HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Nem elég ha, valaki jól kommunikál vagy jól szervez – a kettőnek együtt kell meglennie.

Nem elég ha, valaki jól kommunikál vagy jól szervez – a kettőnek együtt kell meglennie.

Alapvetés, hogy a jó menedzsernek kommunikálnia és koordinálnia is tudnia kell. Sajnos ez nem minden esetben találkozik. A valóságban elég, ha a menedzser csak egyes készségekben gyakorlott, és utána ezekkel a begyakorolt rutinokkal meg tud oldani mindent – majdnem mindent. Hiába van a kezében kalapács, és hiába néz mindent szögnek, az a szög lehet hogy nem hagyja magát beverni.

A kommunikációt és a koordinálást sok esetben összekeverik.

Jól kommunikál egy menedzser, ha nincs információhiány, ha mindenki tud mindent, a dolgok rendszerint tiszták és világosak. A vezetőség tudja, hogyan áll a projekt, az ügyfél tudja, mikor kapja meg a terméket.

Jól koordinál egy menedzser, ha a dolgok középpontjává, motorjává válik, ha terveket készít és azok végrehajtását megszervezi. A projektben résztvevők tudják, mi a dolguk, és azt is teszik.

Habár a kettő között nagy a hasonlóság, azért van különbség.

Amikor egy menedzser jól kommunikál de rosszul koordinál, akkor ugyan mindenki tud mindent, csak éppen nincs terv, és ezért senki sem tudja, hogy mit kell csinálnia. A feladatok és felelősségek nem tisztázottak. A menedzser azt hiszi, hogy a megfelelő információk átadásával a projekt tagok majd maguktól aktiválódnak és a problémák maguktól megoldódnak.
Pedig nem.
A feladatok nem fognak maguktól megoldódni.
Másrészt pedig lesznek olyan feladatok, amelyekhez nem a menedzserrel, hanem a projekt tagok egymás között kell hogy beszéljenek – és ott a koordináció hiánya miatt problémák lesznek.

Amikor egy menedzser jól koordinál de rosszul kommunikál, akkor ugyan mindenki tudja, mi a dolga, hogy kinek mi a felelőssége, de ez senki más számára nem világos. Kívülről a projekt kaotikusnak tűnik. A munkavégzés is akadozni fog, mert bár a feladat ismert, de a feladat elvégzéséhez szükséges információ hiányzik. Például valaki meghozott egy fontos műszaki döntést, de erről a többiek nem tudnak.

Látható tehát, hogy egy vagy két technika mesteri szintre fejlesztése kevés ahhoz, hogy valaki jó menedzser legyen. Elképzelhető, hogy az adott projektben, az adott beosztottakkal kevesebb kommunikáció vagy koordinálás mellett is megy a munka. De lehet, hogy holnap jön egy másik projekt, egy másik csapat, és ott már minden másképp megy.

Címkék: kommunikáció menedzser menedzsment koordinálás

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr815211495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása