT-s mozaikszavakkal. Menedzserként ezek semmit sem érnek – olyan önéletrajzot kell írni, amiben nem a technológián van a hangsúly! Emberek és projektek vezetése, pénzügyi felelősség, vezetői stílus és hozzáállás, krízis kezelés – ezek a lényeges dolgok.

Az önéletrajz azért is fontos, mert egy-egy IT menedzser pozícióra általában rengeteg IT-s jelentkezik, és a HR-esek reflexszerűen kidobják a wannabe menedzserek jelentkezését. Éppen ezért nem szabad wannabe menedzsernek lenni. Már csak azért sem, mert a menedzsert a tapasztalata teszi – akinek nincs tapasztalata, az nem menedzser.

 

Bármennyire is úgy gondolják néhányan, hogy a menedzserek nem értenek semmihez, azért ennek a szakmának is megvan a maga tudása és eljárásai – amiket ismerni kell. Nem elég, ha sikerül egy jól megírt önéletrajzzal bejutni „valamilyen” menedzser pozícióba, attól még nem leszel menedzser. Attól még nem fogod tudni, hogy mikor mit kell csinálni. Akkor se, ha fejlesztőként vagy mérnökként már 20 projektben vettél részt és láttad a főnöködet munka közben. Más utánozni és teljesen más érteni is, hogy mit miért kell tenni. Illetve hogy mikor mit kell csinálni.

Ha utálod és butának tartod a menedzsereket, annak feltehetőleg pont az az oka, hogy valaki elhitte magáról, ért hozzá. Ne ess ugyanebbe a hibába!

 

Ha már önéletrajz és tudás, akkor beszélnék az interjúról is. A menedzser interjú nem olyan, mint a mérnök interjú. Tények és műszaki fogások helyett jó benyomást kell tenni és meggyőzőnek lenni. Olyan dolgok kerülnek elő, mint hogy kinek milyen a vezetői stílusa, inkább támogatni vagy inkább ellenőrizni szeret, mihez kezd a hatalommal, vagy hogy meddig megy el az igazáért. A mozdulatoknak, a gesztusoknak, a beszédstílusnak jelentősége van.

A korábbi objektív interjúk és képesség felmérők helyett szubjektív elvárásoknak kell megfelelni – ami egy öntörvényű mérnöknek nagyon nehéz lesz.

(Egyébként ha a veled szemben ülő interjúztató TÉNYLEG ért a menedzsmenthez, akkor 2 kérdésből rájön, hogy Te nem… pont mint ahogy Te is 2 kérdésből rájössz, hogy a veled szemben ülő jelölt nem ért az adott technológiához)

 

Végül pedig arról beszélnék, ami talán nem triviális: menedzsernek lenni veszélyes. Amíg IT szakember vagy, addig a tudásod és a teljesítményed az értéked. Ha jó kódot írsz és az általad megírt program működik, akkor nagy baj nem érhet. Ha jól megy a szoftver, akkor a főnökeid igyekeznek megvédeni és kiszolgálni, hogy csak a munkára kelljen összpontosítani.

Ezzel szemben menedzsernek lenni olyan, mintha kikerülnél a burokból. Neked kell elvinni a balhét és megvédeni a beosztottaidat, Te leszel a felelős minden hibáért, és a Te felelősséged lesz, hogy mindig minden kész legyen. Akkor is, ha nem kapsz elég erőforrást és a határidő irreális.

Menedzsernek lenni azt jelenti, hogy óriási terhet veszel a válladra – kérdés, hogy meg tudsz-e ezzel birkózni. Menedzserként ugyanis a szakmai tudásod és a teljesítményed nem fog megvédeni, ha vitába keveredsz valakivel. Sőt ha a belső vállalati politikát nem játszod elég jól, akkor hamarabb repülsz, mintha valamit elrontottál volna.

 

A kérdésekre visszatérve, a következőket javaslom:

- Olyan vállalathoz, olyan pozícióba menj, ahol ténylegesen menedzselsz, és lehetőséged lesz kilépni a technológiai vonalról. Még akkor is, ha ez visszalépést jelent pénzben/presztízsben.

- Olvass el minél több könyvet és cikket a menedzsmentről.

- Tanfolyam: nem javaslom. Tanfolyamnak csak azután van értelme, ha már menedzsereskedtél. Különben nem fogod érteni, miről beszél a tanár.

- Próbálj meg olyan vezető mellett dolgozni, aki tényleg jó menedzser és akitől lehet tanulni.

- Az önéletrajzodat írd újra, vedd ki a technológiákat és helyette rakd be a vezetői, menedzseri aspektust.

- Dobd ki a farmert! Vegyél egy drága öltönyt, egy rakás drága inggel, egy drága cipővel és egy tucat drága nyakkendővel.

- Tudatosan keresd a lehetőséget, hogy embereket és projekteket vezethess, hogy minél nagyobb értékű üzleti tevékenység végrehajtásáért lehess felelős.

- A jelenlegi munkahelyeden a jelenlegi főnöködben tudatosítsd, hogy menedzser akarsz lenni.

- Felejtsd el, hogy értesz az IT-hoz! Ha IT menedzser akarsz lenni, akkor nem Te oldod meg a problémákat a saját kezeddel, hanem a beosztottaid. Óriási különbség!

Címkék: it karrier menedzser

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr225211828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cgcglw 2012.04.24. 08:15:22

>>"Az egyes IT szakterületek között találni közös pontokat (például van átfedés a tesztelő és a fejlesztő között), azonban az IT menedzser egész más. Mást csinál és más szakértelem kell hozzá." >>"A vezető feladata nem csak az, hogy a makro folyamatokat ismerje, hanem az is, hogy felelősséget vállaljon az alá tartozó területért - beleértve a mikro folyamatokat. Ezért a PM-nek ismernie kell, hogyan fejlesztenek és tesztelnek a beosztottai, és szükség esetén abba beleszóljon." PM briliáns programozó, vagy egy menedzser óvodában felnőtt vezető, aki bizonyos főbb folyamatokban rálát a technológiára, és a mikrofolymatokat beosztottainak gondos kiválasztásával menedzseli? Egy felsővezető hány szint mélyen kell ismerje a mikrofolyamatokat? Kell-e tudnom falazni ahhoz, hogy megállapítsam, hogy szép munkát végzett-e a kőműves?

Anomander 2012.04.24. 09:30:05

Jó cikk, különösen, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a menedzsernek más skillekre van szüksége, mint a fejlesztőknek. Annyit hozzátennék, hogy az olvasó kérdésére egy lehetséges válasz a business analyst irányba való elmozdulás is. Annyit még hozzátennék tanfolyam ügyben, hogy egy kommunikációs/prezentációs tréning hasznos lehet menedzseri tapasztalatok nélkül is.

Ismeretlen_102125 2012.04.24. 09:49:36

@cgcglw: Tökéletes IT menedzser = brilliáns menedzser + brilliáns programozó Azaz aki tökéletesen ismeri mind a makro, mind a mikro folyamatokat. De mivel ez lehetetlen, ezért meg kell találni az egyensúlyt. A tudomány jelenlegi állása szerint a menedzsment tudománya univerzális és szakmai tudás nélkül is alkalmazható. Azaz egy IT tudás nélküli menedzser is el tud vezetni egy IT projektet. Viszont az is tény, hogy egy IT tudás nélküli IT menedzsernél sokkal jobb az, aki azért valamilyen szinten ért az IT-hoz. Ami teljesen biztos: egy tökéletes IT szaktudással, de menedzsmentben nem járatos vezető nem fog tudni boldogulni. A felsővezetőnek nem kell ismernie a mikro folyamatokat, de minél jobban ismeri, annál jobb döntéseket tud hozni.

Kétszeri Csaba · http://ketszeri.hu 2012.04.24. 11:59:34

Sok helyen fejlesztőként is van lehetőség egy kisebb-nagyobb fejlesztőből álló csapat vezetésére, vagy ha nem vezetésére akkor valami összetett fejlesztési feladat koordinálásra. Ez még nem hardcore menedzser munka, de már nem csak kódolással, hanem "igazi menedzser feladatokkal" is lehet kicsiben szembesülni (egyéni teljesítmény helyett mások munkájáért is felelni kell, motiválás, delegálás, számonkérés, változások kezelése, döntés előkészítés). Ha jól megy a delikvensnek (kiszámíthatóan szállítja az eredményeket), akkor nem csak maga kap megerősítést arról, hogy érdemes ezzel foglalkoznia, hanem a CV-be is lesz mit írni. Érteni fogja a szakirodalmat és a tréningek anyagát is, ekkor érdemes ezekre is költeni. Ennek a megközelítésnek a fentivel szemben egy nagy előnye biztosan van: ha mégsem megy jól a menedzserkedés, még mindig remek senior fejlesztő vagy architekt lehet belőle.

Ismeretlen_102125 2012.04.24. 12:21:35

@Kétszeri Csaba: Valóban igaz, hogy meg lehet próbálni. Én 4 ok miatt nem említettem: 1) Vezető fejlesztőként pár fejlesztőt menedzselni az még nagyon messze áll a hardcore menedzserkedéstől. 2) A HR-esek nem biztos, hogy ezt vezetési tapasztalatnak fogják számolni. (Szemben mondjuk egy rosszul megfizetett projekt koorindátori munkával) 3) Vezető fejlesztőként a legtöbb ember abba a hibába esik, hogy "megcsinálom helyette" ahelyett hogy delegálna és ellenőrizne. 4) Klasszikus zsákutca: vezető fejlesztő miért hagyná a háta mögött a műszaki világot amikor még architekt is lehet belőle?
süti beállítások módosítása